82 Yıllık Bir Çevre Mirası: Türkiye’nin En Eski Botanik Bahçesinin Diyanet'e Devredildiği Ortaya Çıktı

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, yapısında yer alan bitki çeşitliliği ve Türkiye’de en eski botanik bahçesi ünvanı ile gerek yurt  içi gerekse yurt dışında tanınan, saygın bir konuma sahip. Uluslararası Botanik Bahçeleri’ne kayıtlı iki bahçeden biri ve 4 bini aşkın bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Atatürk’ün daveti üzerine Türkiye’ye gelen ünlü botanikçi Prof. Dr. Alfred Heilbronn öncülüğünde kurulan ve 1935 yılının ilkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi adı ile hizmete giren bahçenin 2015 yılında sessiz sedasız İstanbul Müftülüğü’ne devredildiği ortaya çıktı. 

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1995'te SİT alanı ilan edildi ve içindeki bitkiler yerinde korunması gerekli tabiat varlıkları olarak tescillendi.

📷  Nuhnaci Kişnişci

2013'te Diyanet İşleri Başkanlığı’nın botanik bahçesini talep ettiği bilgisi basına yansımış ve tepkilere neden olmuştu

İ.Ü Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet‘in bu talebi doğrulaması üzerine kaygılanan botanikçiler “Bitkilerin taşınacakları ortama uyum sağlamaları çok zor. Botanik bahçeleri savaşta bile bombalanmazken bahçenin bu şekilde zarar görmesi düşünülemez” demişti. (Ayşe Sorucu - 06.05.2013/Milliyet)

Dönemin Bahçe Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Erdal Üzen, taşınmanın birçok bitki türü için bir son olacağını şu sözlerle dile getirmişti:

“Bahçemizde kaybolan türleri bir arada tutmaya çalışıyoruz. Türkiye’deki 11 bine yakın bitki türünün 4 bini bahçemizde bulunuyor. Şu an Hakkari’de artık olmayan bir bitki zamanında hocalarımız tarafından bahçemize dikildiği için burada yaşamını sürdürmekte. Botanik bahçesi olarak kaybolmaya yüz olan bitkileri korumak zorundayız. Bu bitkilerin başka yere taşınması çok zor. Çünkü bu bitkilerin taşınacakları ortama adapte olmaları mümkün değil.'

Fatih Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu'nun geçtiğimiz ay konuyla ilgili BİMER'e yaptığı başvuru, bahçenin 2015 yılında sessiz sedasız Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildiğini ortaya çıkardı.

Sözcü ve Birgün'de yer alan habere göre Soylu, Botanik Bahçesi'nde Osmanlı döneminde Şeyhülislamlık evinin bulunduğuna dikkat çekerek “Botanik Bahçesi şeyhülislamlık mı olacak?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Bahçede, Uluslararası Botanik Bahçeleri’ne kayıtlı dokuz adet sera ve yaşayan fosil bitkileri var. Bahçede Türkiye’nin ilk Herbaryum’u ve 40 bine yakın bitki kayıtları mevcut. Bahçe bugününe kadar doğadan zor şartlarla toplanan bitkilerden oluşmakta ve öğrenciler için uygulama alanı olarak hizmet vermektedir. Bu bitkilerin taşınması ve tekrardan tutmasının para olsa da pek mümkün olmadığı bilinmektedir. Müftülük 14.878.00 m2’lik bu dev araziyi hangi amaçla kullanacak?'

Botanik bahçesinin Diyanet'e devrinin sosyal medyaya yansımaları ise şöyle 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
01.08.2017

siz bu doğadan ne istiyorsunuz be aq müslüman geçinen din tüccarları.

Adı bir kere yok etme arzularını tetikleyici "İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi" Atatürk'ün teşvikiyle kurulması da yok etmeleri için diğer bir sebep. Doğaya, ağaca sevgileri-saygıları mı vardı ki nadir bulunan pek çok bitkinin olduğu botanik bahçesi umurlarında olacak! Değerinin farkında bile olduklarını sanmıyorum. Yalnızca paraya önem veriyorlar bu kesin.

02.08.2017

Yemin ederim ülkeyi çocuklar yönetse daha başarılı olur. Gerizekalılar tarafından yönetiliyoruz resmen şaka gibi aq ya

TÜM YORUMLARI OKU (28)