''Bir Kitap Okudum Hayatım Değişti'' Dedirtirken Hayata Bakışınızı da Kökünden Değiştirecek 15 Kitap

Bazı kitaplar düşüncelerimizi tamamen değiştirirken, bazıları da bizim için uygun olana ulaşmamıza yardım eder ve düşüncelerimizi şekillendirir. Kendimizi ve düşüncelerimizi fark etmek için okumamız gereken kitapları derledik, keyifli okumalar!

Bold ve italik yazılanlar kitap tanıtımlarından alınmıştır.

1. Dinle Küçük Adam - Wilhelm Reich

Freud'un başyardımcısı olan Wilhelm Reich tarafından yazılmış olan bu kitap toplumda kabul görmüş belli kalıpları sadece üzerine düşünerek yıkmayı kolaylaştırıyor. Kitap boyunca ''küçük adam''a düşüncelerinin nasıl yanlış olduğunu, neleri amaçladığını yüzüne vuruyor.

Kadının cinsel bir obje olması, yahudi kanını ayırması, bir babanın çocuklarını sevmemesi, hakaret ve nefretin yeri gibi konuları tek tek yüzümüze vuruyor ve ''Gerçekten gerek var mıydı?'' sorusunu kendimize yöneltmemizi sağlıyor.

 ''Wilhelm Reich'ın, deyimleşmiş 'küçük adam'a seslenişi, bilimsel değil, insanca bir belgedir.''

2. Gelecekteki İlkel - John Zerzan

''İnsanın kendisini ve etrafındaki her şeyi yok etmekte sergilediği inanılmaz ve dayanılmaz yaratıcılık, medyadan saat başı akan haberlerle çeşitlendikçe, soruyoruz birbirimize; yanlışı nerede, ne zaman, nasıl yaptık? İnsan denilen canlı türü, nasıl oldu da, kendi yaşamını, dünyayı, hatta yavaş yavaş uzayı ve diğer gezegenleri cehenneme çeviren bir varlığa dönüştü?''

İçinde bulunduğumuz toplumu arkeoloji, antropoloji ve psikoloji ile yeniden incelemek bu bitmek bilmeyen koşuşturmacanın arasında bir soluk alıp etrafa ve kendinize bakmanıza imkan tanıyacak.

3. Simyacı - Paulo Coelho

Paulo Coelho'nun en önemli eserlerinden biri olan Simyacı Doğu ile Batı'ya aynı anda ışık tutarken bize en çok ihtiyacımız olan şeyi de veriyor: Benliğimizi. Kendini arayan bir adamın yolcuğuna dahil oluyoruz Simyacı'da ve kitabı bitirip kapağı kapadığınızda siz de kendi yolculuğunuzu başlatmış oluyorsunuz. Yaşamı, benliğimizi ve olup bitenleri sorgulamak belki de hayatın hakikatini bize getirebilir.

4. İknanın Psikolojisi - Robert B. Caldini

İnsanlar bize istediklerini yaptırmak için neler yapıyor? Peki biz yapabilir miyiz? İknanın psikolojisi, yaşamın her alanındaki ikna etme ve ikna olma süreçlerini gün yüzüne çıkaran bir başvuru kitabı. İş hayatınızdan aşk hayatınıza kadar her alanda kullanabileceğiniz bir kitap olmanın yanında, neyi neden ve nasıl yaptığınızı da anlamanıza yardımcı oluyor ve insan beynine bir adım daha yaklaşmanıza olanak sağlıyor.

5. Çürümenin Kitabı - E. M. Cioran

''NEREDE tükettin ömrünü? Bir hareketin hatırası, bir tutkunun işareti, bir maceranın parıltısı, güzel ve firari bir cinnet-geçmişinde bunların hiçbiri yok;hiçbir sayıklama senin ismini taşımıyor, seni hiçbir zaaf onurlandırmıyor. İz bırakmadan kayıp gittin; senin rüyan neydi peki?Kökeninde aldatıcı ve yıkıma mahkum olmayan hiçbir 'yeni' hayat görmedim şimdiye kadar. Her insanın zaman içinde ilerleyip bunaltılı bir geviş getirmeyle kendini tecrit ettiğini, yenilenme niyetine de ümitlerinin beklenmedik yüz buruşturmasıyla karşılaşıp kendi içine düştüğünü gördüm...''

Kitabı okurken her bir cümleyi daha iyi anlamak isteyecek ve tekrar tekrar okuyacaksınız, sevgiden siyasete kadar bir şeyleri yeniden düşünmenin ve üzerine kafa yormanın zamanı çoktan geldi de geçiyor.

6. Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği - Milan Kundera

Bir dünya klasiği olan Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği aynı zamanda en başarılı felsefi romanlardan biri. Birbirinden apayrı 4 karakteri içinde barındıran kitap gelenekselcilik, otorite, aile, kadın ve erkek gibi konulara değinerek sizi de üzerinde düşünmeye yönlendiriyor. Eğer içinizde bir yerde bir varoluş sancısı varsa kendi acınızı keşfetmek için bu kitabın kapağını açın!

7. İrade Terbiyesi - Jules Payot

İnsanın içindeki gücü ortaya çıkarmasına olanak sağlayan bir kitap İrade Terbiyesi. Yapabileceğiniz şeyleri yapmak için bazen birinin sizi yüreklendirmesi ya da yapabileceklerini hatırlatması gerekir. Cemil Meriç bu kitap için şöyle der ''Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.''

8. Yaratma Cesareti - Rollo May

Varoluşçu psikoterapinin en önemli isimlerinden biri olan Rollo May'in ölmeden önce okunması gereken eserlerinden biri olan Yaratma Cesareti okuyucuya düşünsel destek anlamında çok fazla şey katarken durup ''Cesaret Nedir?'' diye sormasına yol açıyor. 

'Bu cesaret , umutsuzluğun karşıtı olmayacaktır. tıpkı bu ülkede yaşayan her duyarlı kişinin son 20-30 yıldır karşılaştığı gibi,umutsuzlukla sık sık yüz yüze geleceğiz. bu yüzden Kierkegaard, Nietzsche, Camus ve Sartre cesaretin umutsuzluğun yokluğu olmadığını ortaya attılar;cesaret ,daha çok,umutsuzluğa rağmen ilerleyebilme yetisidir.'

9. Bozkırkurdu - Herman Hesse

İçinde yaşamaya çalıştığımız toplumun kişiyi nasıl biri haline getirdiğini gözler önüne seren kitap, Herman Hesse'nin sorgulayıcı ve öğretici anlatım tarzı ile karşımıza çıkıyor. Toplumun bir parçası olmuş normlar karşısında her daim savaşmaya hazır hale gelmiş bizler ve insanlığa dair unuttuğumuz vasıflarımız... Her şey çok açık ve net.

Uçarı bir 'yaşam' insanı olmaya kalkışan katıksız bir 'düşün' insanının, bu ikilemin gelgitleriyle oradan oraya savrulan yalnız bir ruhun, Bozkırkurdu'nun hikayesi. Aydın geçinenlerin, bildikleriyle büyüklenenlerin, bilmediklerini küçümseyenlerin, bunu yaparken -bilinçli ya da bilinçsiz- yaşamı kaçıranların yüzüne inen bir tokat.

10. Huzursuzluğun Kitabı - Fernando Pessoa

Başucu kitabınız olabilecek kadar başarılı bir eser olan Huzursuzluğun Kitabı bize bu hayattaki yerimizi ve hiçliği hatırlatıyor. Sormaya cesaret edemediğimiz soruları soruyor ve cevaplarını düşünmemize imkan tanıyor. 'Anlamak için, kendimi yok ettim. Anlamak, sevmeyi unutmaktır. Leonardo da Vinci, insan bir şeye ancak anladıktan sonra nefret yada sevgi duyabilir, demiş. Bundan daha yanlış, aynı zamanda da daha manalı bir söz bilmiyorum.'

11. Algı Kapıları Cennet ve Cehennem - Aldous Huxley

Huxley bu kült kitabında insan algılarının boyutlarını, görsel algıyı olağanüstü biçimde açan meskalin üzerinde özellikle durarak, onu bizzat kullanarak inceler; deneyimlerini müthiş bir gözlem gücüyle gerçeğe olabildiğince yakın, hatta zaman zaman onu aşarak betimler ve bize gerçeğin yeni bir boyutunu, bilincimizin, aslında bir şekilde hep bildiğimiz, ama pek göremediğimiz 'karşı kutbunu', 'öteki tarafını' gösterir; oraya geçmek için tarih boyunca kullanılmış farklı araçları, geliştirilmiş farklı yöntemleri anlatır. 

12. Böyle Buyurdu Zerdüşt - Friedrich Nietzsche

Otuz yaşına geldiğinde her şeyini geride bırakıp dağlara çıkan Zerdüşt, Nietzsche'nin yazılmış en derin eseri olarak tanımlanıyor kendisi tarafından. Edebi ve felsefi bir eser olan Böyle Buyurdu Zerdüşt aslında büyük bir sorgulama. Belki birkaç kez okumanız gerekecek ama okuduğunuzda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, tıpkı Zerdüşt'ün dağdan indiğinde karşılaştığı dünya gibi. 

''İnsan,bence oldukça eksik bir şeydir.''

13. Gecenin Sonuna Yolculuk - Louis Ferdinand Celine

''Biz, tam yetmiş yıl sonra, yeniden indiriyoruz Yolculuk'u kızağından. Adını hiçbir şeyle birlikte anmadan, karşılaştırmalar yapmadan. Bir biçem, bir dil, gecenin sonunda insanlığın en aşağı katmanlarıyla bir yüzleşme, bizi içeri, daha içeri çeken, boynumuza parmaklarını geçiren, ısıran, tüküren, hırlayan, ölesiye korkan ve korkutan. Yani yaşayan. Bir kıpırdanma başladı bile, parmaklarımızın ucunda, gözeneklerimizden içeri sızan bir şey var. Böyle bir yüzleşmeye katlanabilecek mi insan?''

14. Martı Jonathan Livingston - Richard Bach

Kendi sınırlarını aşarak uçan bir martıyı okursunuz kitap boyunca, ama onunla beraber keşfeder ve sorgularsınız. İstediğimiz zaman başarabileceğinizi anlatır bize Martı Jonathan.

''Uçmak, bir martının en doğal hakkıdır. Özgürlük ise, var__oluşun bir parçasıdır. Boş inançlar olsun, gelenekler olsun, özgürlüğü kısıtlayan ne varsa, kaldırıp __atmak gerek.'

15. Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu - Italo Calvino

Bilinç akışı tekniği ile okuyucuyu başkahraman yapmak ve kitapta tam olarak da kendinizi bulmanızı sağlamaktır Calvino'nun amacı. Bu kitap tam da bir okuma yolculuğu sunar size ve kendinizi okursunuz her sayfada. Kitap ise şu cümle ile başlıyor:

'Italo Calvino'nun Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu adlı yeni romanını okumaya başlamak üzeresin. Rahatla. Toparlan. Zihnindeki bütün düşünceleri kov gitsin. Seni çevreleyen dünya bırak belirsizlik içinde yok oluversin' 

Bunlar da ilginizi çekebilir; 📚

"Alınacak Kitaplar" Listenizi Hazırlayın: The Guardian'ın Seçtiği 21. Yüzyılın En İyi Kitapları!
Bollywood Meraklılarına Tıpkı Sinemadaymış Gibi Keyif Verecek Film Tadında 11 Enfes Kitap Önerisi
Geçmişten Günümüze Dünyanın Çeşitli Bölgelerinde Farklı Sebeplerle Yasaklanmış 47 Kitap

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
06.08.2020

güzel içerik,elinize sağlık ..!

Pasif Kullanıcı
06.08.2020

Bos verin kitabi matbaaa gavur isidir.Eyyyyyyy matbaa sen kimsin.Netflixe devam.Hel yeahh ibne olacam ben woohooo.Serdar sedar ben yabanci degilim aqhhhhhh ahhhhhh.

21.09.2020

Yeraltından Notlar'ın olmaması büyük bir eksik.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ