Bir Televizyon Programından Daha Fazlası: Sosyal Deney Olarak Susam Sokağı

Susam Sokağının bir deney olarak tasarlandığını duyunca eminim siz de benim kadar şaşıracaksınız. Tasarlanmaya başladıktan 1,5 sonra  yayınlanan Susam Sokağı, 1960'lı yıllarda programın oluşturulma aşmasında iki grup yer almaktaydı. Biri yetenekli, başarılı televizyoncular diğer tarafta ise uzman psikolog ve pedagoglar...

Susam Sokağının nasıl bir deney olduğunu merak ediyorsan seni şöyle alalım.👇

Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre 70 yıllık bir insan yaşamında bireyin öğrenme yetisi ilk 5 yılı kapsar. Geri kalan 65 yıl ise hayatının geri kalanıdır.

Bu durum şöyle ifade edilebilir. Okul öncesi eğitim yani kreş ve anaokuluna gitmeyen çocuklar ileriki hayatlarında zorluk yaşıyorlar. Bu sosyal deneyin oluşmasının temeli de bu araştırmaya dayanıyor. Okul öncesi eğitim alamayan çocuklara, yani 0-5 yaş arası çocuklara eğitim verilmesi amaçlanmış ve oluşturulma aşamasında da bir çok çocuk üzerinde test uygulanmış.

Üzerinde durdukları sorular ise;

  • Susam Sokağı kız çocukları mı yoksa erkek çocuklarının mı öğrenme kapasitesini daha fazla etki ediyor?

  • Susam Sokağı programı öğrenmeye nasıl bir etkisi bulunuyor?

  • Tek başına izlendiğinde mi etkisi büyük yoksa aile ile izlendiğinde mi?

  • Programın hangi bölümleri öğrenmeyi geliştiren etkiler bırakıyor ve bu etkiler hangi boyutta?

Susam Sokağı'nı haftada bir ve haftada beş kere izleyen çocuklara sorular yöneltilmiş...

Haftada bir kere izleyenler %75 gibi bir oranla doğru cevabı verirken, haftada 5 kez izleyenler %95 gibi bir oranla doğru cevabı vermişler.

Susam Sokağı ve öğrenme arasında bir ilişki olduğu aşikar. Peki çocukları kendi hallerine bırakınca hangi çocuklar Susam Sokağı izliyordu? Sonuçlar👇

Yapılan testten, yüksek başarı sağlayan çocukların programı tekrar izlemek istediklerini belirtmişler. Yani zeka seviyesi yüksek çocuklar öğrenme seviyelerini bu program sayesinde arttırmışlardır.

Susam Sokağının hangi yaş grubunu daha fazla etkilediğini öğrenmek için yapılan testte ise;

3-5 ve 5-7 yaş gruplarındaki çocuklardan denek oluşturarak, bu gruplara iki yıl boyunca Susam Sokağı izletilmiş. Sonuçlara göre Susam Sokağı 3-5 yaş arasındaki çocuklarının öğrenme becerisini yüksek oranda etkilerken, 5-7 yaş gurubu için o kadar etkili değilmiş.

Televizyonda sıcak arkadaşlığı yansıtan ve küçük yaştaki çocuklara dostluğun nasıl olması gerektiği anlatan programda çocukların sosyal ilişkileri de mercek altına alınmış.

1976'da Washington State Üniversitesi'nde  yapılan araştırmada yine 3-5 yaş arası çocukların, Susam Sokağı izleyenler, izlemeyenlere oranla sosyal ilişkilerinin oldukça kuvvetli olduğunu gözlemlenmiş.

Çocukların empati duygularını da geliştiren bir program...

Başka bir araştırmada 2003 yılında İsrail ve Filistinli çocuklar denek olarak kullanılıyor. Bu araştırma doğrultusunda bu iki gurubun Arap uyruklu çocuklar, Filistin uyruklu çocuklara, Filistin uyruklu çocuklar ise Arap uyruklu çocuklara olumsuz bir tutum sergilerken, Susam Sokağındaki sevgi ve beraberliğin işlendiği programı izledikten iki ay sonra her iki ülkenin çocukları da birbirine karşı daha pozitif tutum sergilemeye başlamışlardır.

Programın çocuklara ve hatta genç yaştaki bireylere katkısı rastlantı sonucu değil. Uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu program çocuk gelişimine katkısı oldukça büyüktü.

Hala günümüzde okul öncesi eğitim alamayan çocuk sayısı hiç de az değil. Medyayı kötü bir unsur olarak nitelerken aslında verimli ve yararlı bir amaç uğruna kullanıldığı zaman oldukça faydalı bir araç haline gelebiliyor.

Belki de zeka seviyesi düşüren programların yayınlanmasına izin verilmesi yerine gerçekten geliştirici programların yayınlanmasını sağlamak bize hem iyi bir gelecek hem de sağlıklı psikolojiler sunabilir.

Artık Susam Sokağı'nın yayınlanmıyor olması ve televizyonda da bi' enteresan içeriklerin bulunması durumunda, şimdiki çocuklar için öğrenmelerini pekiştirecek başka yollara başvurulabilir. Bu aile içi aktiviteler de olabilir veya günümüzün getirisi olan mobil uygulamalarda...

Siz Susam Sokağı izlediniz mi? Aşağıda bu konuyu konuşalım.👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Dilimizde Anlamı Olmayan Ama Aşk ve Sevgi Duygularını Bir Başka İfade Eden Yabancı Kelimeler
Bağlanma Problemi Yaşıyorsanız Buraya! Bebeklikten Yetişkinliğe Birine Bağlanma Duygusu
İstenmeyen Düşüncelerden Kurtulamamak: Beyaz Ayı Sendromu
20 Yaşındaki ve Şimdiki Hallerine Bakınca Hem Üzen Hem de Umutlandıran Ünlüler
Nazar Değmesin! Uyumlu ve Eğlenceli Halleriyle Hepimizi Kıskandıran Çift: Afra Saraçoğlu ve Mert Yazıcıoğlu

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
YORUMLAR
16.05.2021

Çok faydalı bir proje idi. Kırpık,kurabiye canavarı, minik kuş, edi ile büdü, kurbağa ve diğer hatırlayamadığım bir çok içerik eğitici ve öğreticiydi. Şu anda 35 yaşındayım.

16.05.2021

Okumayı öğrenmemi sağlamıştı bu program, çok severdim.

16.05.2021

efsanedir kurabiye canavari deyimini dilimize sokmustur

TÜM YORUMLARI OKU (4)