Bir Girişimcinin Her Şeyi Olan Problem Çözme Yeteneğini Geliştirmek İçin Yapabileceğiniz 10 Şey

Rekabetin maksimum düzeyde olduğu girişimcilik ekosisteminde ayakta kalabilmek için problem çözme yeteneğine sahip olmak şart. Peki, problem çözme yeteneğinizi güçlendirmek için neler yapabilirsiniz?

1. Öncelikle problemi doğru şekilde analiz etmek her şeyin başı!

Problem çözme yeteneğini geliştirmek isteyen girişimcilerin ilk olarak süreçleri bir puzzle gibi görmeyi ve aşama aşama çözüme doğru ilerlemeyi yaşam formu haline getirmesi gerekiyor. Hangi alanda problemle karşılaşırsanız karşılaşın, ilk olarak problemin kapsamını ve koşullarını net olarak analiz etmelisiniz.

2. Hedefleri ve varmak istenilen noktayı doğru tanımlamak da öyle...

Problemi doğru analiz ettikten sonra analitik bir bakış açısıyla hedefleri değerlendirmek, sistematik bir şekilde sonuca ulaşmak için olmazsa olmaz. Bunu başarmak için problem özelinde düşünmekten ziyade, problemi çözerek neyi elde etmeye çalıştığımıza ve nihai sonucun ne olacağına odaklanmak gerekiyor. 

Eğer sonuca giden başka bir kısa yol varsa, bunu keşfedebilmek için sonuç odaklı bakmak büyük fayda sağlayacaktır.

3. Sağlıklı bilgi akışı ve detaylı inceleme, tutarlılık için olmazsa olmaz!

Girişimcilik ekosisteminde veri her şeydir. Tutarlı kararlar alındığından emin olabilmek için mümkün olan tüm verilere sahip olmak şart. Sağlıklı bilgi akışı sağlamak ve detaylı bir veri analizi yapmak, koşulları etraflıca değerlendirmede kolaylık sağlayacaktır. Böylelikle karşılaştığınız problemi çözmek için gerekli veri bankasına sahip olabilirsiniz.

4. Beyin fırtınasıyla daha kapsamlı dönüşmek ya da 'büyük resmi görmek' mümkün.

Sistematik bir şekilde problem çözme yolunda; önce problemi, sonra hedefleri ve eldeki bilgileri net bir şekilde ortaya koyduğumuzu düşünelim. Analiz kısmını geride bıraktıktan sonra sıra parlak fikir aşamasına geliyor. 

Hızlı bir problem çözücüsü olmak için bu noktada beyin fırtınası büyük önem taşıyor. İster kendi başınıza ister ekibinizle birlikte yapacağınız bir beyin fırtınası, en mantıklı çözümü bulmak için ufuk açıcı olacaktır. Belki 99 tane saçma öneri duyacaksınız ancak o bir fikir size çözüm yolunu gösterecek!

5. Beyin jimnastiği yapmanızı sağlayacak aktiviteler problem çözme konusunda büyük fayda sağlayabilir.

Kitap okumak, bulmaca çözmek, düşünce dünyanızı zorlayan sorular için mantık yürütmek, rubik küp ve bunun gibi beynin farklı bölümlerini çalıştıran aktiviteler yapmak size yeni ufuklar katabilir. Siz farkında olmasanız bile dinamik bir zihne sahip olmak için bu egzersizler oldukça faydalı.

6. Etkisi azımsanmamalı: İyi bir uyku

Dinamik bir zihin için sağlıklı bir uykununun önemini ne kadar vurgulasak az. Zira yeni güne zinde başlamak için dinlendirici bir uyku çekmek şart. İyi uyuduğunuz ve uyumadığınız günlerdeki iş performansınızı kıyaslarsanız, uykununun sizde yarattığı değişiklikleri kendiniz gözlemleyebilirsiniz. 

Bu bağlamda karşılaştığı problemlere alternatif çözümler sunan başarılı bir girişimci olmak için dinlenmeye ne kadar önem vermeniz gerektiği aşikar.

7. Probleminizi şaşırtın: Problemle aranıza mesafe koyma tekniği

Başkalarının problemini çözerken kendi problemlerinize göre daha başarılı olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Eğer cevabınız 'evet' ise bunun en temel sebeplerinde biri probleme uzaktan bakabilecek psikolojik mesafede bulunmanızdır. 

Bir problemi çözemeye çalışırken konuya fazla odaklı olduğunuz ve duygusal olarak bağ kurduğunuz için sağlıklı düşünmekte zorluk çekebilirsiniz. Probleme başkasının gözünden bakmak ya da odak dağıtarak konudan uzaklaşmak, aslında başından beri gözünüzün önünde duran çözümü keşfetmenize yardımcı olabilir.

8. Her girişimcinin uygulaması gereken bir teknik: Zihin haritalama

Mental haritalama diye de tabir edilen bu teknik, genellikle polisiye yapımlardan kısmen alışık olduğumuz bir yöntemdir. 

Zihin haritanızı hazırlamaya; bir kağıda ilk olarak temel fikrinizi, çevresine de alt fikirleri yazarak başlayabilirsiniz. Sonuçta karşınıza oldukça kompleks ama bir o kadar da net bir tablo çıkacaktır. Belki de bu fikirler, aradığınız çözümü elinizle koymuş gibi bulmanıza yardımcı olacaktır...

9. Basit ama etkili: Günlük ya da not defteri tutmak

Girişim ekosisteminde yer alan ve iş dünyasına merhaba diyen insanların her gün çözmesi gereken onlarca problem olduğunu tahmin edebiliyoruz. Tüm bu karmaşada bazen kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı bile unutmamız olası. 

Günlük ya da not defteri tutarak olay akışını, insanları, faaliyetleri ve buna benzer bilgileri yazıya dökmek, hiç ummadığınız anlarda yardımınıza koşacak bir araç olabilir. Kim bilir, belki de bu problemin çıkacağını çok önceden görmüş ve oraya çözüm için belli başlı notlar düşmüş olabilirsiniz.

10. Dans, spor, video oyunları... İnsan zihni gerçekten enteresan!

Bu gibi aktiviteler vücudumuzda odağımızı dağıtmak, çeşitli hormonları salgılamak gibi birçok pozitif etkiye sebep oluyor. Böylelikle karşılaştığımız problemlere daha sağlıklı bir bakış açısıyla yaklaşma şansı buluyoruz. Ne kadar yoğun olursanız olun, girişim dünyasında başarılı olmak ve zirveye çıkan merdivenleri hızla tırmanmak için bu aktivitelere zaman ayırmak şart.

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"