Bir Ev Kaç Kilo Parayla Alınır? 200 TL'yle Ev Almak İçin Kaç Kilo Para Dökmek Gerekiyor?

Enflasyonla değeri düşen paraların artık kapladığı hacimler de büyüyor. Merkez Bankası'na uzun süredir 500 TL ve 1.000 TL'lik banknot sorusu sorulurken, seçimlerin yoğun olduğu 2023 ve 2024 yılları içerisinde bu yola başvurulmasının zor olduğu da biliniyor. Çare olarak en büyük banknot olan 200 TL'ye başvurulurken, piyasadaki her 3 paradan birini 200 TL oluşturuyor. 

Artan ev fiyatlarıyla birlikte İstanbul’da ortalama bir daire alabilmek için en büyük banknot olan 200 liradan kaç kilo gerekiyor?

200 liranın tedavüle girdiği Ocak 2009 'dan Ağustos 2023'e TÜİK'e göre enflasyon ya da fiyatlar yüzde 950 oranında artış gösterdi.

Bloomberg Businees Week haberine göre, 2009 başında 200 TL'ye alınan ürünler için bugün 2.000 TL'den fazla para  ödüyoruz. Bu da 10 kat fazla para ödemek ve taşımak anlamına geliyor. Ancak bu süreçte banknotlarda değişim ya da büyüme olmadığından Ocak 2009’da en büyük banknot olan 200 lira hala bu özelliğini koruyor. 

Güncel fiyatlara yönelik banknot ihtiyacı, uzun zamandır uzmanlar ve piyasalarda dile getiriliyor.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen yıllarda bunun maliyetine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Basılmadan Enflasyon Yarattı: Eski MB Başkanı Yılmaz 'Geciktikçe Maliyet Artıyor' Dedi

2023 yılında genel, 2024 yılında da yerel seçimlerin olması, enflasyon algısı açısından yeni banknot basımını engelliyor. Yakın zamanda Meclis'te yaptığı sunumda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a da bu konu sorulmuştu.

500 TL Banknot Basılacak mı? 500 TL'lik Banknot Sorusuna Merkez Bankası Başkanı Meclis'te Ne Cevap Verdi?

Son dönemde giderek artan fiyatlar, ticarette, hatta günlük harcamalarda da yeni banknot ihtiyacını zorunluluğa dönüştürdü.

Dijital ödeme şekilleri daha çok kullanılsa da özellikle son dönemde IBAN ile ödemelerde güvenlik endişeleri yaşanırken, kredi kartı limitlerinin de yetmemesi ya da ticari akışta yaşananlar da banknotların büyümesini zorunlu kılıyor. Tabi bir yandan da kayıt dışılık için de çare olabiliyor.

Özellikle ev-araba gibi işlemlerde nakit işlemler pratik olmazken, eski yöntemlerle çuvalla ya da çantayla para taşınması olağan hale geliyor.

200 TL piyasaya ilk çıktığı 2009 yılında toplam banknotların içinde yüzde 3,2 oranında yer alıyordu. 2023 Eylül ayında bu oran yüzde 35 seviyesini aştı. Değer bazında dolaşımdaki toplam banknotların yüzde 66,4'ü 200 TL olurken, 100 TL'lik banknotlarla birlikte bu oran yüzde 93 oluyor.

Uzmanlara göre bir ekonomide en yüksek değerli banknotların bu seviyede olması yeni para basımını gerektiriyor.

TCMB'nin Konut Fiyat Endeksi verilerin göre, İstanbul’da ortalama bir ev fiyatı 4 milyon 750 bin liranın üzerinde, bu fiyat baz alındığında en büyük kağıt parayla tam 23 bin 750 adet banknot gerekiyor. Bu paranın yan yana dizilmiş hali 3,8 kilometre uzunluğuna erişiyor. Ağırlığı ise 27 kilogram, kapladığı alan da 274 metrekareyi bularak evin alanını aşıyor.

Özellikle hizmet sektöründe Merkez Bankası'nın ve uzmanların da dikkat çektiği gibi oluşan fiyat katılığı yani enflasyonda düşüşü zorlayacak inatlaşma kısmı artıyor. Kısaca ev ya da araba almasanız da ortalama bir restoranda iki kişi yediğini akşam yemeği için de 20-30 adet kağıt parayı cebinizde tutmanız gerekiyor. Bu belki de cüzdan üreticilerinin işine geliyor.

Popüler İçerikler

Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
YORUMLAR
30.10.2023

En büyük paranla bi kilo et alamıyorsun, bu rezillik yeter

30.10.2023

Belki de nakit ile alışverişi kullanışsız hale getirip kayıt dışı ekonominin önüne geçmek istiyorlardır. Bakkala gidip süt, ekmek alan kişi 50TL vereceğine temassız ödüyor artık. Kartla ödenince de vergisi ödenmiş oluyor.

30.10.2023

Eskiden ev almaya kese kağıdı içinde para götürülürdü, şimdi gelin bohçası gibi 3-5 kişi torbalarla gidiyor :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ