Bir Fincanı 100 Dolar! Misk Kedisi Kakasından Çıkarılan Dünyanın En Kıymetli Kahvesi

Kopi luwak dünyanın en pahalı kahvesi. Onu bu kadar pahalı yapan şey ise imal ediliş şekli.

Süreç, nadide kahve çekirdeklerinin Misk kedileri (kedi benzeri bir hayvan) tarafından sindirilip dışkılanmasıyla elde ediliyor.

İnsanlar arasında ‘kedi boku kahvesi’ olarak da bilinen Endonezya menşeili Kopi luwak, sınırlı miktarda üretiliyor ve talebi oldukça yoğun.

Her yıl toplamda 1.8 milyon ton Brezilya kahvesi üretilirken, Kopi luwak yılda yalnızca 250-500 kilo arası üretiliyor.

Eh, anlamışsınızdır. Gerçekten de dünyanın en kıymetli ve pahalı kahvesinden bahsediyoruz...

Sıradan bir kahveyi 2 ila 5 dolar arasında içebilirsiniz. Ancak Kopi luwak’ın bir fincanının bedeli dönemine göre 35-100 dolar arası değişiyor.

Çekirdek olarak almak isterseniz 100 ile 600 dolar arasında bir bedel ödemeniz gerekiyor. Yarım kiloluk paketleri mevcut.

Peki üretim sürecinde neler oluyor. Bu kadar özel olan şey ne?

Doğada yetişen taze kahve çekirdekleri henüz dalındayken misk kedileri tarafından yeniyor.

Misk kedileri meyve halinde yedikleri çekirdekleri midelerinde sindirmeye başlıyor. Meyvenin posası bu aşamada çekirdeğin etrafından sıyrılıp kalkıyor.

Açıkta kalan çekirdek misk kedisinin mide kimyasından hareketle özel bir fermentasyon sürecine uğruyor. Kopi luwak’ın eşsiz ve kıymetli aroması bu noktada açığa çıkıyor.

24 saatlik fermentasyon sürecinin ardından misk kedileri dışkılıyor ve bütün haldeki kahve çekirdeklerini doğaya bırakıyor.

Toplanan kahve çekirdekleri yıkanıyor, kurutuluyor, yüzeyi ayıklanıyor, sınıflandırılıyor ve nihayetinde kavruluyor.

Eğer yolunuz Endonezya'ya düşerse, kahve seviyorsanız ve cüzdanınız da yeterince kabarıksa, bu kahvenin tadına bakın artık canım.

 Tabii farklı lezzetlere açık olmak gerekiyor... Şüphesiz.

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
YORUMLAR
11.01.2017

Öyle bir anlatmışsın ki sanki hayvanlar doğada özgürce gezip dalından yiyor bu meyveleri. Asıl olan şu: Hayvanlar bir kafesin içinde ve aç bırakılıyor bir iki gün. Sonra bu meyve yediriliyor. Eğer aç bırakılmasaydı o çekirdekler resimlerdeki gibi krokan görünümünde olmazdı dışkının içinde tek tük olurdu.

11.01.2017

Bazıları kedinin sıçtığı kahveye dünyanın parasını verirken bazıları ekmek bulamıyo. Yaşasın modern toplum.

11.01.2017

Hayır cidden nasıl bulmuş acaba insanlar bunu? Kahve krizi tuttuğunda, "aha şu kedi kahve çekirdeği s*çmış, taze bulamadım bari şunu pişireyim" mi demiş? Hangi akla hizmet bir insan bir kedinin dolaşım sisteminden geçen bir kahve çekirdeğiyle kahve yapmayı akıl eder ve bi de bunu utanmadan yayar iyi kahve diye?Diğer bir anlamadığımsa neden bu kahve bu kadar pahalı? Bu kedinin cinsi mi tükenmek üzere, kabız da nadir mı s*çıyo hayvan? Yoksa yedir yedir kedi sindirsin s*çsın sen öğüt sat. Kafam çok karışık be canlar. Neyse ben bizim çaycının yaptığı şu kahveyi soğutmadan içeyim mis gibi.. (İşin başka boyutu: misk kedisinin sindirim sisteminden geçmiş kahve çekirdekleri, misk kedisinin dışkısında ayrılarak dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılır. Zavallı misk kedileri bu sebeple kafeslere kapatılıp bu kahve için köleleştirilir.)

TÜM YORUMLARI OKU (23)