Bir Okuyan Bir Daha Okuyor! 2021 Kitap Listelerinin En Çok Satan Eserleri

Türkiye'de kitap okuma oranı hâlâ yeterli seviyeye gelememiş olsa da her yıl giderek artmakta. Okurların kitap tercihleri genelde romanlar üstüne. En çok satanlar listelerinde genellikle dünya edebiyatlarından klasikler yer alıyor. Özellikle kısa hikaye dediğimiz novellalar, fantastik ve bilim kurgu dünyasına dair romanlar, düşünürlerin manifestolarına dair sözlerin olduğu eserler oldukça popüler. Elbette Türk edebiyatından da kurgu eserler sıkça okunmakta. Gelin yayınevlerinin en çok satan kitaplarına bir göz atalım. Belki içlerinden hâlâ okumadıklarınız vardır...

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.

1. Doğan Cüceloğlu - Var mısın?

Bu senenin başında kaybettiğimiz, başarılı bir psikolog ve akademisyen olan Doğan Cüceloğlu'nun Var mısın? kitabı

Hayatın anlamı nedir?

İnsan kendini nasıl geliştirir?

Umutsuzluk nasıl aşılır?

İçimizdeki öz nasıl ortaya çıkar?

Çevremiz bizi nasıl etkiler?

Kime akıl danışılır?

Yaşam neleri ödüllendirir?

 Zihin nasıl işler?

“Biz” olmak için neler yapılmalıdır?

gibi birçok soruyu sormanızı sağlarken hayatı ve kendinizi keşfetmenize de adeta bir rehber olarak eşlik ediyor.

“Gençliğimde gergin, stresli, mutsuz günlerim çok oldu. Kendimi suçlu hissettiğim, değersiz gördüğüm dönemler yaşadım. Şimdi hayatım anlamlı, coşkulu ve şükür duygusuyla dopdolu... Neden? İçinde yaşadığım koşulların iyileşmesinden mi? Geliştirdiğim farkındalıkların sonucu mu?” - Doğan Cüceloğlu

2. Jose Saramago - Körlük

İspanyol yazar Saramago'nun neredeyse tüm eserleri Kırmızı Kedi Yayınevi sayesinde bizlerle buluştu. Körlük ise içlerinde en çok okunanı. Bu sene pandeminin de etkisiyle insanların bu romana yönelmelerini çok normal karşılamak gerek. 

Körlük, ürkütücü bir roman, beklenmedik bir felaketi yaşayan bir toplumun nasıl çöktüğünün, nasıl bencilleştiğinin ve değer yargılarını yitirdiğinin hikâyesi. Konusunun ürkütücülüğüne rağmen olağanüstü bir şiirsellikle anlatılmış bu unutulmaz roman, usta yazarın belki de en etkileyici yapıtı.

3. Ahmet Ümit - Kayıp Tanrılar Ülkesi

Tarihi, kurgu romanlarına işlemesiyle başarıya ulaşmış yazar Ahmet Ümit'in Kayıp Tanrılar Ülkesi ise en taze romanı. 2021 Haziran'da ilk baskını yapmış olmasına rağmen şimdiden listelerde çok satanlar arasında. 

Kayıp Tanrılar Ülkesi, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde mitlere günümüzde yeniden hayat verirken, suçun çağlar ve kültürler boyu değişmeyen doğasını bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

4. Anton Çehov - Altıncı Koğuş

Rus novellalarının başında gelen o klasik eser: Altıncı Koğuş. Rus gerçekçiliğinin yine yüzümüze çarptığı eser oldukça sarsıcı, felsefik ve sürükleyici.

Çehov bir taşra kasabasındaki akıl hastanesinde geçen bu novellasında, eğitimli bir hasta olan İvan Dmitriç ile Doktor Andrey Yefimıç arasındaki felsefi çatışmaya odaklanır. İvan Dmitriç maruz kaldıkları adaletsizliğe, içinde yaşamaya zorlandıkları berbat koşullara karşı çıkarken, Andrey Yefimıç bunları görmezden gelmekte ısrar eder ve durumu değiştirmek için kılını bile kıpırdatmaz. Doktor sonunda içine düştüğü “felsefi” yanılgının farkına vardığında ise artık iş işten geçmiştir. Altıncı Koğuş, Rusya’nın ve ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek yerine onları uzaktan izlemeyi tercih eden elit Rus aydınının “deliliği”nin simgesidir adeta.

5. Zülfü Livaneli - Balıkçı ve Oğlu

Yine bu senenin taze ürünlerinden olan ve Türk edebiyatının yaşayan büyük ismi Zülfü Livaneli'nin kaleminden çıkan Balıkçı ve Oğlu, göçmenleri, yaşanan acıları Ege tarihini dününden bugününe ele alıyor.

Livaneli’nin belki de en şiirsel romanı olan Balıkçı ve Oğlu aile, aşk, ebeveynlik, evlat, kadın dayanışması, dostluk, göç, doğa üzerine çağdaş bir epope. Zülfü Livaneli’nin, uzun bir aradan sonra yazdığı ve heyecanla beklenen yeni romanı Balıkçı ve Oğlu, ustalıkla seçilen tasvirlerle okurun zihninde capcanlı bir anlatı oluşturuyor.

6. Madeline Miller - Ben, Kirke

Ben, Kirke 2 sene önce yazılmış olsa da ününe bu yıl ulaştı desek yeridir. Time, Amazon, Entertainment Weekly ve Newsweek'e göre yılın en iyi kitabı seçilmişti. Bu fantastik hikâye sizi kadın yaşamının derinliklerine götürecek.

Ben, Kirke'de Madeline Miller; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp Olymposlu tanrıların dünyasını Homeros'un destansılığında aktarmayı başarıyor.

7. Orhan Pamuk - Veba Geceleri

Orhan Pamuk'un Mart 2021'de yayınladığı Veba Geceleri, yine bu zorlu geçen pandemi dönemlerine ayna tutan bir eser. 

Veba Geceleri, 1901 yılında 3. Veba Pandemisi döneminde Osmanlı’nın 29. Vilayeti Minger adasında geçiyor.  Hem sürükleyici bir siyaset ve aşk romanı hem de Pamuk’un salgın, karantina, devlet ve birey konularını bir masal havasıyla tartıştığı bu tarihi roman, konusuyla yaşadığımız günlere de ışık düşürüyor.

8. Aldous Huxley - Cesur Yeni Dünya

Bilim kurgu türünün en çok okunanlarından birisi kuşkusuz Cesur Yeni Dünya. İroni, ütopya, eleştiri... 

Cesur yeni Dünya bizi 'Ford'dan sonra 632 yılına' götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında 'Cemaat, Özdeşlik, İstikrar' yazan Londra Merkez kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, 'annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür. Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya uykuda eğitim ile sağlanır. Hipnopedya seyesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. 'Herkes herkes içindir. 

İthaki Yayınları'nın diğer bilim kurgu kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

9. İlber Ortaylı - Yakın Tarihin Gerçekleri

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı'nın 2012'de kaleme aldığı Yakın Tarihin Gerçekleri, bu sene Kronik Kitap'ın yeniden basımıyla oldukça fazla okundu. Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarını ele alan, yakın tarihimizi değerlendiren bu eseri kaçırdığınız detaylar ya da farklı bir bakış açısı yakalamak için mutlaka okumalısınız.

Osmanlı’nın çöküşünün nedenlerini, milliyetçilik akımlarını, Trablusgarp Harbi’ni, Balkan Harbi’ni, Birinci Dünya Harbi’ni, küllerinden doğan bir cumhuriyet kuran Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarını, Türk siyasal hayatında demokrasiye geçiş çabalarını, Demokrat Parti’nin iktidarda olduğu yılları ve 1965 yılına doğru giden gelişmeleri, Ortadoğu'nun tarihini, Krallıkların yükselişini ve çöküşünü, baskıcı liderler ve oğullarını Türk tarihçiliğinin kılavuz ismi İlber Ortaylı’nın derin analizleriyle soluk soluğa okumak için benzersiz bir davet…

YAKIN TARİHİN GERÇEKLERİ, 19 ve 20. yüzyıla dair tartışılan, gündemden düşmeyen konulara dair İlber Ortaylı'nın görüşlerini merak edenler için mutlaka okunması gereken bir kitap...

10. Amin Maalouf - Empedokles’in Dostları

Lübnanlı ünlü yazar Amin Maalouf son yıllarda oldukça sık okunan bir yazar. Empedokles’in Dostları, insanın temel çatışmalarını ele alan, geçmişin figürleri ile bir gelecek inşa edilen sürükleyici bir roman.

Romanlarıyla olduğu kadar deneme kitaplarıyla da ilgi çeken Maalouf Empedokles'in Dostları'nda bu kez geleceğe yönelik bir kurguyla dönüş yapıyor. Ölümcül Kimlikler ve Uygarlıkların Batışı kitaplarında yer verdiği eleştirel gözlemlerin izinde yarı distopik bir dünya çiziyor. Platon'un mağarasından çıkıp Empedokles'in Dostları'yla tanışmaya davet ediyor bizi. Atlas Okyanusu kıyısındaki küçük Antioche adasının yalnızca iki sakini vardır: Orta yaşın verdiği olgunlukla sessiz bir hayat sürmek isteyen Alec ile yazdığı ilk romanının yakaladığı başarı sonrası her şeyi ardında bırakan esrarengiz Ève.

11. Gülseren Budayıcıoğlu - Camdaki Kız

Özellikle psikolojinin ekranlara taşınmasında büyük payı olan psikiyatr ve yazar Gülseren Budayıcıoğlu'nun sevenleri de çok eleştirenleri de. Ne olursa olsun bu senenin en çok konuşulan kitaplarından oldu. Camdaki Kız'da çocukluğunun yüklerini taşıyan bir kadının hikâyesi anlatılmakta. 

Aşk yakıyor. Ayrılık kavuruyor. Aldatılmaksa hep çok acıtıyor… Bize çocukluk acılarını tekrar yaşatacak kişileri gözünden tanır, başkasına değil, ona âşık oluruz. Hayat onu kendi ellerimizle buldurur bize. Kaderimiz aslında doğduğumuz evlerde yazılır. Yine o evlerde yaralanır, o yaralarla büyür, sonunda o yaraların bizi götürdüğü yere gideriz. Ancak mutluluk her zaman o yolda değildir…

12. George Orwell- 1984 / Hayvan Çiftliği

Çok satan listesinin olmazsa olmazı 2 baş yapıt: 1984 ve Hayvan Çiftliği. George Orwell'in ütopik hatta distopik dünyası artık çoğu okur tarafından kabul edilmiş durumda. 

Orwell, Hayvan Çiftliği’nde Sovyetler Birliği’ni ve diğer totariter rejimleri alegorilerle eleştirmiştir. Yazar, 1984’ü yazarken ilk distopik roman örneği olan Rus yazar Yevgeni Zamyatin’in “Biz” adlı kitabından ilham almıştır. Hayvan Çiftliği kitabı yazara büyük beğeni ve maddi imkân sağlamıştır. Bir diğer eseri olan 1984 isimli kitabı yazar için daha büyük bir başarı getirmiştir.Can Yayınları'nın diğer kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Can Yayınları'nın diğer kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bizi, onedio.vitrin Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Gezi Sırasında Giyerek Kilometrelerce Yürüyebileceğiniz En Rahat Spor Ayakkabılar
Dudaklarınızı Yumuşacık Yapıp Daha Bakımlı Görünmesini Sağlayacak 12 Öneri
Pantolon, Ceket ve Bluzlarınızı Bambaşka Bir Modele Dönüştürecek 12 Kemer Kombini

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?