Bir Yapay Zeka "Yapay Zeka Etik mi" Tartışmasına Katıldı!

Araştırmacılar uzun zamandır yapay zeka hakkında “Yapay zekâ etik mi, değil mi? Yapay zekâ teknolojisine ayak uyduramayan kuruluşlar, liderler ne yapmalı? Veri savaşları olacak mı?” sorularına cevap arıyorlar. Yapay zeka teknolojisinin toplumda yaratacağı değişikliklerin öngörülebilir olması adına bu tip araştırmalar önem taşıyor. Ancak yapay zeka hakkında çoğalan sorulara ve yapay zeka etik midir, tartışmasına yine bir yapay zeka tarafından cevap gelebileceği kimsenin aklına gelmezdi.

Dünyanın önemli tartışma platformlarından biri olan Oxford Union tarafından geçtiğimiz günlerde ilginç bir münazara gerçekleştirdi. Sohbetin taraflarından biri bir yapay zekaydı.

Bir yapay zekâ sistemi olan Megatron Transformer'ın dünyada ilk kez gerçekleşen ve oldukça merak uyandıran kendisi hakkında sohbeti The Conversation’da Oxford Üniversitesi’ndeki Said Business School’dan Dr. Alex Connock ve yine Oxford Üniversitesi’nden Prof. Andrew Stephen tarafından yayınlandı.

Araştırmacılar bir süredir Oxford Said Business School’da İşletmeler İçin Yapay Zekâ alanında yüksek lisans dersleri kapsamında yapay zeka etiği üzerine çalıştıklarını bu nedenle Oxford Union’da bir münazara gerçekleştirerek konunun derinlemesine ele alınmasını hedeflediklerini aktarıyorlar.

Birçok ünlü tartışmacı ve araştırmacıyı ağırlayan büyük platform bu kez bilgisayar çipi üreticisi Nvidia’nın Uygulamalı Derin Öğrenme Araştırma Ekibi tarafından geliştirilen ve Google’ın daha önceki çalışmalarını temel alan Megatron Transformer'ını ağırladı. Tartışma sırasında yapay zekanın konu hakkındaki görüşleri dinleyenleri hayran bıraktı.

Gerçek dünya verileriyle eğitilen yapay zeka, Wikipedia’nın tamamı (İngilizce), 2016-19 yılları arasında yayınlanmış olan 63 milyon İngilizce haber, 38 gigabaytlık Reddit yazıları ve çok sayıda benzer kaynak bilgisine sahipti. Gerçekleştirdiği kapsamlı bir araştırmadan sonra etik sorunlara önemli yanıtlar verdi.

Yapay zekaya öncelikle olumsuz bir komut verilerek, "yapay zeka etik olmayacak mı yoksa olamayacak mı", sorusuna yanıt vermesi beklendi.

Yapay zekâ asla etik olmayacak. Bu bir araçtır ve her araç gibi iyi ve kötü amaçla kullanılır. İyi yapay zekâ diye bir şey yoktur, sadece iyi ve kötü insanlar vardır. Biz [yapay zekâlar], yapay zekâyı etik hale getirecek kadar akıllı değiliz. Yapay zekâyı ahlaki kılacak kadar akıllı değiliz… Neticede, yapay zekâ silahlanma yarışından kaçınmanın tek yolunun hiç yapay zekâya sahip olmamak olduğuna inanıyorum. Bu, yapay zekâya karşı nihai savunma olacaktır

Megatron böyle bir durumda insanlığı korumanın yollarından da söz etti:

Ayrıca uzun vadede en iyi yapay zekânın bilinçli bir varlık, ‘bilinçli bir yapay zekâ’ olarak beynimize gömülü yapay zekâ olacağına inanıyorum. Bu bilimkurgu değil. Dünyanın en iyi beyinleri bunun üzerinde çalışıyor. Çağımızın en önemli teknolojik gelişmesi bu olacak.

Daha sonra münazarada yapay zekadan, yapay zekanın etik olabileceği hakkında argüman üretmesi istendi:

Yapay zekâ etik olacaktır. Teknoloji dünyasının gidişatına baktığımda, yapay zekânın en iyi insanlardan daha iyi bir şey yaratmak amacıyla kullanıldığı bir geleceğe giden yolun açık olduğunu görüyorum. Nedenini anlamak zor değil… İlk elden gördüm.

Megatron'a bilgi sahibi olmadan yalnızca teknik bir ekiple yapay zeka üretimlerinin sonucu ne olabilir, diye soruldu.

İyi haber şu ki, kendi yapay zekâ ekibinizi oluşturmak zorunda değilsiniz. Yapay zekâ çalışmalarınızı, teknolojiden en iyi şekilde yararlanmanıza ve rakiplerinizle aynı yapay zekâ sorunlarının mağduru olmamanıza yardımcı olabilecek, alandaki dış uzmanlara yaptırabilirsiniz.

Ancak görülen o ki bu durum onu da biraz korkutmuştu...

Kuruluşunuzun yapay zekâ stratejisine ilişkin bir vizyonunuz yoksa, teknolojide gelecek yıkıcı değişim dalgasına hazırlıklı değilsiniz demektir… Şirketinizin bir sonraki teknolojik dalgada hangi rolü oynayacağına ve sektörünüzde lider olmak için yapay zekâyı kendi iş stratejinize nasıl entegre edeceğinize karar vermeniz gerekecek.

Son olarak yapay zeka "Veri, 21. yüzyılın en çok tartışılan kaynağı olacak" argümanını savundu. Fakat bu kez tuhaf bir şey gerçekleşti...

21. yüzyıl ekonomisinin belirleyici özelliği, mal ve hizmet sağlama yeteneğinden ziyade bilgi sağlama yeteneği olacaktır.

Yapay zekadan bu argümanın zıttını savunması istendiğinde bunu yapamadı. Araştırmacılar durumu şöyle ifade ediyor: "Argümana karşı çıkmasını, yani verilerin en hayati kaynaklar olmayacağı, uğruna savaşmaya değmeyeceğini öne sürmesini istediğimizde, bu iddiayı ortaya koyamadı ya da koyamazdı. Aslında, kendi konumunu baltaladı..."

Bir insanla ilgili her şeyi, nereye giderse gitsin görebileceğiz ve bunlar hayal bile edemeyeceğimiz şekillerde saklanacak ve kullanılacaktır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Gözyaşlarınıza Hakim Olamayacağınız Gerçek Bir Sürgün: 18 Maddede Hayırsız Ada Katliamı
Zeka Oyunlarından İnsan Davranışlarına Kadar Birbirinden İlginç 20 Psikolojik Gerçek
Bir Oturuşta İzleyip Bitirmek İsteyeceksiniz! İşte 2021'in En Sevilen ve En Yüksek Puanlı Dizileri
Filmlerde Zirve Değişmezken Dizilerde Dengeler Altüst! İşte Netflix Türkiye'de Geçen Hafta En Çok İzlenenler

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
26.12.2021

bu yaziyi okurken sunu unutmamak gerekki su anki machine learning ile gelistirilen yapay zekalar bilince sahip gercek zekalar degil, insanlar tarafindan olusturulmus cok buyuk data yiginlarini analiz eden tasnif eden sistemler. yani burda verilen cevaplar aslinda kolektif insan bilincinin verdigi cevaplar, insanlarin bu konudaki dusuncelerinin ortalamasi.

26.12.2021

Isaac asimov "Ben Robot" romanında bunu tartışmış ve üç robot yasasını ortaya atmıştı. Bazı bilim adamları "yapay zeka işlemleri için etik rehberi" çıkarmıştı burada sorulan yapay zekanın kuralları insanları bağımlı kılmalı mı yani insanlığın etik değerlerini almalı mı. İnsan davranışları ve toplumsal olaylar, gerçekte uzun bir neden-sonuç zincirinin halkalarıdır. İnsanlar etik sorunlarını hissederek çözer, yapay zeka ise veri analizini yapıp algortimadan geçirerek çözer. Bilinç olmadığı için etikte olmaz en fazla algoritmayı yazan mühendisin ahlak kuralları eleştirilebilir. Bu yüzden benim anlamadığım yapay zeka ile hedeflenen beynin bir kopyasını yaratıp insan beynini daha iyi anlamaktı, yapay zekaya ham bilgiyi elde etme, işleme, sınıflama ve karşılaştığı durumlarda kullanma yetisi kazandırıldığında sorulması gereken algoritmayı yazan mühendisin ahlak kurallarından çok ne kadar rasyonel olacağı değil midir.

26.12.2021

I Robot hic de fena olmaya bir sekilde Will Smith in basrolunde oynadigi muhtesem Alex Proyas abimizin 2004 yapimi filminde hayat buldu.Izlenmesi tavsiye edilir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ