'Bir Rüyayı Yaşıyor Gibiyiz': Her Şeye Sahip Olan Auroville Sakinleri Yaşadıkları Hayatı Anlatıyor

+90 YouTube kanalı, “Şafak Şehri” ismi verilen Auroville şehrini konu edindiği bir video yayınladı. Auroville sakinleriyle yapılmış röportajları da içeren bu YouTube videosunda; mülkiyet ve sınıf kavramı olmayan şehrin nasıl kurulduğu, neler yapıldığı ve hangi noktalara gelindiği ele alınmış. Biz de sizler için videonun önemli noktalarına değindiğimiz bir içerik hazırladık.

Hazırsanız başlayalım! 👇

Kaynak: +90

+90 YouTube kanalını bilenleriniz mutlaka vardır: Pek çok konuda video içerikler hazırlayan +90, bu kez de Güney Hindistan'da bulunan Auroville şehrini inlemiş.

Yemeğin ve barınmanın ücretsiz olduğu Auroville şehrine ve oradaki yaşama gelin birlikte göz atalım.👇

Mirra Alfassa’nın 1964 yılında başkanı olduğu Sri Aurobindo Derneği’yle birlikte bir karar aldı. Bu karar, günümüze kadar gelişerek gelen Auroville şehrini oluşturdu.

Derneğe ismini verdikleri Sri Aurobindo 1872 ila 1950 yılları arasında yaşamış. Aurobindo, filozof olmasının dışında, öğretileri Hindistan’ın geniş çevrelerine yayılmış bir yogi. Auroville adı da Hintli filozofun isminden geliyor.

1968 yılında resmen kurulan Auroville 20 km² büyüklüğünde. 3300 kişinin yaşadığı bu şehirde 60 farklı ulustan insan var.

Auroville’e katılım sağladığınızda topluluk için çalışıyorsunuz. Bu şehrin bir üyesiyseniz bir uğraşınız olmak zorunda.

Elbette mesleğinizi seçmekte özgürsünüz ve hemen işe koyulabilirsiniz.

Şehirde yaşayan her insanın bir topluluk hesap numarası var. İnsanlar bu hesap numaralarını kullanarak üretilen her şeyi sahip olabiliyorlar.

Örneğin, topluluk hesap numarasıyla yemek zamanlarında porsiyon sayısını belirtip yemeklerini alabiliyorlar.

Ekonomik çarkların işlediği Auroville’de hangi mesleği yaptığınızın bir önemi yok. Aldığınız aylık ücret aynı: 210 euro.

Auroville’de kazandığınız aylık ücret dışında kendinize başka gelir kaynağı sağlayabilirsiniz. Bunun tek koşulu edindiğiniz kazancın bir kısmını topluluğa vermek.

Kurucusunun Fransız Mirra Alfassa olduğu Auroville’in bir de sembol yapısı var.

Altından yapılmış, küre şeklindeki bu yapının isimi Matrimandir. İnsanlar, şehrin kalbi olarak bilinen ve güneşi temsil eden bu yapıyı meditasyon mekanı olarak kullanıyorlar.

Auroville’in ilk sakinlerinden biri olan Pierre Legrand, Matrimandır için şunları söylüyor: “Burada her zaman keyifli bir ortam var, başka bir boyuta adım atmak gibi.”

Pierre Legrand 1967'de şehre geldiğinde bölge kızıl topraklı bir çölmüş. Şehrin ilk sakinleri tarafından dikilen ağaçlar ve bitkiler sayesinde bir orman haline gelmiş.

Yeşil renginin hüküm sürdüğü Auroville’de tarım anlayışı da olağanın dışında ilerliyor.

Permakültür uzmanı Krishna Mckenzie 26 senedir Auroville’de yaşıyor. Tarımsal alan için ilk tohumu eken Mckenzie’ye göre yeni ve sürdürülebilir bir tarımsal sistem mümkün.

Mckenzie, tek tip tarımcılık yerine birden fazla çeşit bitkiyi bir arada yetiştirerek bitkilerin birbirlerinden beslenmesini sağlıyor.

“Her adımınızda farklı bir bitkiyle karşılaşıyorsunuz. Muz, guava, papaya, tarçın elması, hepsi burada... Bu tarla, gıda çeşitliliği açısından çok zengin. Sağlıklı ve canlı bir topluma giden yol da buradan geçiyor.”

Tarladan gelen meyve ve sebzeler bu marketlerde insanlara sunuluyor. Tabii ki ücretsiz.

İnsanlar, aşırıya kaçmayı önlemek adına marketten çıkarken ne aldıklarını kaydettirdikleri bir sistem oluşturmuşlar.

Auroville’de tahmin edersiniz ki mülkiyet kavramı da yok. Yaşadığınız ev dahil hiçbir şey bireye ait değil, her şey insanlığa ait.

Bir proje olarak ortaya çıkan şehrin bir de imar kurulu var. 1960 yılında çizilmiş imar planlarına sadık kalarak büyümek, kurulun misyonlarından yalnızca biri.

Peşinde oldukları yerleşim planı, sarmal doğrultuda çok katlı binalar yaparak Auroville’i bir galaksi görünümüne getirmek. Ancak bu hedefe hem ekonomik hem de altyapısal sebeplerden dolayı uzaklar.

Nüfusunu her yıl yaklaşık yüz kişi arttıran Auroville, maneviyatı ve ekolojik koşulları ilke edinen insanları şehre bekliyor.

Video tamamına buradan ulaşabilirsiniz;

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Buralarda Paranız Geçmiyor! Dünyada Hala Para Kullanılmayan Yerler
Dünya Şehirlerinin Özelliklerini Birleştirerek Mega Kent Kurmak İsteyen Milyarderin Şaşırtıcı Planları
Dövme Sanatıyla Efsaneleşen 106 Yaşındaki Apo Whang-Od, Vogue Dergisinin En Yaşlı Kadını Oldu

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Yine Aynı Müdür Yine Olay: Müdür Yardımcısının Kapısını Kırdırıp İçeriye Girdi
YORUMLAR
12.04.2023

yol masrafı ne kadar acaba?

12.04.2023

Amerikanın buraya özgürlük götürme sırası gelmiş.

12.04.2023

"https://www.youtube.com/watch?v=9W3XOhfuYxk" bu haber bbc'den zengin avrupalıların rahatça pedofili gibi suçları işleyebildiği ve karşılığında bu kasaba mı şehir mi her ne boksa yere "bağış" yaptığı iğrenç bir yer... siz nasıl havber sitesisiniz böyle artık asla girmiycem bu siteye gözümde değeriniz 0 oldu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ