Bir Vatandaşın Anlattıkları Depremde Binaların Yıkılmasının Bile Bile Lades Olduğunu Gözler Önüne Serdi

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 ilden biri de Malatya oldu. Şehrin Yeşilyurt ilçesine bağlı Bostanbaşı mahallesinde yaşadığını belirten bir vatandaş depremin ardından herkesin şaşkınlıkla izlediği yapıların yıkıldığı görüntülere adeta tokat niteliğinde bir cevap verdi. 

Uzun uzun kendi yaşadığı yerin imara açıldığını ve 5 önce yapılan binaların nasıl yapıldığını anlatan vatandaş depremin oluşturduğu yıkımın bağıra bağıra geldiğini bir kez daha gösterdi. İşte detaylar...

Türkiye 6 Şubat sabahına Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin enkazı ile uyandı. 9 saat sonra gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem ile de yıkılmayan hasarlı yapılar tuzla buz oldu.

Kahramanmaraş ve 10 ili etkileyen sarsıntılar ne yazık ki binlerce insanın ölümüne neden oldu. Can kaybı ve yaralı sayısının artmaya devam ettiği ve12'inci günde hala enkaz çalışmaların sürdüğü bölgelerden bir tanesi de Malatya oldu.

Malatya'da depremin ilk günlerinden bu yana yapılan çalışmalar 4 bin 176 bina bulunan bölgede 22 bin 302 bağımsız birimin acil yıkılması gereken ağır hasarlı ve yıkık olduğunu gösterdi.

Diğer yandan şehirde depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 7'den 11'e yükseldi.

Binaların adeta tuz buz olduğu şehirlerde içimizi dağlayan enkaz görüntüleri herkese aynı soruyu sordurttu: "Bu binalar nasıl böyle kolay yıkılabilir?"

Bazıları yıkımın depremin büyüklüğü ve iki kez üst üste olması nedeniyle yaşandığını söylese de bir vatandaşın sözleri bile bile lades dendiğini de gözler önüne serdi.

Malatya'nın Bostanbaşı mahallesinde yaşadığını belirten "@hsnikislkosmndr" adlı kullanıcı yaşadığı bölgenin 5 sene önce imara açıldığını ve asırlık ağaçların kesilip binaların özensizce dikildiğini yazdı.

twitter.com

'5 sene önce buralar imara açıldı. çekirge sürüsü gibi daldı müteahhitler. o asırlık ağaçlar 1 günde doğrandı. yapılan inşaatların temel çukurlarını gördükçe aklım çıkıyordu. 2-2,5 metre en fazla eşiliyor yumuşak toprak üzerine temel atılıyordu' diyen kullanıcı kendi evi için en az 3,5 metre temel açtırdığını ifade ediyor.

"Çünkü ancak o seviyede kayalık bir zemine ulaşılıyordu."

Kendi evini inşa ederken her türlü radye temel yaptığını ve tüm kurallara dikkat ettiğini belirten kullanıcı, imarda yapılan binaların ise toprak zemin üstüne 14-15 kata kadar çıkıldığını söylüyor.

"Bugün 1 katın betonu dökülüyor, hiç beklemeden 1 gün sonra kalıplar sökülüp üst kata başlanıyordu."

Hızlıca binaların dikildiği bölgede gözlemlerinden birisi de Temmuz sıcağında dökülen betonların bir kez bile sulanmamasıydı. 'Ben bir vatandaşım, mühendis değilim ama ben evimi yaparken betonları 10 gün sabah ve akşam suladım' diye konuşuyor.

"Bir an önce bitirip satmaktan başka amaçları yoktu."

Vatandaşın açıklamalarına göre bir sene içerisinde doğal yaşamın içerisindeki Bostanbaşı mahallesinin her yanı site ve rezidanslarla dolmuş ve ne yazık ki 2-3 milyona satılan dairelerin bulunduğu o binaların yarısı depremde yıkılmıştı.

"Binlerce daire 1 dakika içinde kül oldu gitti" diyen kullanıcı "Ölen öldüğü ile kaldı", notunu da sözlerinin sonuna ekledi.

Malatya'nın Bostanbaşı mahallesinden paylaşılan görüntülerde binaların tamamının ağır hasarlı olduğu belirtiliyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Aynı zamanda kullanıcı "Zeminin sağlam olması nedeniyle hiç birinde hasar yok, yıkılan yok, ağır hasarlı olan yok. 2 tane 7,5 üstü depreme rağmen ayaktalar" notuyla Beydağının eteklerinde kayalık zemine yapılan gecekonduları da paylaştı.

İşte o paylaşım:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Şu anda ise yeni yapılacak binaların daha kötü bir zemine sahip Çerkez Yazısı ovasına yapılacak diye konuşuluyor, diyen kullanıcı "'Hala yeni evleri eskilerin yerine yapsınlar, biz Orduzu'nun Kernek'in dağına gitmeyiz' diyenler var" diyerek durumdan hiç ders alınmamış olmasına dikkat çekti.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

10 Gündür Deprem Bölgesine Gitmeyen Devlet Bahçeli'nin Yıllar Önce Yaptığı Paylaşım Tekrar Gündemde!
Deprem Felaketinin Şiddetini En Net Şekilde Gözler Önüne Seren Görüntü: Film Sahnesi Gibi!
Aleyna Tilki, Sefo ve Enkazdan Kurtarılan Can Dostları... Son 24 Saatin Twitter Gündemi
Konya'daki Deprem Korkuttu: Konya Bir Deprem Bölgesi mi, Fay Hattı Geçiyor mu?

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
18.02.2023

Halk salak olunca böyle her türlü ovaya imar izni daha çok çıkar bu memlekette.

19.02.2023

Her önüne gelen inşaatçı, müteahhit olursa böyle olur. Her parası olan bina dikmemeli

Malatya da merkezi toki tarafına kaydıra bilirsin nasıl kanal boyun dan fahri kayahana doğru kaydı aynısını isteseler yine yaparlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ