Bir Savcının Kaleminden Transseksüeller: 'Fuhuş Tercih Değil Mecburiyet'

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Başak Eryılmaz, “Türk Hukukunda ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarında Transseksüellik” konulu yüksek lisans teziyle Türkiye'de transseksüeller üzerine yapılan nadir akademik çalışmalardan birine imza attı. Trans bireylerin kimlikleri nedeniyle toplumsal hayatın dışına itildiğini belirten Eryılmaz, 'Yaygın kanının aksine fuhuş, özellikle translar açısından bir kolay para kazanma yöntemi olmayıp, can güvenliğinin tehlikede olduğu mecburi istikamettir' dedi.

"Türkiye, transseksüelliğin hukuki kabulüne ilişkin düzenlemeleri çoğu Avrupa devletinden önce yaptı"

“Gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da seksenli yıllar ile birlikte görünür hale gelen transseksüellik meselesine legal düzlemde bir hukuki karşılık oluşturulması için aşağı yukarı doksanlı yılları beklemek gerekecekti. Bununla beraber, transseksüelliğin hukuki kabulüne imkân sağlayan iç hukuk düzenlemelerini Türkiye’nin diğer pek çok Avrupa devletinden önce gerçekleştirdiğini söylemek yanlış olmaz. AİHM’de görülen transseksüellikle ilgili davalarda diğer sözleşmeci devletlerle kıyaslandığında Türkiye aleyhine ihlâl kararlarının daha az sayıda olduğu görülmektedir.

1988 yılına kadar, Türk Medeni Hukuku’nda ve genel olarak Türk hukukunda cinsiyet değişikliğine ilişkin herhangi bir düzenleme mevcut değildi. 1988’de Londra’da cinsiyet değişikliği ameliyatı ile kadın olan Bülent Ersoy’un yeni cinsiyetini nüfus kaydına yansıtma talebi ile açtığı davalar nedeniyle transseksüellik, bir hukuki mesele olarak tartışılmaya başlandı. Dönemin hukuk düzeni transseksüelliği tanımadığından, transseksüeller ‘kadın kılığında erkek’ olarak değerlendirilmekteydi.”

"Hukuki başvuru dahi yapmıyorlar"

“Transseksüeller, kendilerine karşı işlenen suçlarda çeşitli nedenlerle hukuki başvuru dahi yapmamaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, cinsiyet kimlikleri ve yaptıkları iş nedeni ile inandırıcı olamayacaklarını düşünmeleridir. Bu durum ‘öğrenilmiş çaresizliğin’ bir başka tezahürüdür. Mağdur transseksüellerin adalete erişimi konusunda kapsamlı bir araştırma yapılarak sorunların tespiti ve çözüm yollarının üretilmesi gerekmektedir.

Yaygın kanının aksine fuhuş, özellikle translar açısından bir kolay para kazanma yöntemi olmayıp, can güvenliğinin tehlikede olduğu mecburi istikamettir. Trans birey, bu kimliği nedeniyle aile ve toplum dışına itildiğinde, meslek veya zanaat sahibi olsa dahi, bununla iştigal edemeyip diğerleri gibi, yaşamını devam ettirebilmek için bunu yapmak zorunda kalmaktadır. Toplum tarafından cinsel yönelimleri nedeniyle zaten kabul görmeyen translar, işleri ve o işe yapışmış ‘ahlaksızlık’ etiketi nedeniyle bir kez daha toplum dışına itilmektedirler.”

"Transseksüellere yönelik ayrımcılık onları toplumsal hayatın dışına itiyor"

'Mutlaka ‘ahlaksız’ da oldukları yönündeki sosyal ön yargı, onların çalışma hakkı ve yerleşme özgürlükleri üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır. Transseksüellere yönelik ayrımcılık, onların toplumsal yaşamın ve çalışma yaşamının dışına itilmesine neden olmakta ve bu dışlanmaya neden olan ve kendini ‘normal’ ve ‘ahlaklı’ olarak nitelendiren bireyler gibi olmalarına da engel olmaktadır. Başka bir deyişle transseksüelleri ‘ahlaksız’ ve ‘anormal’ kılan, ayrımcı ve dışlayıcı tutumun kendisidir.”

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
12.08.2017

1995 yılında yapılmış bir araştırmada, beyin içerisinde terminal stria (BSTc)adı verilen bir bölgenin anatomik büyüklüğünün, kadından erkeğe transseksüellerde erkekte olması gereken büyüklükte, erkekten kadına transseksüellerde ise kadında olması gereken büyüklükte olduğu bulunmuştur. 2000 yılında aynı çalışmayı bu kez anatomik büyüklük bakımından değil de nöronlar üzerinden gerçekleştiren bir başka araştırma grubu ise, aynı durumun sinir hücreleri için de geçerli olduğunu göstermiştir.2008 yılında yapılan yeni bir transseksüellik araştırmasında terminal stria’ya benzer bir bölge olan hipotalamusun INAH3 bölgesinin cinsel kimlikle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Tıpkı önceki çalışmalar gibi, kadın ve erkek transseksüellerde, bu bölgenin hacim bakımından arzu edilen cinsiyete yakın olduğu bulunmuştur. Doğuştan değil sapkınlık Allah'ın verdiğini reddetmek, Allah'ın verdiğini değiştirerek Allah'ı inkar etmek gibi cahilce yorumlar gelmeden paylaşmak istedim.

12.08.2017

Cinsiyet geçiş ameliyatları dışında bunun bir tedavisi yoktur (henüz keşfedilmemiştir) bahsettiğiniz tedavi yöntemini dinlemek isterim lütfen anlatın.

12.08.2017

Ya bu Kerimcan Durmaz falan gibi tipi, şekli, cibiliyeti bozuklar yüzünden gerçekten mağdur olan translar da arada kaynıyor. Halk zannediyor ki, işte bu translar her gün partilerde, zenginlik ve lüks içerisinde yaşıyor, gününü gün ediyor zannediyorlar. Posta'da bir röportaj okumuştum, trans bir bireyle alakalı. Ailesinden dışlanmış, herkes ona annesi babası dahi kabullenmemiş."Mecburiyetten fuhuş yapıyorum, başka iş bulamadım." diyor. Bu yönü de görmek lazım be. Hayatın gerçeklerini görmek lazım. Bu Kerimcan gibiler yerine bu arkadaşları görmek lazım.

12.08.2017

Kerimcan trans değil farkında mısın? Verdiğin örnek biraz mantıksız olmuş

13.08.2017

batidaki orneklere bakinca, toplum bu insanlari kimliklerinden oturu dislamadiginda, is imkanlarinda ayrimciliga maruz kalmadiklarinda, son derece normal bir yasam surup topluma katkisi olan uretken bireyler olabiliyorlar. onyargilarimiz ve inanclarimizla bu insanlari batakliga ve pislige biz surukluyoruz. hem bu kisilere cehennem hayati yasatiyoruz, hemde toplum icinde kara bir bataklik olusturuyoruz. bu yuzden toplum duzeni, insan iliskileri ve kanunlar duzenlenirken eski inanclara, geleneklere, kemiklesmis onyargilara bakilmadan hersey once akilla sonra vicdanla sekillendirilmeli. birilerinin inancini, egosunu tatmin etmek icin toplumun baska bir kismi asla madur edilmemeli.

TÜM YORUMLARI OKU (32)