Bir Tren İstasyonunda Öldü Diye Bilinen Tolstoy Aslında Hayata Nasıl Veda Etti?

Zahidane yani maddi dünyadan feragat eden kimse... Tolstoy'u bu şekilde tanımlasak yanlış olmaz sanırım. Kendisinin yazarlığı ve hatta peşinden gidenlerin tarikatvari bir oluşumu Tolstoy'un ne kadar büyük bir yazar olduğunu zaten gösterirken 'istasyonda öldü' gibi romantik söylemlere gerçekten gerek var mı acaba?

Kaynak: Mehmet Akif Koç

Tolstoy, geniş mülklere sahip zengin bir konttur. Ve son günlerine kadar Moskova'nın güneyinde Yasnaya Polyana'daki malikanesinde yaşar. Ayrıca kitaplarının telif ödemeleri sağlığında da kendisine ve ailesine geçer.

Buna karşın kendisi pek paraya önem vermez, zahidanedir. Ayrıca herkesle kavgalı olup bir hakikat arayışçısıdır. Ancak o derviş kıyafetleriyle yola düşüp bir istasyonda ölmez.

Sıkça 'son fotoğrafı' olarak paylaşılan bu görsel de ölümünden birkaç yıl öncesine aittir.

Hayat anlayışına bağlı olarak sürekli bir kaçış ve arayış içinde olan Tolstoy 28 Ekim 1910'da konağından ayrılır. Ayrıca tek başına da değildir, yanında son altı yıldır özel hekimi olan Dr. Makovitski vardır.

Giderken hedefleri Besarabva veya Kafkasya'ya gidip uzlete çekilmektir. 31 Ekim'de güneydeki Rostov-Don'a tren bileti alırlar.

Ancak 82 yaşındaki yazar yola daha fazla devam edemez ve birkaç saat sonra Astapova'da doktoruyla birlikte trenden inerler.

Kaçışı bütün dünyada olay olan Tolstoy'un bilinen son fotoğrafı, 6 Kasım 1910.

İstasyon şefi tam bir Tolstoy'cudur (Tolstoy'culuk, o tarihlerde bir cemaat gibidir.) ve evinin en rahat iki odasını Tolstoy'a ayırır. Yaşlı yazar da öldüğü 7 Kasım'a kadar bu evde kalır.

Fotoğrafta Tolstoy'un konaktan ayrılırken ve bu nedenle kavga ettiği eşi Sofya'nın evden içeri bakışı görünüyor.

Uzun lafın kısası bir izbede kendi başına değil evet bir kaçışta ancak doktorunun yanında ve rahat bir evde gözlerini hayata yumuyor Lev Tolstoy. Bize de onu okumak, anlamak kalıyor sanırım sadece.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Gençliğinde Erotik Kitap Yazıp Fatih'e 'Hristiyanlık' Teklif Eden Kölelik Karşıtı Bir Papa: Pius II
Konfüçyüs Düşüncesini Yasaklayan Çin'in İlk İmparatoru Şi Huang ve Legalizm Düşüncesi
Bir Rönesans Şairinin Fatih Sultan Mehmet Hakkında Beş Bin Dizelik Şiir Yazdığını Biliyor muydunuz?
Yıllardır Keyifle Okuduğumuz Bu 14 Yazarın Aynı Zamanda Öğretmen Olduğunu Biliyor muydunuz?
Acılarla Yoğrulan Hayatlar ve Oradan Süzülen Sanat: Çok Sevdiğimiz Yazarlar Bu Ülkede Neler Yaşadılar?

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
YORUMLAR
22.02.2022

ne kadar seviyorsunuz fakirlik yokluk edebiyatini. artik kabul edin tarihe gecmis buyuk sanatcilar filozoflar genellikle zenginlikden cikar. karnini doyurma derdinde yasam mucadelesi veren adamin iyi bir sanat egitimi almasi, sanatini icra edecek bos zamani kaynaklari bulmasi ne kadar mumkundur. ya zengin aileden gelecek yada zengin hamileri olacak.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ