Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanının Saçma Olsa da Hepimizi Aydınlatacak Olan Sorulara Verdiği Cevaplar

Asimetrik Medya isimli YouTube kanalına konuk olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Aksu Sönmezer, bizlerin pek bilimsel olmasa da merak ettiği soruları yanıtladı.

Biz de bu röportajdan bazı kısımları sizlerle paylaşalım istedik.

1. "Kız bebek istiyorsam gece dolunayda mı ilişkiye girmeliyim?"

Kız ve erkek konusunda birçok mit var.  Çin takvimi bunlardan en iyi bilineni. Çin takvimine uydurup da gerçekten ilişkiye giren hastalarım var. Buna çok inanan ve tutturan var gerçekten. Bunlar tabii ki bilimsel değil ama dolunay olayını gerçekten yeni duydum. Bundan sonra hastalarımı takip edeyim ben de. 

Bebeğin cinsiyetini belirleyen şey aslında erkeğin kromozomları yani babadan gelen kromozom çünkü anneden her türlü x geliyor babadan x gelirse kız oluyor cinsiyet. Babadan y kromozomu gelirse erkek oluyor. Yani bunu aslında sperm belirliyor. Buna dair yani baba çok et yesin erkek olur, baba vejetaryen takılırsa kız olur gibi söylemler var ama gerçekten bunların hiçbiri bilimsel değil.

2. "Tene bulaşan sperm yürüyerek vajinaya kaç saatte ulaşabilir?"

Bu bildiğin fizik sorusu. Spermin kapasitesine bağlı ama ulaşır. Yani yalan değil ulaşır. Bir şekilde spermin illa vajinaya girmesine gerek yok çünkü vajina ıslak bir organdır, çeker. Sperm de hareketli hücrelerdir. Artı yumurtayla sperm arasında zaten bir çekim gücü vardır.  Hele de kadın yumurtlama dönemindeyse gider ama kaç saatte gider bilemiyorum. Sperm uygun ortamda 72 saat canlı kalabilir. Uygun pH, uygun ıslaklık, uygun ısı ki vajina en uygun yer bunun için.  72 saatte yolculuğunu tamamlar diye düşünüyorum.

3. "Cinsiyet değiştirip kadına dönüşen hastalara da siz mi bakıyorsunuz?"

Benim trans hastalarım oldu. İlk karşılaştığım trans hastam hiç söylemedi bana. Ben de anlamadım dış görüntüsünden. Muayenede değişiklik olduğunu fark edip kendisine sordum. “Evet, sizin için bir sıkıntısı var mı?” dedi. “Yok tabii ki, hoş geldiniz” dedim. 

Trans kadınlarda da penis değil, vajina oluyor. Dış genitali aynı kadın genitalidir. Onların da artık bir vajinası ve cinsel hayatı var. Her ne kadar deri yapısı biraz daha farklı olsa da tabii ki onlar da cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklardan tutun da dış genitaldeki hastalıklar açısından aynı kadınlar gibi ne yapıyorsak onlara da yapıyoruz. Sadece onlarda iç organlar yok. Her kadında 2 yumurta ve 1 rahim olur biliyorsunuz. Onlarda bu iç organlar yok. Kadınlardaki yumurtalar erkeklerde testislerdeki 2 yumurtadır. Trans kadınlarda bunları aldırdığı için yoktur.

4. "Sperme alerjisi olan kadınlar nasıl hamile kalıyorlar?"

Sperm alerjisi ilginç bir şekilde gebeliğe engel olmuyor. Vajinal sıvının sperme karşı ürettiği birtakım alerjik reaksiyonlar sonucunda antikorlar gelişiyor. O antikorlar spermlere hasar verebiliyor. Eskiden “kısırlık yapıyor” deniyordu ama son yayınlar bunun kısırlığa yol açmadığını söylüyor. Sperm alerjisinde ne oluyor peki? Vajina şişiyor, kabarıyor. Bildiğiniz kaşıntılı yanmalı alerji oluyor. Çok rahatsız edici bir durum. Bunun keza prezervatif alerjisi de olabiliyor ama sperm alerjisi gerçekten var. Kadında bir alerji gelişiyor ve sperme karşı antikorlar üretiliyor ama ilginç bir şekilde bu kısırlığa yol açmıyor. Yani ciddi bir kısırlık sebebi olarak hiçbir zaman biz bunu almıyoruz. Sperm alerjisinde birtakım antialerjik ilaçlarla tedavi yapıyoruz.

5. "Birden fazla sezaryen olanlarda aynı kesiği tekrar tekrar mı kullanırsınız?"

Tabii doğru aynı kesiği kullanıyoruz. Bu soru çok soruluyor, çok enteresan. Farklı farklı kesi tabii ki yapmıyoruz. Orada hazır bir kesi var her zaman oradan gireriz. Hatta sadece sezaryen ameliyatı değil, mesela hastamız 2-3 kez sezaryen ameliyatı olmuş ben de miyom ameliyatı yapacağım. Yine sezaryen yerinden girerim. Yani oradaki kesi giriş kapısıdır.

6. "Aynı anda iki farklı erkekten hamile kalınabilir mi?"

Kalınabilir. Teknik olarak kesinlikle kalınabilir. Zaten ayrı yumurta ikizleri bu şekilde olur. Kadın aynı anda iki yumurta bırakır. Normalde biz kadınlar her ay bir kez yumurtluyoruz ve bir tane yumurta çıkıyor. O da her ay yumurtlamayabiliriz. Aynı anda iki farklı yumurtlama yapan kadınlar var. Bu iki farklı yumurtanın zamanlaması farklı olabilir. İki farklı erkekle arka arkaya ilişki olmuşsa bir sperm bir yumurtayı diğer sperm bir yumurtayı tutabilir. Tamamen farklı iki kardeş doğabilir.

Röportajın tamamını buradan izleyebilirsiniz;

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
YORUMLAR
10.12.2020

Pekala erkekteki yumurtayı alıp kadının yumurtalarıyla değişirse ne olur veya kadın yumurtaları sorunlu erkekten tek yumurtayı alıp kadına nakil yapsak olurmu aynı işlemi görürmü

10.12.2020

Erkekteki yumurta derken? Erkekte yumurta yok ki

10.12.2020

Direk yumurtaliktan bahsediyor sanirim, erkekten testisi alip kadindan da yumurtaligi alip degistirmek?

11.12.2020

Çok masraf

13.12.2020

testis ve yumurtalığın ürettiği hormonlar birbirinden farklı hormonlar (testosteron ve östrojen )hormonal olarak da uymaz yapısal olarak da farklılar doktor hanım sadece daha iyi anlamamız için böyle söylemiş.Olgunlaşan yumurtaların bir kanala düşmesi gerekiyor ve eğer o yumurta döllenmezse dışarı "adet kanı" olarak atılıyor.Eğer olgunlaşır kanala düşer ve spermle döllenirse başka yumurta kanala tekrar atılmaz ve adet olunmaz.Çünkü bu sefer yumurta döllenmezse yine atılması gerekir. Yani oluşan bebeğinde atılması anlamına gelir yani bebeği korumak amaçlı bebek eğer bir takım nedenlerden dolayı zarar görür ya da yeterli hormon salgılanamazsa bebek dışarı adet kanı olarak atılır(tutunamayıp düşer.). Sanırım düşük deniliyordu bu olaya.Kısacası transfer edilse de üreme ve işlevsel olarak aynı olmaları mümkün olmayacaktır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ