Bir Gün Keşke Gidebilsek! Hayal Ürünü Olduğunu Asla Kabul Edemediğimiz Muhteşem Kurgusal Şehir ve Bölgeler

Bazı dizi ve filmleri izlerken kendimizi doğrudan orada gördüğümüz mekanlara ışınlamak istiyoruz. Asla, asla, asla kabul etmeyeceğiz gerçek olmadıklarını. Gitmesek de görmesek de orada bir yerlerde yaşanası ya da görülesi harikulade yerler var uzakta.

1. Bedrock: Çakmaktaş ve Moloztaşların yaşadığı harikulade yer. Her şeyin taştan olduğu bu şehri çocukken ne severdik bee!

Taş Devri çizgi dizisine ev sahipliği yapan yer. Her ne kadar çok eski zamanlarda geçse bile aslında her şey düşünülmüştü bu evrende. Sadece biraz daha teknoljiden uzak ve konforsuzdu. Ama oldukça eğlenceli bir yerdi. Wilma'nın çöp öğütücüsü bir domuzdu. Barney'nin taş tekerlekli arabası vardı. Peki ya Fred'in yine taştan bowling toplarını görüp hangimiz oynamak istemedik ki onla. Taş taş üstüne koyarak yapılmış müstakil evler, TV'de izlenen beyzbol maçı ve daha neler neler. Aslında her şey düşünülmüştü ve harika bir şehirdi burası.

2. Gotham City: Batman ve Joker'in efsane şehri. Öyle bir şehir ki gecesi Tim Burton, gündüzü Cristopher Nolan.

Her zaman karanlık, sokakları tehlikeli, mafya ve serserilerin kol gezdiği, bir o kadar da gelişmiş, Dünya ekonomi merkezi ve gökdelenler kaplı gotik şehir.

Suç oranı o kadar yüksek ki böyle bir şehrin Batman gibi bir kahramana ihtiyaç duyması kaçınılmaz. New York, Manhattan, Chicago gibi şehirlerden esinlenen Gotham City'yi New York Times yazarı William Safire şöyle tanımlamış. New York 14.Sokak aşağısının, Soho’dan Greenwich Köyü’ ne kadar uzanan, Bowery, Little Italy, Chinatown’ı kapsayan ve Manhattan ile Brooklyn Bridge çevrelerini içine alan bir bölüm.

3. Metropolis: Superman'in şehri de ilhamını New York'tan almış.

Frank Miller şöyle demiş; “Metropolis New York’un gündüzü, Gotham City New York’un gecesidir.”  Süper kahramanlarına bakınca da zaten anlıyoruz 2 şehir arasındaki farkı.

Upuzun gökdelenler, o gökdelenlerin arasında cıvıl cıvıl bir hayat yaşayan insanlar, şehrin rutinine kapılıp gidiyor. Bir yer ne kadar güzel olursa olsun kötülük her yerde olacak ve olacaktır da. Süperman boşuna korumuyor bu şehri.

4. Shire: Küçük Hobbit'lerin minicik ve sevimli köyü. Yüzüklerin Efendisi'nde yazılacak bir sürü yer var ama hikayenin başlayıp bittiği yer Shire'ın herkeste yeri ayrı.

İzlerken insanın içi gidiyor değil mi? Frodo bir gün Shire'a geri dönebilecek mi diye az mı merak ettik. Peki ya biz, biz de bir gün görebilecek miyiz? Sakin, sessiz, huzurlu, bol yeşilli, minik, şirin evlerde yaşamayı kim istemez ki?

5. Hogsmeade: Harry Potter ve arkadaşlarının 3. sınıfta keşfetmeye hak kazandıkları büyülü yer.

Britanya’da tüm sakinlerinin büyücü olduğu tek yer burası. Üstelik çok da eğlenceli bir yer. Zonko’nun Şaka Dükkanı’nı ve Honeydukes’u hatırladınız mı?

6. Mordor: Gölge Diyarı ve bir diğer adı ile Karanlık Diyar. Belki gidip görmeyi asla istemeyeceğiz ama Sauron'un yaşadığı bu ülkeyi hiçbir zaman unutmayacağız.

Mordor, J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke. İçinde gücün ve kötülüğün simgeleri yaşıyor. İkinci Çağ'ın 1000'li yıllarında bulundu. İkinci Çağ'ın 3441 ve Üçüncü Çağ'ın 1980 yılları arasında Gondorluların denetimine girdi. Üçüncü Çağ'ın 3119 yılında Sauron'un hükümdarlığına son verildi.

7. Pandora: Avatar filminin geçtiği bu yer küçük bir gezegen. İlginç ekosistemi, muazzam görsel şöleniyle hem çok ilgimizi çekti, hem de elimizde olsa ilk gideceğimiz yerler listesine girdi.

2009 yılına ait bir yapım olmasına rağmen, 2016 filmleriyle güncellenen tüm zamanların en çok gişe yapan filmleri listesinde 2.7 milyar dolarlık hasılatıyla ilk sırada yer alan Avatar, konusundan daha çok görsel özellikleriyle ve filmin geçtiği Pandora adındaki gezegen ile efsaneleşmeyi başarmıştı. Mavi renkli devasa boyutlardaki Na’Vi halkının yaşamlarını sürdürdükleri bu büyüleyici gezegen, kutsal bitkileri ve hayvanlarıyla sinema tarihinin en etkileyici fantastik yerlerinden biri olmayı başarıyor.

8. Springfield: Bu kadar gerçek bir kurgu şehir görülmedi. İşte Simpsons'ların yaşadığı dünyanın en popüler kurgu şehri.

Springfield'in ABD'de herhangi bir kasabayı temsil ediyor.  'Springfield' isminin seçilmesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça yaygın kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Konumu tam olarak bilinmemekte. Springfield'ın coğrafyasında ve çevresinde kıyı boyları, çöller, geniş tarım arazileri, yüksek dağlar ya da öykü veya şaka ne istiyorsa o bulunuyor.

9. Orbit City: Jetgiller'in çocuk dünyamızda ufkumuzu açan aşırı gelişmiş şehri. Hepimizin bir gün uçan arabası olsa ne güzel olur değil mi?

Jetgiller çocukluğumuzda en sevdiğimiz çizgi filmlerden biri. Jetsons ailesinin maceralarını anlatan çizgi dizinin ilgi çekmesinin en büyük sebebi, aslında içerisinde bulundurduğu unsurlarla beraber olayların geçtiği yer olan Orbit City. Gökyüzünde yer alan binalar, hizmetçi robotlar, uçan arabalar. Hayallerimizi süslemesin de ne yapsın?

10. Cloud City: Star Wars'un Bulut Şehri, yerçekimini hiçe sayan kapsülleriyle havada asılı şekilde durarak bizleri büyülemişti.

Bu şehirde 50’den fazla otel ve gazinonun bulunuyor. Hem de Tiberian gaz madeninin de bulunduğu tam 392 kattan oluşmuş. Cloud City'yi ilk kez Empire Strikes Back filminde görmüş ve bayılmıştık. Bulutların arasında yaşamayı kim istemez ki değil mi?

11. Bikini Bottom: Sünger Bob'un okyanusun dibindeki harikulade evi ve şehri. İnsanın deniz canlısı olası geliyor.

Birbirinden yaratıcı, zevkli, komik ve eğlenceli karakterleriyle; gerek Krusty Krab’te yaşanan olaylar olsun gerek sempatik Spongebob’un hareketleri olsun Bikini Bottom kesinlikle yaşamak istediğimiz yerlerden biri. Okyanusun dibinde olmasına rağmen bu şehirde bir sincap yaşıyor, dünyanın en asık suratlı ahtapotu ve en şapşal süngeri de komşu mesela. En lezzetli burgerler de orada, en hırslı plankton da.

12. Asgard: Thor filmlerindeki bu fantastik şehir de bir gün keşke görsek dediklerimizden.

Kendi adıyla da anılan Cermen mitolojisi evreninde, kozmik ağaç Yggdrasill'in zirvesinde yer almaktadır. Altından heykelleriyle, büyük savaşçılarıyla, içinde bulunan muhteşem fantastik unsurlarıyla, hatta tanrılarıyla; Asgard hayallerimizi süsleyen bir yer.

13. Hill Valey: Geleceğe Dönüş serisinin 4 farklı zamanı aynı anda yaşayan kurgusal kasabası.

Kaliforniya eyaletinde kurgusal bir kasaba olan Hill Valley, 1885, 1955, 1985 ve 2015 yılları olmak üzere dört farklı zaman dilimiyle bizleri kendisine hayran bırakmıştı. Geleceğe Dönüş serisinde yer alan bu büyüleyici kasaba aslında Universal Studios’un Petaluma şehrindeki seti olarak varlığını sürdürüyor.

14. Emerald City: Oz ülkesinin başkenti. Her şeyin yeşil olduğu, pırlanta gibi parlayan bir şehir düşünün. İşte Zümrüt Şehir.

Ünlü yazar L. Frank Baum tarafından 1900 yılında kaleme alınan Oz Büyücüsü kitabı, çeşitli versiyonlarla defalarca sinemaya uyarlanmıştır. Kurgusal bir ülke olan Oz’un başkenti olan büyüleyici Zümrüt Şehir ya da orijinal adıyla Emerald City, kitabın ve uyarlanan filmlerin en etkileyici mekanı ve öğesidir. Yeşil binaların, duvarların, kıyafetlerin ve hatta yeşil renkli hayvanların bile yer aldığı bu fantastik şehir hem göze hem de kulağa hoş geliyor.

15. Wonderland: Alice'in maceralarının geçtiği yer Harikalar Diyarı olarak geçiyor.

Alice Harikalar Diyarı'nda Lewis Carroll tarafından 1865 yazılan fantastik kitap.Çılgın Şapkacı ve Mart Tavşanı ile çay partileri yapabileceğiniz, çılgın bir tırtıl ile tüttürebileceğiniz, büyüyüp, küçülebileceğiniz ve istiridye yiyebileceğiniz bu eşsiz mekan, içeriğinden de anlaşılacağı üzere Harikalar Diyarı olarak adlandırılıyor. Yalnız dikkat edin. Eğer ki bu diyarı ziyaret edecek olursanız, Kızıl Kraliçe’nin kalesinden kesinlikle uzak durun.

16. Good Place: İyi Yer

Good Place dizisindeki bu iyi yer, renklerinden havasına kadar kusursuz görünmüyor muydu?

17. Şirinler: Şirinler Köyü

Çocukken hangimizin hayali değildi ki o küçük mantarları yakından görmek, şirin çileği toplamak, Aşçı Şirin'in tek lokmada yenilen pastalarının tadına bakmak. Hem Gargamel ile de en iyi biz baş edebilirdik.

18. An With an E: Green Gables

Ann With an E dizisi başlı başına çok güzelken, dizinin geçtiği yerin manzaraları gerçek anlamda büyüleyiciydi. Öyle ki diziyi izlerken ara ara durdurup manzaraya şöyle bir bakma ihtiyacı hissettiğimiz zamanlar oldu. Her mevsimini ayrı ayrı görme şansı da bulduğumuz Green Gables'da şöyle 1-2 sene geçirsek hiç fena olmazdı.

19. Stranger Things: Hawkins

Öncelikle gizemli maceralar sevenlerin kesinlikle listeye bakarken ilk akıllarına gelen yerlerden biri Hawkins olmuştur. Gerilimli maceraların yanı sıra dönemin atmosfer, teknolojiden uzak ama sonuna kadar eğlenebildiğin, betonun doğarı tam anlamıyla ele geçirmediği bir yer hepimize iyi gelebilirdi.

20. GOT Dünyası: Yazar George R.R. Martin öyle bir dünya yarattı ki onun için tıpkı Google Maps gibi dijital bir harita bile hazırlandı. Bizim aklımıza gelen bunlar. Sizin favoriniz hangisi?

HBO'nun başarılı dizisi Game of Thrones dünyayı 10 sene boyunca kasıp kavurdu. Dizinin öyle fanları oldu ki onlara 8. final sezonundaki savaşı daha iyi takip edebilsinler diye bir harita bile oluşturuldu. Aynı Google Earth mantığıyla geliştirilmiş bir algoritmayla Game of Thrones'un meşhur Westeros diyarlarında gezebiliyorsunuz. Castle Black'ten Dothraki Denizine kadar tüm Winterfell ve King's Landing topraklarını harita üzerinde görebiliyoruz.

Popüler İçerikler

Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
YORUMLAR
15.02.2022

Ret Kid kasabaları... .... Westworld kasabaları... .... 🤪🤪🤪

15.02.2022

Minas Tirith dururken Mordor’da ne işim var?

15.02.2022

Az arastirsan metropolisin Amerika indiana da bir şehir olduğunu hatta supermen heykeli bile olduğunu bilirdin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ