Bir Köpekle Yaşamanın Dünyanın En Muhteşem Şeyi Olduğunu Bilim de Doğruladı!

Daha önceki içeriğimizde köpekleri insanlardan daha fazla sevdiğimizden söz etmiştik. Bu içeriğimizde ise bu konuda ne kadar da haklı olduğumuzdan bahsedeceğiz.

İyi okumalar! 🤗

Göz atmak isteyenler için 👇

Zaten Biliyorduk, Bilim İnsanları da Doğruladı: Köpekleri İnsanlardan Daha Çok Seviyoruz!

Eğer köpeklerle vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız, minnoşluklarıyla sizi eğlendirmelerinin dışında başka yönlerinden de yarar sağlayabilirsiniz.

İsveçli araştırmacılar, hayatınızda bir köpeğin olmasıyla daha iyi bir kalp ve damar sağlığı arasında pozitif korelasyon olduğunu ortaya çıkardılar.

40-80 yaş aralığındaki 3.4 milyon İsveçliyi kapsayan 12 yıllık bir çalışma, köpek sahibi olan kişilerin ölüm riskinin, kardiyovasküler ölüm riskinin ve kalp-damar hastalıkları riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.

İlginç bir şekilde en güzel sonuçları köpeğiyle yalnız yaşayan kişiler aldı.

En düşük kardiyovasküler hastalık riskine sahip olanlar terriyer ve retriever gibi av köpeği türlerine sahip olanlardı.

Bu veriler, birden fazla veritabanından toplandı. İsveç'te biri hastaneye gittiğinde bununla ilgili bilgiler veritabanına kaydedilir ve araştırmacılar, anonimleştirilen verilere erişebilirler.

Araştırmacı Mwenya Mubanga, çalışmayla ilgili şunları söylüyor:

Çalışmanın sonuçları; köpek sahibi olmanın, başkalarıyla yaşayan insanlara göre, daha yüksek kardiyovasküler risk ve ölüm riski taşıyan, yalnız yaşayan insanlar için önemli bir koruyucu faktör olduğuna işaret ediyor.

Sonuçlara göre yalnız yaşayan köpek sahiplerinin, yalnız yaşayan ve köpek sahibi olmayan insanlara göre ölüm riski %33, miyokard infarktüsü riski %11, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski ise %8 daha azdı.

Araştırmacıların buldukları bu sonuçların ileriye yönelik bir çalışmada ortaya çıktığını belirtmekte fayda var.

Yani bu çalışmada korelasyon olduğunu gördüler; ancak köpek sahipliğinin daha iyi bir kalp sağlığına sebep olduğunu söylemek için henüz erken. 

Araştırma ekibinin belirttiğine göre kişilik özellikleri, özellikle av köpeği sahibi olma seçimini ve kardiyovasküler hastalık riskini etkiliyor olabilir.

Bununla beraber, daha önceki çalışmalarda da bu korelasyona işaret edilmiş, hatta Amerikan Kalp Birliği'nin 2013'teki bildirisinde de yer almıştı.

Evcil hayvanlar, koroner arter hastalıklarında daha yüksek hayatta kalma oranı ile ilişkilendiriliyor. Ayrıca yapılan çalışmalar yalnızlığın ve sosyal izolasyonun bu oranı düşürdüğünü gösteriyor.

Evcil hayvan sahibi olmakla daha düşük stres seviyeleri arasında ilişki kuran 2002'deki bir çalışma, insanlar evcil hayvanlarına çok değer verdiği için onların kardiyovasküler sağlığı üzerinde olumlu bir psikosomatik etkisi olduğuna işaret etmişti.

Ancak Uppsala Üniversitesi daha basit bir sebep ortaya koyuyor: İnsanlar köpekleriyle daha fazla egzersiz yapıyorlar.

Uppsala Üniversitesi'nden epidemiyolog Tove Fall:

Köpek sahiplerinin genel olarak daha fazla fiziksel aktivite yaptılarını biliyoruz, bu durum ortaya çıkan sonuçların bir açıklaması olabilir.

Diğer açıklamalar esenliğin ve sosyal etkileşimin artışını veya köpeğin sahibi üzerindeki bakteriyel mikrobiyom etkisini kapsıyor.

Sebebi ne olursa olsun, eğer köpek sahibi olma konusunda bir ikilemdeyseniz bu göz önünde bulundurulması gereken önemli bir bilgi.

Yeri gelmişken hatırlatmakta da fayda var: Satın almayın, sahiplenin 🐾

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!