Cep telefonlarına girmeye hazırlanan 4K ekranlar gerçekten gerekli mi; yoksa sadece saçmalık mı?
G3'ün QHD ekranı müthiş, peki fazlası gerekli mi?
Akıllı telefonlar, son birkaç senedir dikdörtgen şekilli cam tasarımlarında karar kılmış durumdalar. Üreticiler ise rekabeti teknik özelliklerde devam ettiriyorlar. Ekran teknolojilerindeki rekabet ise telefonların ekranlarını hiçbir yerde göremeyeceğimiz kadar net ve keskin bir hale getirdi.
Son birkaç senede her yeni nesil telefonun ekran çözünürlüğünün bir kademe arttığını görüyoruz. HTC One X, 720p ekranla geliyordu. Galaxy S4 ve HTC One, çözünürlüğü 1080p'ye taşıdılar. Bu seneki LG G3 ile 2K ekranları görmeye başladık. Yani gidişat, bir veya iki nesil sonraki telefonların 4K ekranlarla gelebileceğini gösteriyor.
Full HD çözünürlük, dikey piksellerin sayısının en az 1080 olması anlamına geliyor. HD'nin üzerinde birkaç seviye bulunuyor. 2K'nın yatay olarak 2.000 piksel (Full HD genellikle 1980 yatay piksele sahip), QHD'nin (Quad HD) ise yatay olarak 2.560 piksele sahip olması gerekiyor. Yani Quad HD'deki toplam piksel sayısı, 1080p'ye kıyasla dört kat fazla.
Ancak en üst düzey çözünürlüklerin başında 4K geliyor ve 4K, 3840x2160 çözünürlük sunuyor. Üst düzey TV'lere girmeye başlayan 4K, bilgisayar monitörlerinde de kendisine yer bulmaya başladı. YouTube ise 4K video desteği çalmaya izin veriyor.