Bir Günde Oluşan Ruhsal Yaralar Bir Günde Sarılmayacak: Sürdürülebilir İyileşme Yolculuğu İçin Askıda Seans

Güvenlik algımızı derinden sarsan afet sonrasında fiziksel yaraları sarmak ve bölgedeki ihtiyaçları temin etmek için tek yürek olmuş bir şekilde çalıştık. Bu büyük yıkım, ruhsal yaraların da bir an önce ele alınmasını gerektirdi. Yaşanılanlar, hiç şüphesiz ki fiziksel etkileriyle birlikte ruhsal dünyamızı da derinden sarstı.

Doğrudan depremi yaşayan bireyler hala var olan koşullar altında yaşamlarına devam etmeye çalışırken bölgeden uzakta yaşayan bireyler ise muazzam bir gönüllülük ile “Onlar için ne yapabilirim?” sorusunun telaşını yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Bireysel ve toplumsal ağır hasar aldığımız, yıkım ve kayıplar yaşadığımız tartışmasız bir gerçektir.

“Başımıza gelen olay kadar, bundan sonra ne yapacağımız da önemlidir.”

Başımıza gelen sarsıcı olayları takip eden ilk aylarda; uçuşan düşünceler, konuşma güçlüğü, donma tepkileri, temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik kayıtsızlık, iştahsızlık, kendine ve diğerlerine zarar verme eğilimleri, bağımlılıklar ortaya çıkması muhtemeldir. Sarsıcı olaylardan sonra psikolojik destek süreci bir yarayı iyileştirmeye odaklanır ancak sürecin önemli parçalarından biri de daha fazla yaralanmayı önlemeye odaklanmaktır. Evimdeki Psikolog olarak tüm bunları önlemek amacıyla; bölgedeki evini, sokağını, anılarını, yakınlarını kaybetmiş ya da yalnızca şahit olmuş birçok insanın aldığı ruhsal yaralara şefkatle ve ilgiyle dokunmayı kendimize görev bildik. Depremin ikinci gününden itibaren ücretsiz psikolojik destek sağlamaya başladık. Bu yıkımın içinde depremden etkilenen bireyleri yalnız bırakmamak için hızlıca organize olduk. Bu zamana kadar aldığımız 2000’ den fazla talebi; oluşturduğumuz başvuru formundan bizlere ulaşan bireylerle ön görüşme gerçekleştirerek ve 48 saat içinde seans oluşturarak karşıladık.

“Bir günde oluşan ruhsal yaralar; bir günde sarılmayacak.”

Deprem anında ve sonrasındaki yaşantıların ruhsal etkilerinin hızlıca iyileşip kapanacak bir yara olmadığını biliyoruz. Fiziksel yaralar iyileştiğinde ve belki de tüm şehirler toparlandığında dahi uygun destek alınmadıysa ruhsal yaralar iyileşmeyebilir. Bu farkındalık ile deprem mağdurları tarafından talep edilen psikolojik desteği sürdürülebilir hale getirmek için “Askıda Terapi” yi hayata geçirdik. Askıya bırakılan her terapi ile deprem mağdurlarının eşleştiği uzman tarafından 6-12 ay boyunca takip edilmesini sağlamayı amaçladık.

Sarsıntısı da yıkımı da bu denli şiddetli olan depremler sonrasında bir bireyi topluma ve kendisine yedinden kazandırmak için siz de askıya terapi bırakarak; yıkımın içinde hayatını yedinden inşa edebilmesine destek olabilirsiniz.

Unutmayın; insan yıkılabilir ancak yeterli desteğe ulaşabildiği takdirde hayatını yeniden inşa edebilir. Siz ve sevdiklerinizin güvende ve sağlıklı olması dileğiyle...

Popüler İçerikler

Arka Sokaklar, Narin Güran Olayını İşleyerek İzleyiciden Tam Not Aldı
Pendik'te Yürek Yakan Olay: Down Sendromlu Genç Kız, 40 Günlük Bebeği 6. Kattan Attı!
MAM 6284 Özel Bölüm'de Söz Alan Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Oğuzhan Uğur'dan Ders Niteliğinde Cevap!