Bir Uçaktaki En Güvenli Koltuk Hangisidir?

Daha önce hiç 'Uçağın hangi koltuğunda oturursam en güvenli halde olurum?' sorusunu kafanızdan geçirmiş miydiniz? Merak etmeyin, biz de bu yazımızda bu soruya bir cevap getiriyoruz. Ancak duyacaklarınız hoşunuza gitmeyebilir.

2015 yılında TIME, 1985 ile 2000 yılları arasında meydana gelen 17 uçak kazasının verilerini inceledi.

Ölüm oranları şu şekildeydi: arka üçüncü sıradaki sıralar için yüzde 32, orta üçüncü sıradakiler için yüzde 39 ve öndeki üçüncü sıradakiler için yüzde 38. Bu istatistikler, zor kazanılan (veya rastgele atanan) koltuğunuzdan vazgeçmek için yeterince zorlayıcı bir neden olmayabilir. Ancak araştırmada uçağın arka tarafındaki orta koltukların ölüm oranı yüzde 28'di. Bu, uçağın orta üçte birlik kısmındaki koridor koltukları için yüzde 44'lük bir oranla karşılaştırıldığında oldukça düşük.

TIME'ın araştırması, araştırmacıların önceki yarım yüzyıl boyunca 20 kazadan alınan verileri analiz ettiği 2007 Popular Mechanics çalışmasının sonuçlarını güçlendirdi.

Araştırma ölüm oranından ziyade hayatta kalma oranıyla yapıldı ancak durum aynıydı: ne kadar arka tarafta oturuyorsanız, bir uçak kazasında hayatta kalma şansınız çok daha fazla olur. Arka kabinin hayatta kalma oranı yüzde 69 iken kanat üstü ve geriye kalan yolcu bölümlerinin oranı yüzde 56 oldu; birinci sınıf yolcular, kazaların yalnızca yüzde 49'unda hayatta kaldı.

Avustralya'daki Central Queensland Üniversitesi'nde havacılık bölümü başkanı olan Doug Drury, The Conversation için 2023 tarihli bir makalesinde bu istatistiklerin mantığını açıkladı.

Basitçe söylemek gerekirse çarpma etkisi, uçağın arka tarafındaki insanları öndekilere göre daha yavaş ve daha az doğrudan etkilemekte. Drury, 'Ortadaki koltukların neden pencere veya koridordaki koltuklardan daha güvenli olduğuna gelince, tahmin edebileceğiniz gibi, her iki tarafta insanların olmasıyla sağlanan tampon nedeniyle,' diye yazdı.

TIME bu çalışmasıyla verilerin, "kazaların koşullarını hesaba katmadan daha az anlamlı olduğunu" açıkça ortaya koydu.

Örneğin uçağın kuyruğunda bir sorun varsa, arka kabinin pek güvenli olmadığı açıktır. Sorun (eğer buna bir sorun diyebilirseniz), incelemek için yeterli uçak kazası olmamasıdır. Bu yüzden bu sonuçları eleştirel bir gözle değerlendirmek zorundayız. Federal Havacılık İdaresi iletişim müdürü Lynn Lunsford, 2019'da The Washington Post'a 'Çok fazla değişken var ve önemli olan - o kadar az uçak kazası oluyor ki - basit bir cevabın muhtemelen istatistiksel olarak savunulması imkansız' dedi.

Başka bir deyişle, bu verilerden çıkaracağınız sonuç, uçağın ön tarafına yakın oturmanın tehlikeli olduğu şeklinde olmamalıdır.

Drury, hava yolculuğunu 'en güvenli ulaşım modu' olarak nitelendirerek, '2019'da dünya çapında yaklaşık 70 milyon uçuş gerçekleşti ve bunların sonucunda 287 ölüm gerçekleşti' diyor. Yani boyun yastığınıza rahatça kafanızı koyarak uçmanın keyfini çıkarabilirsiniz; her 16 milyon ticari yolcu uçuşu için yalnızca bir ölüm vakası vardır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Uçak Kazasında Hayatını Kaybeden Pilotun Annesi: 'Bir İnsan 15 Saat Çalışamaz, Sigortasını Bile Yapmamışlar'
Uçak Kazasında Hayatını Kaybeden Emiliano Sala'nın Son Ses Kaydında Söyledikleri Kalbinizi Acıtacak
Uçak Kazasından Sağ Kurtulan Adem Bilici'nin Acılarla Dolu Hayatını Okuyunca Tüyleriniz Diken Diken Olacak!

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
19.02.2023

O kadar çok anlatım bozukluğu var ki hiçbir şey anlamadım.

19.02.2023

anlatım bozukluğu yoktu, sadece cümleleri çok uzun tercih etmişler.

19.02.2023

Kısaca uçak düşerse kurtulan olmaz gemi batarsa herkes batar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ