2013 yılında Japonya'da meydana gelen sayısız Hikikomori tanısı, bu hastalığın çok ciddi bir depresyon olduğunu ortaya koyuyor.
Tüm günlerini bilgisayar, anime, video oyunları vb. şeylerle geçiren bu insanlar, aynı zamanda yemek yemeye dahi ihtiyaç duymaz ve aramaz.
Kişisel bakımlarını bile umursamayan bu insanlar, belli bir süre sonra yalnızlığa ve hatta intihara kadar sürüklenebilir. Bunun en büyük nedeni de ailelerin bu durumun geçici olduğunu düşünmesidir.
Eğer kişi 6 aydan önce bu depresyon halinden çıkamazsa 6 aydan sonra önlenemeyen bir çöküş meydana geliyor ve kişi Hikikomori durumundan daha zor sıyrılabiliyor ya da hiç sıyrılamıyor.
Tabii bir diğer etken de kişilerin aileleri. Zaten yalnızlığa ve depresifliğe yatkın olan Japonlar bir de ailelerinin 'zaten düzelir' düşüncesi ile karşılaşınca Hikikomori sendromu kaçınılmaz bir hal alıyor.
Hikikomori sendromu olan bir kişi bu 4 aşamadan geçebilir ya da daha ilk aşamada kurtulabilir. Bu tamamen tedavi sürecine ve ailesinin desteğine bağlı.
Bu 4 aşama şu şekilde;
Hikikomori - Kişi sadece okula ve işe yani zorunlu tutulan yerlere gidip sosyal iletişimden kaçınır.
Sosyal Hikikomori - Kişi okul ve iş yerine gitmekten kaçınır ve bahaneler üretir.
Tachisukumi-gata - Kişi kendini tamamen soyutlamaya başlar ve dışarı çıkmaya korkar.
Netogehaijin - Kendini dış dünyadan tamamen soyutlayan kişi asla kimseyle iletişim kurmaz ve bir bilgisayar bağımlısı haline gelir.
Psikososyal yöntemler ve aile terapisi ile Hikikomori sendromu olan kişinin bu rahatsızlığı hafifletilmeye çalışılır.
galiba ben japonum
lan yoksa ben de mi sikimokoko oldum
Sadece caponlar (Japon) değil diğer ülkelerde de insanlar sanırım aynı şekilde depresyona giriyor. Bunlarınki tutsi kiyan çek veya oram akoma bura mako durumu mu oluyo?