Bir Narsistin İtirafları: Kendini Aşırı Beğenme Durumu Narsizm Nedir ve Narsist Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Narsisizm sadece televizyonlardan duyduğumuz bir efsane değil, gün içerisinde karşılaştığınız insanlardan sosyal medyadan takip ettiğiniz ünlülere kadar birçok kişi aslında narsist olabilir. Narsizm nedir, narsist olduğumu nasıl anlarım diye meraklanıyorsanız bu sorularınızı bizzat narsisizm tanısı koyulan insanlar cevaplıyor! Merak ediyorsanız buyurun içeriğimize... 👇

Türkçeye ‘özseverlik’ olarak geçmiş olan narsisizm yani kendini aşırı beğenme durumu, psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmesine rağmen narsistler sandığınız nadir değil! Her gün sosyal medyada gördüğümüz ünlü isimler, siyasetçiler, iş insanları… Dünya üzerinde tahmin ettiğinizden çok daha fazla narsist bulunuyor.

Kanada-Amerika çıkışlı medya şirketi Vice’ın narsist bozukluk üzerine yaptığı mini belgeselden ana başlıkları sizler için derledik!

Toplum içinde sık sık narsistlere rastlayabileceğimizi söylemiştik sizlere. Durumu şöyle özetleyebiliriz: İnternette beautifulpeople.com (Güzel İnsanlar) isimli bir websitesi bulunuyor.

Bu siteye sadece kendisini güzel bulan insanlar katılıyor ve isminden anlayacağınız üzere birçoğunun narsist bozukluğu bulunuyor. Hatta “Her insanın narsist bir tarafı vardır” diyor sitenin kurucusu…

Videodaki bir diğer konuk Philippa Perry isimli ünlü bir yazar ve psikoterapist. Philippa, Vice muhabirine narsisizm teşhis testini yapıyor!

Soruların arasında “İnsanların sizin özel yeteneklerinizi fark etmediğini düşünüyor musunuz?” ve “Daha önce size hiç kendinizi çok sevdiğinizi, başarılarınızı abarttığınızı söyleyenler oldu mu?” gibi oldukça belirleyici ifadeler bulunuyor.

Birçok insanın aslında bu sorulara göre narsist kişilik özellikleri gösterdiğini söylüyor uzman. Peki bu özellikler arasında neler yer alıyor? DSM Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı’na göre narsisizm tanısı için belirlenmiş olan 9 özellik şu şekilde;

  • Kendini büyük görmek,

  • Başarı ve güç hakkında endişe duymak,

  • Kendinin özel ve farklı olduğunu düşünmek, 

  • Diğer insanlardan farklı davranışları hakettiğine inanmak,

  • Diğer insanları kıskanmak,

  • Aşırı ilgi beklemek,

  • Empati kuramamak,

  • Diğer insanları kendi çıkarın için manipüle etmek, 

  • Kibirli olmak.

Bu özelliklerin birkaçını göstermek narsist bozukluğun tanımlanması için yeterli olmuyormuş. Ayrıca insanların narsisizmi seçmediğini, genellikle çocukluk dönemlerinde yaşanan olaylardan ötürü zamanla narsist olduğunu söylüyor.

İnsanları narsist olmaya iten çocukluk travmalarının arasında iki farklı yol bulunuyor. İlki, ebeveynlerinden sürekli olarak iltifat alan, ünlü bir aileden gelen, bir konuda çok başarılı olduğu için sürekli öne çıkan çocuklarda görülüyormuş.

İkincisi ise tam tersi! Çocukluğunda ebeveynleri tarafından sürekli azarlanmış, küçük düşürülmüş, ‘yetersiz’ hissettirilmiş kişilerin kendisini korumak için böyle bir kimliğe büründüklerini söylüyor.

Şimdi gelelim narsist insanlara! Bu mini belgesel için Vice muhabiri Sam Vaknin isimli ünlü narsist ile buluşmuş.

Sam Vaknin, güvenlik birimlerini dolandırmak suçuyla hapis cezasına çarptırılmış ve Makedonya’ya taşınma kararı almış bir isim. Kendisi uzun bir süredir internet üzerinden narsisizm hakkında ders veriyor…

Yıllar önce narsisizm tanısı konulan Sam Vaknin kendisiyle oldukça barışık! Gelin bakalım Vaknin nasıl cevap vermiş narsisizm ile ilgili sorulara.

“Tüm pislik ve iğrenç insanlar narsist değildir. Ancak tüm narsistler pislik ve iğrenç insanlardır!” diyerek çarpıcı bir giriş yapıyor kendisi!

“Benim tanım ilk olarak Kanada’da, ilk nişanlım benden ayrıldıktan hemen sonra konuldu. Evde ve okulda her zaman yaramaz bir çocuktum. Çocukken evde ciddi bir baskı ve psikolojik şiddet yaşadım. Narsisizm zaten erken yaşta yaşanılan travmatik şiddetin bir sonucu oluyor.”

“Psikoloğa yönlendirdiler beni ve o dönem IQ seviyem 185 gibi yüksek ve nadir görülen bir sayı çıktı. Bu yüzden 9 yaşındayken ilkokuldan alındım ve üniversiteye gönderildim! Anlayacağınız evde şiddete uğruyordum ancak dışarıda insanlar bana bayılıyorlardı.”

“Bu durum tamamen zihnimi karıştırdı, hiç arkadaşım olmadı çocukken. Zaten asla gerçek bir arkadaş olabileceğimi zannetmiyorum çünkü yeterli duygusal bağı kuramıyorum insanlarla. Eğer bir arkadaşım olursa, her zaman onu nasıl geçebileceğimi, ondan neler kazanabileceğimi, nasıl çıkarlarım olacağını düşünüyorum. Her zaman bir yarış içinde olup önüne geçmeye çalışıyorum arkadaşlarımın.”

Bir narsistin ağzından arkadaşlıklara nasıl baktıklarını öğrendik. Peki aşk işleri? Narsist insanlar aşk işlerine gelince de pek değişmiyorlar.

Karşılarındaki insanı hiçbir zaman kendilerini sevdikleri kadar sevemeyeceklerini bilen narsistler, çoğu zaman toksik ilişkiler yaşıyor ve partnerlerinde ciddi travmalar bırakıyorlar.

Hatta Amerika gibi ülkelerde narsist insanlarla ilişkilerinde travma yaşamış insanlar için destek grupları bile bulunuyor.

Narsist insanların ilişkilerde kullandığı manipüle etme tekniklerinin de psikolojide terimleri bulunuyor.

Partnerine kendi davranışlarını sorgulatan 'gaslighting'👇

En Karanlık Zihinlerin Kendisini Rahatsız Hissedeceği Psikolojik İşkence Yöntemi: Gaslighting

Aşırı ilgi göstererek karşıdaki kişinin fikirlerini etkilemeyi hedefleyen 'love bombing' 👇

Hazırlıklı Olun! Günümüz İlişkilerinde Bizi Bekleyen En Yaygın ve Sinsi Tehlike: Love Bombing!

Ve narsistlerin kendi amaçları için diğer insanları kullanmalarına verilen terim 'flying monkeys' (uçan maymunlar)...

Her ne kadar bir psikolojik rahatsızlık olsa da, narsistler toplum içerisinde bazı konularda destek gördüklerini, bazı konularda ise sürekli dışlanıp yuhalandıklarını söylüyorlar.

Örneğin bir narsist ile arkadaş olmak veya ilişki kurmak zor olduğu gibi narsistlerin iş dünyasındaki hırsları, büyük başarılar ve takipçi kitleleri kazanmalarına neden oluyor…

Anlayacağınız, biz ne kadar farkında olmasak da narsisizm sadece Narkissos gibi Yunan mitolojisinden efsanelerinde yer almıyor. İzlediğimiz dizilerden takip ettiğimiz ünlü yıldızlara kadar her gün narsist insanlar ile karşılaşıyoruz.

Bu yüzden aynı diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi narsisizm hakkında da bilgilenmekte fayda var…

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

"Sevişmeden Sarılıp Uyuyamam" Diyenler Dikkat! Partnerinizle Sarılarak Uyumanın Sağlığa Nasıl Faydaları Var?
Narsist Olup Olmadığını 15 Soruda Söylüyoruz!
Narsist, Sosyopat ve Psikopat İnsanların Sık Sık Kullandığı 11 Etkili Manipülasyon Yöntemi

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro