Karadeniz'in simgelerinden Sümela Manastırı'nda Şubat 2016'da restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi çalışması başlatıldı.
Kaya düşme riskine karşı kapatılan manastırda endüstriyel dağcılar, taş düşmelerine karşı yamaçları çelik ağlarla örüp, güçlendirdi. Restorasyon ekibi de iç alanlarda çalışma yaptı.
Çelik ağların yamaca serildiği ‘bohçalama’ sistemiyle korunan manastır, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile ziyarete açıldı.
Manastırdaki restorasyon sırasında saklı mekanlar da gün yüzüne çıkarıldı.
Ana Kaya Kilisesi’nin sağında yer alan 10 şapel, çan kulesi, misafirhane, keşiş ve öğrenci odaları, mahzen ve benzeri yapılar manastır tarihinde ilk kez ziyarete açıldı.
Bunu nasıl yapabiliyorlar ? Nasıl bir vicdansızlıktır bu ? Bunu yapana da yaptırana da büyük ceza verilmeli. Bir daha iş bile yaptırılmamalı hatta, sürünsün doğa katilleri.
lütfen hiçbir tarihi esere elinizi sürmeyin. bırakın çürüsün ama size maruz kalmasın. yapmayın bu kötülüğü.
Doğaya, hayvanlara ve insanlara yapılan taciz, katliam, zarar verme gibi davranışları kendilerine hak sanıyorlar. Ne yazık ki bu akli dengesi bozuk insanların içerisinde dindar, batılı, çağdaş, namus bekçisi, milliyetçi vs... gibi duyguları savunan zihniyetler var.Gösteriyor ki tarih boyunca insan en akıllı varlık olduğu için en vahşi varlık olduğu için dünya sahnesinde...