Bir Dönem İnternette Furya Haline Gelmiş Aslında Son Derece Zararlı Olan Cilt Bakım Önerileri

İnternette her dönem farklı bir güzellik tüyosu, cilt bakım önerisi bir akım haline geliyor ve hemen hemen herkes hiç düşünmeden önerilenleri deniyor. Deneyip pişman olanların yorumlarını görsek de genellikle dikkate almamayı tercih ediyoruz. İşte o önerilerden bazıları.

1. Dudaklara diş fırçası ile peeling yapmak.

Dudaklarımız oldukça hassas bölgelerdir ve genellikle bizim nemlendirmek için yaptıklarımız, daha çok kurumasına sebep oluyor. Örneğin dudakları sürekli olarak dilimizle ıslatmaya çalışmamız. Diş fırçaları da oldukça sert ve dudaklara fazlasıyla hasar verebilecek bir yapıda. Çatlamış ve pul pul dökülen dudakların yumuşaması ve ölü derilerinden arınması için diş fırçası ile peeling yapmak, dudaklarınızın daha çok çatlamasına ve koruyucu tabakasının zarar görmesine neden olabilir.

Öneri: Dudak peelingi için doğal yağlar ve şekerle hazırladığınız yumuşak peelingleri, yumuşak hareketlerle uygulayabilirsiniz.

2. Saç rengini deterjanla açmaya çalışmak.

Deterjanların içinde bulunan beyazlatıcılar saçlarınızın bir miktar açılmasını sağlayabilir. Fakat bu yöntemden kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü deterjanların içinde bulunan yüksek oranda fosfat, saç derinizde yaraların oluşmasına ve hatta saçlarınızı kaybetmenize bile sebep olabilir.

Öneri: Eğer saçınızı boyadıktan sonra beklediğinizden daha koyu bir tonla karşılaştıysanız, kepek şampuanı, beyaz sabun ve zeytinyağı kullanarak saç renginizin daha hızlı akmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca saçınızı açtıktan sonra aralarda kalan turunculukları kapatmak için de mavi ya da mor gıda boyası kullanabilirsiniz.

3. Göz damlasıyla kirpik uzatmak.

Tıbbi amaçlarla kullanılan göz damlalarının göz rengini açtığı, koyulaştırdığı ya da kirpikleri uzattığı hakkında söylentiler var. Göz damlaları içeriklerinden dolayı bazı kişilerde gözün yapısında bu tarz değişikliklere göre sebep olabilirler fakat aslında bunlar ilacın yan etkisinden doğan durumlardır ve uzun vadede göz hastalıklarına bile yol açabilir. Hatta esasen göz tansiyonu tedavisinde kullanılan bu damlalar gözün doğal florasını da ciddi anlamda zedeleyebiliyor.

Öneri: Kaş ve kirpiklerinize tatlı badem yağı gibi bitkisel yağlar uygulayabilirsiniz.

4. Siyah nokta ve sivilceleri vakumlamak ya da sıkmak

Yüzünüzde çıkan siyah nokta ve sivilceleri vakumlu cihazlarla almak ya da parmaklarınızla sıkmak, bu bölgeleri ve kullandığınız cihazları tam anlamıyla temizlemediğiniz sürece sivilce ve siyah noktaların daha çok yayılmasına ve ciltte istenmeyen lekeler bırakmasına yol açar.

Öneri: Yüzünüzü düzenli temizleyerek siyah noktaların oluşmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca buharla yumuşatarak nazikçe temizleme maskesi uygulayabilirsiniz. Ardından gözeneklerinizin küçülmesini sağlayacak gül suyu gibi tonikler kullanmayı unutmayın.

5. Saçları sürekli olarak bitkisel yağlarla nemlendirmeye çalışmak.

Bu ürünleri uzun vadede saçın doğal yağ dengesini bozarak çok fazla yağlanmasına sebep olacaktır. 

Öneri: Eğer saçlarınızın dışardan bir nem desteğine çok ihityacı olduğunu  düşünüyorsanız az miktarda, kuru saça uygulanan yağlardan kullanabilirsiniz. Doğal yağları ise 1-2 haftada bir saç maskesi şeklinde uygulayabilirsiniz.

6. Karbonatla yüz temizliği yapmak

Yüz temizliğinde karbonat kullanmak cildi kurutur ve hızla yaşlandırır. Çünkü cildin pH derecesi 4.5 iken karbonatın pH derecesi 9’dur!

Öneri: Yüzü derinlemesine temizlemek için, konjak bitkisi liflerinden yapılan süngerleri sadece suyla ıslatarak yüzünüze uygulayabilirsiniz ya da şeker,  kahve gibi ince yapılı ürünlerle hafif bir şekilde peeling yapabilirsiniz.

7. Gözaltı torbaları için hemoroid kremi kullanmak.

Victoria’s Secret modellerinin güzellik tüyosu olarak İnternete düşen bu uygulama aslında biraz tehlikeli. Damar büzüştürücü etkisi olan hemoroid kremleri gözaltındaki torbalara uygulandığında sonuç verse de, kremin kullanım amacı farklı olduğundan uzun vadeli kullanımlarda ciddi sonuçlara sebep olabilir.

Öneri: Gözaltı şişliklerine hızlıca müdahale etmek için buzlukta bir süre beklettiğiniz metal bir kaşığı gözünüzdeki şiş bölgelere hafifçe bastırabilirsiniz.

8. Aloe Vera bitkisini dalından koparıp çok miktarda doğrudan cilde sürmek.

Aloe Vera gerçekten oldukça sağlıklı bir bitki. Fakat içeriği oldukça güçlü olduğundan bazı ciltlere doğrudan uygulanması kızarıklıklara ve yoğun kaşıntıya sebep olabilir.

Öneri: Böyle bir reaksiyon alırsanız Aloe Vera bitkisini oldukça ince bir tabaka halinde sürebilir ya da kullandığınız hafif yapılı bir nemlendiriciyle seyreltip kullanabilirsiniz.

9. Bebekler için üretilen ürünleri kullanmak.

Bebeklere zarar vermiyorsa bana hiç zarar vermez düşüncesiyle başlayan bu akım da yanlış öneriler arasında maalesef ama yine de bu diğerleri kadar zararlı bir yöntem değil. Yetişkinlerin cilt pH’ıyla çocuk ve bebeklerinki farklı. O nedenle bebek ve çocuk ürünleri yetişkinler için uygun değil. Yetişkin insanda üst tabaka epidermisin pH değeri 5.5’tir. Ancak yenidoğan bebeğin cilt üzeri asit mantosu henüz oluşmadığı için pH değeri nötr’dür.

Öneri: Kimyasal ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmak istiyorsanız, bitkisel alternatifler araştırabilirsiniz.

10. Yüze buz terapisi uygulamak.

Aslında bu da faydaları olan bir yöntem. Özellikle gözenekleri küçültme ve kırışıklıkları azaltma konusunda. Fakat ince yapılı, kılcal damarları yüzeye yakın olan ya da hassas bir cildiniz varsa bu uygulama kabusa dönüşebilir. Bu tarz ciltlerde yüze buz uygulamak, uzun süre geçmeyen kızarıklıklara ve tahrişe sebep olacaktır. 

Öneri: Cildinizin bu tarz bir uygulamaya nasıl reaksiyon vereceğini önceden az çok anlayabilirsiniz. Yine de denemek istiyorsanız kısa bir süre deneyip en ufak bir belirti gördüğünüzde uygulamayı bırakın.

Peki sizin deneyip de çok pişman olduğunuz yöntemler oldu mu?

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
28.10.2018

#4 tripofobiklere bir dk lık saygı duruşu :(

28.10.2018

Beynim dikenlendi resmen :(

27.10.2018

Aloe Vera'nin icindeki jeli sadece ellerimde denememe rağmen kaşıntı akabinde dogal sürec olarak kızarıklık olustu. Lakin ablamda yapmamısti. Benim cildim aşırı hassas oldugu icin Prof. eczanelerde satilan hassas cilt urunlerini ve tamamen dogal bitkisel urunleri bile kullanmayacaksın diye yasak koymustu. O donemlerde egzama yasamıstim. Belki olmaz evde yetistirdik diye denedim ama sonuc yazdigim gibi. Her urun dogal diye zarar vermez diye dusunmeyin. Her bunyenin yapisi bir degil ve birine iyi gelen diger kiside ölümcül reakaiyonlara sebep olabiliyor. Bu yuzden kimseye degil ilaç bitkisel bir cay bile önermem.

27.10.2018

#10. bir kaç senedir yapıyorum. Bence çok iyi bir şey.

28.10.2018

Bence de buz insanı canlandırıyor. Hatta sade sodayı buz kalıbında dondurun her sabah bi tane uygulayın.

TÜM YORUMLARI OKU (16)