Bir Varmış Bir Yokmuş: Antik Çağ'da Gizemli Şekilde Kaybolan Uygarlıklar

Günümüzde büyük felaketlerin önüne geçmek geçmişe göre oldukça kolay. Örneğin yangınlar, kuraklıklar ve salgın hastalıklar. Tüm bunlar geçmiş yıllarda üstesinden gelinemeyen ve çok korkutucu durumlardı. Hatta bazı uygarlıkların yok olmasına bile neden oldu. Bazı uygarlıklar ise arkalarında hiçbir iz bırakmadan ortadan kayboldular. Bakalım bunlar hangi uygarlıklarmış...

Maya

Maya, Kolomb öncesi Yeni Dünya'nın en gelişmiş uygarlıklarından bir tanesiydi. Bu uygarlık saraylara, tapınaklara ve iş hanlarına sahipti. Halkı ise Orta Amerika ve Güney Meksika'nın ormanlarında hayatlarına devam ediyorlardı.

Mimari, matematik ve astronomi uzmanlıkları ile bilinen Maya uygarlığı birden ortadan kayboldu.

Maya halkı krallarını görevden aldılar ve yaşadıkları yeri terk ettiler. Nedeni ise hala bilinmiyor. Yani tam bir muamma. Maya uygarlığının neden ortaya atıldığı ile ilgili birçok teori bulunuyor hatta bazı tarihçiler nedenin kuraklık ya da salgın bir hastalık olabileceğini öne sürüyorlar.

İndus Vadisi

Bundan 8 bin yıl önce günümüz Hindistan ve Pakistan bölgesinde Indus vadisi uygarlığı vardı. Bu uygarlık dünya nüfusunun %10'unu oluşturmakla birlikte Roma dönemine kadar dünyanın en gelişmiş uygarlıklarından da bir tanesiydi.

Oldukça gelişmiş özelliklere sahip olan bu uygarlık tarih MÖ 1900 olduğunda birden yok oldu.

Halk şehirleri terk etti ve gitti. Bu uygarlığın kaybolma nedenlerine baktığımızda ise çeşitli nedenler bulunuyor. Örneğin bilim insanları kuzeyden gelen bir Aryan istilasını neden olarak gösterirken bir başka kesimde kuraklık nedeni ile yok olduklarını söylüyor.

Anasazi

Anasazi halkı günümüzdeki Colorado ve New Mexico'nun bulunduğu yerdeydi. 12 ve 13. yüzyıllarda yaşayan bu uygarlık kayalıkların kenarlarında evler inşa ederdi. Birçok odaya ve yüksekliğe sahip binalar yapan uygarlık bir anda ortadan kayboldu.

Uygarlığın katliam ya da yamyamlık gibi nedenler ile yok olduğu düşünülüyor.

Ancak kuraklık nedeni ile kaybolduğunu düşünenler de var. Uygarlığın kayboluşu ile ilgili bir başka teori ise toplum içinde yaşanan ayaklanmalar.

Kahokya

Kahokya, mısır ekiminin yayılmasıyla beraber ortaya çıkan köylerin en büyüğüydü. 1200 yıl önce ortaya çıkan bu uygarlık neredeyse 20 binlik bir nüfusa sahipti.

Şehir yüksek bir ahşap çit ile çevriliydi ve içinde 120 toprak höyük bulunuyordu.

Bu höyüklerin en büyüğü ise 30 metreydi. Kahokya uygarlığı MS 1200 tarihinde bir kuraklık yaşadı ve halk şehri terk etti. Yapılan araştırmalar ise sel dışında halkın şehri terk etmelerinin başka sebepleri olabileceğini ve bu sebeplerin de hastalık ya da sosyal huzursuzluk olabileceğini ortaya koydu.

Paskalya Adası

Polinezyalılar MS 300 ile MS 1200 yılları arasında kanoyla yola çıkmış ve Paskalya Adası'na yerleşmişlerdi. O zamanlar kalabalık olan bu uygarlığın nüfusu tarih 1800'lere geldiğinde azaldı.

Bilim insanları Polinezyalıların kömür parçalarını analiz etti ve orada yaşayanların her ağacı kesip tohum yediklerini buldular.

Bu uygarlığın nüfusunun bu denli azalmasının nedeninin kitlesel açlık olduğu düşünülse de ekolojik felaketler ve iç savaşlar gibi nedenlerin olması da ihtimaller dahilinde.

Grönland Vikingleri

Grönland'da küçük bir batı yerleşimi kuran Vikinglerin nüfusları neredeyse 5 bin civarındaydı. Ancak ne olduysa 1721 tarihinde adaya gelen misyonerler Vikingleri bulamadı.

Adada Vikinglerden geriye kalan sadece harabelerdi.

O zamanda itibaren arkeologlar birçok araştırma yaptı ve Grönland'a girişlerin buzullar yüzünden kapanmış olabileceğini buldular. Aynı zamanda bu çağı sayesinde toprağın verimsizleşmiş olabileceği de bir ihtimal.

Nebatiler

Nebatiler, yüzyıllar içinde büyük gelişim göstererek sahip oldukları sus sitemleri ve ticaret merkezleri ile büyük bir medeniyet haline geldiler.

Nebatiler arkalarında görkemli mimari yapılar bıraktılar ve bir anda ortadan kayboldular.

Güçlü bir uygarlık olan nebatilerden Roma döneminden sonra bir daha hiç haber alınamadı. Bu uygarlığın nasıl yok olduğu ise hala büyük bir bilinmez.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

90’ları Özlemle Hatırlayanlar Burda mı! Dinlerken Zamanda Yolculuk Yapmanızı Sağlayacak 10 Şarkı
İnsan Davranışlarıyla İlgili En İlginç Gerçekleri Öğrenince İnsan Sarrafı Olmaya Bir Adım Daha Yaklaşacaksınız
Tarihteki En Kötü Meslek! Kralların Tuvalet İhtiyacını Karşılamak İçin İnsanlar Görevlendiriliyordu!

Popüler İçerikler

Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı
Resmen Dalga Geçti: MasterChef Deniz, Başörtüsü Takıp Ayşe'yi Taklit Etti!
Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
YORUMLAR
11.04.2023

Nebatilerin ortadan kaybolması kısmına kadar ciddi ciddi okuyordum hahahahaha 😅😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ