Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın verdiği bilgiye göre,yaşanan içtihat değişikliğinin ardından ilk karar Ankara’da çıktı. Davada annenin avukatı Şenay Sarıhan, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı doğrultusunda mahkemenin 2012’de verdiği ret kararının kaldırılmasını ve davanın kabul edilmesini talep etti.
23. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Yargıç Selami Yücel, davayı kabul ederek çocuk N’nin babasından aldığı “Ejder” olan soyadının kaldırılarak yerine “Özgüler” soyadının verilmesine hükmetti. Karar 22 Şubat’ta verildi.
Avukat Sarıhan, 8 Mart arifesinde verilmiş bu kararın, esas olarak yıllardır sürdürülmekte olan kadın erkek eşitliği mücadelesinin bir ürünü olduğunu belirtti. Sarıhan, “Yasaların ve yargı kararlarının kadının insan haklarının korunmasına yönelik değişimleri için önümüzde uzun bir süreç var, ancak dayanışma ve dirençle yeni kazanımların yanı sıra yitirilmiş hakların da geri alınacağına inanıyorum” dedi.
Daha önce de yine Anayasa Mahkemesi kararından sonra evlenen kadınların da kendi soyisimlerini kullanmasının önü açılmıştı.
Dünyanın en saçma olayı budur bence. Neden kadın evlenince kocasının soyadını alıyor ve ya onun kütüğüne geçiyor? Ya da neden 9 ay boyunca karnında taşıdığı çocuğa babasının soyadını veriyor? Evlenmeden önce babasının malı, evlendikten sonra kocasının malı konumuna geçiyo resmen ve kadının kişiliği yok sayılıyo. Başlarım ataerkilliğinize ...
Bence hangisinin soyadı güzelse onu kullansınlar.
Aslında doğru olanı bu.Baba çocuğu evinden getirmedi,onun olduğu kadar hatta daha fazla annenin hakkı oluyor ve diğer konuda herkesin süper bir babasının olamaması çoğu insana lânetlik akraba piyangosu vuruyor.Soy ismi geçtim bazen kan değişimi,genetik değişim bile yapmak istiyor insan :/ Umarım bu karar ilk ve son olmaz.