Bir İnsan Gerçekten Gülmekten Ölebilir mi?

Kahkaha kadar iyi hissettiren bir şey yoktur değil mi? Son derece zararsızmış gibi görünse de aslında kahkahanın zararlı olabileceği hatta ölüme götürebileceği durumlar var. Kahkahanın ne kadar tehlikeli olabileceğini sizlere içeriğimizde anlattık, buyrun okumaya! 👇

Uyarı: Tetikleyici maddeler içerebilir. Tıbbi öneri değildir, hekiminize danışmayı unutmayın.

Gülmenin ruh halini ve tutumu iyileştirdiği bilinmektedir. Başka birinin gülüşünü duymak bile daha iyi hissetmemizi sağlayabilir.

Ancak bazen çok fazla gülmek tehlikeli olabiliyor. Örneğin kendi şakasına gülüp kısa süre sonra ölen Yunan filozofu Hrisippos'u duymuşsunuzdur. Bazıları onun çok gülmekten öldüğüne inanıyordu ancak kesin olarak bilinmiyor tabii.

Kanıtlar insanların çok fazla gülmekten ölebileceğini gösteriyor.

Gülmek en iyi ilaçlardan biridir ancak çok fazlası aşağıdaki durumlara neden olabilir. 👇

1. Anevrizma reptürü

Beyin anevrizması, beyindeki bir kan damarında oluşan bir balonlaşmadır. Bazı anevrizmalar teşhis edilmez ancak bir balonlaşma yırtılabilir ve beyinde kanamaya neden olabilir. Yırtılmış bir anevrizma, hızla beyin hasarına yol açabileceği gibi kafatası boşluğunda artan basınca da neden olabilir. Bu yüksek basınç beyne giden oksijeni engelleyebilir ve bazen koma veya ölümle sonuçlanabilir. Rüptüre bir beyin anevrizmasının belirtileri şunları içerir:

  • şiddetli, ani baş ağrısı

  • kusma

  • çift ​​görme 

  • nöbet

  • ışığa duyarlılık 

  • bilinç bulanıklığı

  • konfüzyon

2. Astım krizi

Çeşitli duygular astım semptomlarını tetikleyebilir. Bunlar ağlama, stres, heyecan ve hatta gülmeyi içerir. Bazı insanlar sadece hafif astım semptomları yaşarlar. Başkalarındaysa sert bir kahkaha, ciddi bir astım krizini tetikleyerek nefes almayı zorlaştırır. Gülmenin neden olduğu bir astım krizi yaşamı tehdit edebilir ve solunum yetmezliğine veya kalp durmasına neden olabilir.

3. Jelastik nöbetler

Jelastik nöbetler genellikle beynin ön bölgesi olan hipotalamusta başlar. Bu nöbetler benzersizdir çünkü genellikle uyanıkken veya uyurken kontrol edilemeyen gülme veya kıkırdama ile ilişkilendirilirler. Nöbet geçiren kişi gülüyor, gülümsüyor veya sırıtıyor gibi görünebilir.

Bu ifadeler istemsiz olur ve kontrol edilemez.

Jelastik nöbetlere bazen hipotalamustaki beyin tümörleri neden olur. Bu tümörlerin çoğu iyi huyludur ancak az yaygın olmasına rağmen kötü huylu tümörler de mümkündür. Başarılı bir şekilde çıkarılması nörolojik semptomları iyileştirebilir ve kişinin nöbetlerini kontrol etmesine yardımcı olabilir.

4. Boğulma

Gülmek boğulmaya yol açabildiği için kahkahadan ölüm de meydana gelebilir. Çok fazla gülmek, yeterli nefes almayı engelleyebilir veya bir kişinin nefes almasını durdurarak vücudunu oksijenden mahrum bırakabilir. Bu tür bir ölüm, nitröz oksit doz aşımından dolayı gerçekleşir. Nitröz oksit, genellikle bazı diş prosedürlerinde solunan bir anestetik olan gülme gazı olarak bilinir.

5. Senkop / baygınlık

Senkop, beyne yetersiz kan akışı nedeniyle genellikle geçici bir bilinç kaybı veya bayılmadır. Düşük tansiyon, kalp atış hızında azalma, dehidrasyon, bitkinlik ve aşırı terlemeden kaynaklanır. Senkop bazen ağır öksürme veya gülme ile tetiklenebilir. Eğer bir kalp rahatsızlığından kaynaklanıyorsa, bu baygınlık ani kardiyak ölüme yol açabilir. Kahkaha kaynaklı bayılma kalp durmasına neden olmayabilir ancak bayılırsanız ve başınızı çarparsanız hayati tehlike oluşturan yaralanmalara neden olabilir.

Peki çok gülmek zararlı mıdır?

Gülmekten ölmek mümkün olsa da, bu pek olası bir ihtimal değil ve hatta zararından çok faydası bulunuyor. En önemli faydalarından biri stres seviyenizi düşürmesidir. Ayrıca kan dolaşımınızı uyarabilir, gerginliğinizi azaltabilir ve kaslarınızın gevşemesine yardımcı olabilir. Kahkaha, oksijen açısından alımınızı bile artırabilir. Bu da kalbiniz ve ciğerleriniz için faydalıdır.

Uzun vadeli faydalar göz önüne alındığında, gülmek depresyon ve kaygıyı azaltabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Olumsuz düşünceleri uzaklaştırmak ve stresi azaltmak da bağışıklığınızı güçlendirebilir ve hastalık riskini azaltabilir. Ayrıca, ne kadar çok gülerseniz, beyniniz o kadar çok endorfin salgılar. Bunlar sadece ruh halini iyileştirmekle kalmayan, aynı zamanda ağrıyı da hafifleten iyi hissettiren hormonlardır.

Ne zaman tıbbi yardım almalısınız?

Çok fazla gülmek bazı kişilerde sorunlara neden olabileceğinden, vücudunuza ve sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Gülme nöbetinden önce veya sonra herhangi bir olağandışı semptom geliştirirseniz bir doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz. Semptomlar şunlar olabilir: 

  • şiddetli başağrısı 

  • baş dönmesi 

  • zihinsel karmaşa

  • nefes almada zorluk 

  • geçici bilinç kaybı

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Günlük Yaşantımızın En Önemli Parçası Olan Sifonun Daha Önce Hiçbir Yerde Görmediğiniz İlginç Tarihçesi
Bilim İnsanları Açıkladı: Cips Yerken Kendimizi Durduramamamızın Nedeni Genlerimiz Olabilir!
Uzmanlar Açıkladı: Yaşımız İlerledikçe Zaman Çok Hızlı Geçiyormuş Gibi Hissetmemizin Bir Nedeni Var!

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!