Bir Haftada 5 Doktor Koronadan Hayatını Kaybetti: 'Sesimizi Duyan Var mı? #Ölüyoruz'

Mersin Şehir Hastanesi'nde görev yapan ve koronavirüs tedavisi gören Dr. Turgut Erkutlu'nun vefat ettiği açıklandı. Erkutlu bir hafta içinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden beşinci doktor oldu. Etkin önlemler alınmasını talep eden sağlık çalışanları, Erkutlu'nun ölümünün ardından sosyal medyada 'Sesimizi duyan var mı? #Ölüyoruz' şeklinde paylaşımlar yapıyor.

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB)  Twitter'dan yaptığı paylaşımda “Sesimizi duyan var mı? #Ölüyoruz Mersin Şehir Hastanesi’nde görev yapan Dr. Turgut Erkutlu’yu da Covid-19 nedeniyle kaybettik. Bir haftada beşinci meslektaşımızı yitirdik. Acımız tarifsiz” ifadelerine yer verdi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Türkiye'de kaç sağlık çalışanı hayatını kaybetti?

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, 21 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Mart ayından beri 28’i doktor olmak üzere 55 sağlık çalışanının Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini vermişti.

Günlük vaka sayıları artıyor 👇

Haziran başında 700'lere kadar gerileyen günlük vaka sayıları Temmuz ve Ağustos aylarında yeniden yükselişe geçmiş durumda. 

Yeni hasta sayısı Ağustos ayının ikinci yarısında 1300-1500 bandında seyrediyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Hüseyin Per, iki gün önce yaptığı uyarıda yeni vakaların sistemi tıkadığını ve yoğun bakımların dolduğunu söylemişti 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

📌 Sağlık emekçilerinin Twitter'daki isyanı ile ilgili paylaşımlar ise şöyle:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

TTB'den Sağlık Bakanlığı’na 16 maddelik uyarı

TTB Genel Yönetim Kurulu koronavirüs pandemisi gündemiyle yaptığı toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin bir bildirge yayımladı.

“Sağlık Çalışanları Güvenli, Sağlıklı, Çalışma ve Yaşam Koşullarını Hak Ediyor” başlıklı bildirgede, Sağlık Bakanlığı’na 16 maddelik uyarı yapıldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

TTB'nin bildirgesindeki 16 madde şöyle sıralandı:

1. Sağlık Bakanlığı günlük olarak il, kurum ve meslek bilgilerinin de olduğu PCR testi pozitif ve negatif olup hastaneye, yoğun bakıma yatırılan, ilaç tedavisiyle birlikte, evinde izolasyona ayırılanlar ile COVID-19 hastalığı nedeniyle yaşamını kaybeden bütün sağlık çalışanlarının verilerini açıklamalıdır. Bu tarihten öncekileri de yine günlük olarak topluca paylaşmalıdır.

2. COVID-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır.

3. Sağlık çalışanlarının ücretlendirilmesinde döner sermaye ve performansa dayalı ücretlendirme kaldırılmalıdır. En düşüğü, ülkemizdeki güncel yoksulluk sınırının üzerinde olmak üzere, emekliliğe de yansıyan, mesleğimizin gereklerini sağlayarak yaşayabilecek düzeyde maaş alabilmelidir.4. Sağlık çalışanlarının okul öncesi her yaştan çocukları için haftanın 7 günü, 24 saat süreyle kesintisiz hizmet veren bakımevi, kreş ve anaokulu düzenlemesi kurum ve ilçe bazında yapılmalıdır.

5. Sağlık çalışanlarının işe geliş ve gidişlerinde ulaşım parasız olmalı, ulaşım araçlarının pandemi koşullarında, kendisini ve toplumu riske atmayacak biçimde güvenli olması sağlanmalıdır.6. Sağlık çalışanlarına rutin olarak haftada bir PCR ile tarama testi uygulanmalıdır. PCR (+) olan sağlık çalışanlarının başta ailesi olmak üzere, temas ettikleri herkese rutin bir hizmet olarak test yapılmalıdır.

7. Hastaneye yatış ve ilaç tedavisi endikasyonu olmayan PCR (+) teması olan sağlık çalışanları ücretli izinli sayılmalı, kendi talepleri kapsamında, evde ya da uygun bir kamu kurum ve kuruluşunda karantinaya alınmalıdır.

8. Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki Çalışan Sağlığı Birimlerinin eksiklerinin giderilmesi ve görev alanlarında aktif faaliyette bulunabilmelerinin önündeki engeller ivedilikle kaldırılmalıdır.

 9. Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların tümüne parasız olarak grip aşısı uygulanmalıdır. Ayrıca altta yatan hastalıkları nedeniyle risk grubunda olan sağlık çalışanlarına pnömokok aşısı parasız olarak uygulanmalıdır.

10. Kronik hastalığı, immün yetmezliği olanlar, gebeler ve emzirenler COVID-19 hastaları ve/veya temaslılarının bulunduğu birimlerde görevlendirilmemelidir. Görevli olanların yerleri en kısa sürede uygun biçimde değiştirilmelidir. 11. Uzun çalışma saatleri sağlık çalışanları için fiziksel ve mental bir risktir. Bu nedenle, COVID-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir. Personel eksikliği, söz konusu durumun gerekçesi olarak kabul edilmemelidir. Her meslekten atama bekleyen sağlıkçılar görevlerine atanmalıdır.

12. Sağlık çalışanları mesleki görev, yetki, uzmanlık alanı ve deneyimlerine göre uygun istihdam edilmelidir. Filyasyon görevlendirmelerinde bu alanda mesleki yetkinliği olmayanlar görevlendirilmemelidir. Öte yandan sağlık alanında yönetici görevlendirilmelerinde liyakata önem verilmelidir.

13. Filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarına saat gözetilmeksizin yemek öğünleri kamusal olarak karşılanmalıdır.

14. COVID-19 hastalarıyla ilgili filyasyon ve birinci basamak da dahil olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarda çalışanlarla, bu görevde bulunan sağlık çalışanlarına etkenle ve yaptıkları işle ilgili hizmet içi eğitim verilmelidir.

 15. COVID-19 hastalarına hizmet veren tüm sağlık birimlerinin fizik koşulları pandemi özelliklerine göre düzenlenmeli, sağlık çalışanlarına gerekli olan uygun nitelikteki kişisel koruyucu ekipman yeterli sayıda temin edilmelidir.

16. Evrensel kuralların yanı sıra, ülkemizde geçerli mevzuata göre, salgın koşulları da dahil olmak üzere, ilaç başlama yetki ve sorumluluğunun hekimlik mesleğinde olduğu unutulmamalı, düzenlemeler bu durum dikkate alınarak gerçekleştirilmelidir.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
27.08.2020

Düşünsnize yıllarca ama yıllarca okuyorsunuz ve yetmiyor her sene bilgilerinizi güncel tutmak için öğrenmeye bildiğin ders çalışmaya devam ediyorsunuz ve gerizekalı dangalağın biri bana bişey olmaz yea diyip dikkatsiz davranıyor ve kendisiyle beraber size de virüs bulaştırıp öldürüyor...ben doktor olsam sallamam açık söylüyeyim ve işi bırakan doktor varsa kimse kusura kalmasın ama kızıp ayıplayamam..geçtim doktoru,bilim insanını normal standart biri bile salağın biri yüzünden ölmemeli.

27.08.2020

iş bırakmak yasak, istifa durduruldu. İşe gelmeyeni polis zoruyla hastaneye götürüyorlar sanırım

27.08.2020

Tüm rezil politikalara rağmen Avrupa'dan daha iyi olduğumuz yalanını topluma benimsetmek için faşizm ve satılık medya organlarının sağladığı imkânları sonuna kadar kullandılar. Sonuç?!

27.08.2020

Bizim sesimizi kimse duymuyorsa doktorlarin sesinin duyulmasi imkansiz.olenin degeri oldukten sonra anlasiliyorsa hastane calisanlarinin kaderi onceden tayin edilmis demektir .

TÜM YORUMLARI OKU (13)