Bir İnsan Hayatı Boyunca Kaç Dil Öğrenebiliyor? Sonucu Öğrenince Hemen Yeni Bir Dil Öğrenmek İsteyeceksiniz!

Dünya nüfusunun yarısından fazlası birden fazla dil konuşabiliyor ancak sadece %1’i beş veya daha fazla dili akıcı bir şekilde konuşabilen ‘poliglot’ sayılıyor. Peki, insan beyni gerçekten kaç dil öğrenebilir? Cevabı sizi şaşırtacak!

Kaynak

Tarihe baktığımızda dillere adeta hükmetmiş bireyler görüyoruz. Örneğin, 38 dili akıcı bir şekilde konuşabilen İtalyan Kardinal Giuseppe Caspar Mezzofanti veya 200 dili bildiğini iddia eden Hong Kong Valisi Sir John Bowring.

Ancak bu iddiaların çoğu hiçbir zaman tam anlamıyla kanıtlanmamış ve tarih boyunca biraz abartılı hikayelere dönüşmüş olabilir.

Teorik olarak insan beyninin kaç dil öğrenebileceğine dair kesin bir sınır yoktur. Ancak bir dilin tüm inceliklerini tam anlamıyla öğrenmek oldukça zor bir süreçtir.

Dil öğreniminde nicelikten çok, nitelik önemli hale geliyor: Yüzlerce dilin temelini öğrenmek mi daha zor, yoksa birkaç dili derinlemesine kavramak mı?

MIT’de yapılan bir çalışma, poliglotların beyinlerini inceledi ve sonuçlar ilginçti. Birden fazla dil konuşan bireyler, hangi dili dinlerse dinlesin aynı beyin bölgeleri aktifleşiyor ancak ana dillerini duyduklarında bu aktivite seviyesi diğer dillere göre çok daha düşük oluyor.

Beyin, ana dilini işlediğinde daha az çaba harcıyor çünkü o dili kullanarak geçirilen yıllar beynin bu dilde uzmanlaşmasına sebep oluyor.

Diller sadece iletişim aracı olmakla kalmıyor, aynı zamanda beyin sağlığına da katkıda bulunuyor. 2020 yılında yapılan bir araştırma, çok dilli olmanın Alzheimer hastalığının başlamasını geciktirebileceğini ortaya koydu.

Yeni bir dil öğrenmek demansı durdurmasa da beynin devrelerini güçlendiriyor ve yaşlandıkça daha zinde kalmasını sağlıyor.

Ee, çalışmalara başladınız mı?

İlginizi çekebilir:

Mesafeler Engel Tanımaz: 9 Bin Kilometre Öteden Joystick'le Ameliyat Edilen Domuz Tarihe Geçti!
Çevrelerine Yaydıkları Güçlü ve Pozitif Auralarıyla İnsanların Hayatına Dokunan Burçlar
Ot Dergi'nin Narin'in Ardından Yaptığı Paylaşım Tepkilere Neden Oldu
İngiliz Daily Mirror: "Diş Tedavisi İçin Türkiye'ye Gidenleri Bekleyen Tehlikeler"

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
YORUMLAR
11.09.2024

Duolingoda sistem ingilizceyken Türkçeye nazaran daha çok seçenek olduğundan iki gündür ispanyolcayı ingilizce ayarlıyken öğreniyorum ama ev dışında olduğum için ve yanımda not almak için bir ekipman olmadığı ve hayatımda hiç ispanyolca öğrenmediğim için şuan pek aklımda kalmıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ