Dünyanın daha iyi bir yer olmasına ihtiyacımız var...
Dünyanın daha iyi bir yer olmasına ihtiyacımız var...
Bir çocuk büyürken anne ve babasının dikkat etmesi gereken en önemli şeylerden biri kendinden başkalarına nasıl davranacağını öğretmektir. Bir hayvana nasıl yaklaşılacağı ya da bir çiçek koparılmadan nasıl doğa sevgisi aşılanacağı çocuğun ileride karakterini etkileyecek etmenlerdir. Dolayısıyla canlılarla kurduğu ilişkiyi anne-baba olarak baştan şekillendirmek en doğru yoldur.
Kim ya da ne olduğunun bir önemi yok; her çocuğun dünyanın onun etrafında dönmediğini bilmeye ve kendinden başka canlıların da yaşadığını öğrenmeye ihtiyacı vardır. Bu doğuştan kazanılan bir özellik gibi görünse de öyle değildir, anne ve babanın bunu aşılaması gerekir.
Yardım istemek kolay gibi görünse de aslında çok zordur. İnsana kendini çaresiz hissettiren bir tarafı vardır ve bunu kırmak için çocukluktan itibaren nasıl yardım isteneceğini göstermek gerekir. Bir anne-baba yardım isteyebilmeyi öğrettiyse zaten yardım eli uzatmanın ne demek olduğunu doğru bir biçimde anlatmıştır.
Karşısındakinin ne hissettiğine hiç dikkat etmeden, öylece yaşayıp giden insanlar var. Acı, yalnızlık, mutluluk, şefkat, vicdan gibi pek çok duygunun temelinin empati olduğunu fark eden bir anne-baba çocuğuna rol model olarak bu özelliği rahatlıkla kazandıracaktır.
Çocuklar özgür olsunlar, istedikleri gibi davranabilsinler, sınırları zorlasınlar ve dünyayı bambaşka bir yer haline getirsinler ama kişisel alanlara da saygı duysunlar, kimsenin hayatına müdahale haklarının olmadığını bilsinler.
Aslında çocuklar sorumluluk almak konusunda çok isteklidir ama anne ve babalar ‘beceremeyeceklerini’ düşünerek bu konuda çekince yaşarlar.
Yalnızca maddi anlamda değil, manevi anlamda da paylaşımcı olmayı öğretmek bir çocuğa yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir. İyiliğin her zaman kazanacağını başka türlü anlatmanın bir yolu yoktur.
Özür dilemenin ve teşekkür etmenin insandan eksilttiği bir şey olmadığını, aksine rahat ve huzurlu bir yaşamın sırrının bunun altında yattığını doğru bir şekilde anlayan çocuk hayatın her alanında kendini özgüvenli hissedecektir.
Bomboş bir şekilde, tablet ya da televizyon önünde büyümek kolay; birlikte kitap okumak, müzik dinlemek, tiyatroya ya da sinemaya gitmek, spor yapmak ise keyifli olan… Bir anne-babanın yapması gereken ise az çok bellidir.
Bir çocuğun herkese eşit yaklaşmayı, adaletli olmayı ve farklı olana saygı duymayı öğrenebilmesi için anne-babasının yapması gereken tek şey farkındalık kazandırmak ve farklılıkları görmesini sağlamaktır.
süper öneriler ama ülkemdeki çocuklara ve hayvanlara yapılan zulüm manzaraları gördükçe, umudum yok denecek kadar az..
keşke böyle yetiştirseler çocukları
Emile - J. J. Rousseau