Bir İşçinin Öldüğü Gübre Fabrikasında, 'Patlayıcı' Geçen Boruyu Temizlememişler

Gemlik Gübre Fabrikası'nda temmuz ayında meydana gelen ve 1 işçinin can verdiği patlamayla ilgili olarak korkunç bir ihmal yaşandığı anlaşıldı. Gübre hammaddesi olarak kullanılan ve yüksek patlayıcı özelliği ile bilinen amonyum nitrat bileşiğinin geçtiği borular temizlenmemiş...

Gemlik Gübre Fabrikası’nda bir işçinin ölümü ve bir işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın arkasından ölümcül bir ihmal çıktı. 

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre gübre yapımında kullanılan ve aynı zamanda güçlü patlayıcılar arasında sayılan amonyum nitratın geçtiği boruların içeriden yeterince yıkanıp temizlenmediği, bu nedenle kimyasalın boruya yapışıp sıcaklık artışına ve patlamaya yol açtığı saptandı. Ani buharlaşma nedeniyle borularda balonlaşmalar oluştuğu, bazı noktaların yırtıldığı, açılan deliklerin parça konarak onarıldığı, bazılarının ise baloncuk şeklinde kaldığı belirlendi.  

Bursa’daki Gemlik Gübre Fabrikası’nda, geçen 17 Temmuz’da meydana gelen patlamada, Uğur Çavdar adlı işçi hayatını kaybetmiş, Mustafa Karayol ise yaralanmıştı. Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, fabrikada inceleme yaptıktan sonra raporunu tamamladı. Raporda, patlamanın, gübre yapımında kullanılan, aynı zamanda güçlü bir patlayıcı kimyasal olan amonyum nitratın geçtiği borularda, gübre prilleme bölümünde meydana geldiği ifade edildi. İşleyiş gereği, her duruşta ve devreye alınmadan önce amonyum nitrat çözeltisi borularında yıkama yapılması gerektiği belirtildi. Bu temizlik işleminin yeterli olmaması halinde amonyum nitratın uzun zaman içinde boruların iç çeperine yapıştığı, bunun da o bölgede sıcaklık artışına yol açacağı ve patlama noktası değerlerine ulaşacağı anlatıldı. Amonyum nitratta bozulmalar başlayıp ani buharlaşma nedeniyle boru içindeki basıncın da artacağı kaydedildi. Bunun da borularda dışa doğru balonlaşmalar oluşturduğu, daha zayıf bölgelerde patlamalar olduğu, bazı balonların yırtıldığı, açılan deliklerin üstten parça konarak onarıldığı, bazı noktalarda ise baloncuklar şeklinde kaldığı vurgulandı. 

Üretim Müdürü Gökşen Toprak, raporda, “Hazırladığı talimatların uygulanmasını denetlemediği, patlayıcı ve parlayıcı maddelerin tehlikeli konsantrasyonlara ulaşmasını önlemediği, tesis, makine ve ekipmanın kontrol altında tutulmasını sağlamadığı, patlama basıncının etkisini azaltacak düzenlemeler yapmadığı, patlayıcı ortam oluşmasını önlemediği” asli kusurlu kabul edildi. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Teknik Genel Müdür Yardımcısı Ali Galip Küreksiz ve Mühendis İbrahim Mesut Hatipoğlu tali kusurlu bulundu. 

Avukat Fecri Şengür, gerek bilirkişi raporu, gerekse tanıkların anlatımına göre fabrikanın bakım yapılmaksızın üretim halinde olduğunu ifade etti. Bu fabrika özelleştirilmeden önce birimde üç işçi ve bir teknisyenin çalıştığını belirten Şengün, özelleştirmeden sonra sayının azaltıldığını anlattı. Şengür, bilirkişi raporunun şu haliyle tüm fotoğrafı vermediğini, endüstri ve metalurji mühendislerinin de dosyaya bakması gerektiğini vurguladı ve bu nedenle ek rapor hazırlanacağını söyledi.

Popüler İçerikler

DEM Partili Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'in İmralı’da Öcalan İle Görüşmesi Başladı
Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor
Sigara ve Alkole Büyük Zam: 3 Ocak İtibarıyla Fiyatlar Artıyor