Araştırmacılar uzun zamandır yapay zeka hakkında “Yapay zekâ etik mi, değil mi? Yapay zekâ teknolojisine ayak uyduramayan kuruluşlar, liderler ne yapmalı? Veri savaşları olacak mı?” sorularına cevap arıyorlar. Yapay zeka teknolojisinin toplumda yaratacağı değişikliklerin öngörülebilir olması adına bu tip araştırmalar önem taşıyor. Ancak yapay zeka hakkında çoğalan sorulara ve yapay zeka etik midir, tartışmasına yine bir yapay zeka tarafından cevap gelebileceği kimsenin aklına gelmezdi.
bu yaziyi okurken sunu unutmamak gerekki su anki machine learning ile gelistirilen yapay zekalar bilince sahip gercek zekalar degil, insanlar tarafindan olusturulmus cok buyuk data yiginlarini analiz eden tasnif eden sistemler. yani burda verilen cevaplar aslinda kolektif insan bilincinin verdigi cevaplar, insanlarin bu konudaki dusuncelerinin ortalamasi.
Isaac asimov "Ben Robot" romanında bunu tartışmış ve üç robot yasasını ortaya atmıştı. Bazı bilim adamları "yapay zeka işlemleri için etik rehberi" çıkarmıştı burada sorulan yapay zekanın kuralları insanları bağımlı kılmalı mı yani insanlığın etik değerlerini almalı mı. İnsan davranışları ve toplumsal olaylar, gerçekte uzun bir neden-sonuç zincirinin halkalarıdır. İnsanlar etik sorunlarını hissederek çözer, yapay zeka ise veri analizini yapıp algortimadan geçirerek çözer. Bilinç olmadığı için etikte olmaz en fazla algoritmayı yazan mühendisin ahlak kuralları eleştirilebilir. Bu yüzden benim anlamadığım yapay zeka ile hedeflenen beynin bir kopyasını yaratıp insan beynini daha iyi anlamaktı, yapay zekaya ham bilgiyi elde etme, işleme, sınıflama ve karşılaştığı durumlarda kullanma yetisi kazandırıldığında sorulması gereken algoritmayı yazan mühendisin ahlak kurallarından çok ne kadar rasyonel olacağı değil midir.