Bir Devir Kapanıyor: Tüm Dünyada 1 Kilogramın Tanımı Kökten Değişiyor, Yerine Ne Kullanacağız?

16 Kasım'dan itibaren tüm insanlık olarak ağırlık birimlerini anlatırken bildiğimiz anlamda kilogramı kullanmayacağız, bir devir kapanıyor!

Kullanmayacağız derken, bununla ilgili alınacak kararla 20 Mayıs 2019 tarihine kadar kilogramı hayatımızdan çıkaracağız. Onu bir netleştirelim.

Neden buna ihtiyaç duyduk diye soruyorsunuz, haklısınız.

Kilogramın da dahil olduğu metrik sistem 19. yüzyılda Fransa'da tanımlanmıştı, tüm dünyada kullanılması için de bir ortak ölçü yöntemi geliştirilmişti. Biz bugün de bu ortak yöntemi kullanıyoruz.

Kararın alındığı Pavillon de Breteuil, şimdilerde bu ölçü birimlerinin müzesi. Ayrıca tek 'gerçek' kilogram da burada.

Kullandığımız kilogramlar gerçek değil mi yani?

Maalesef değil. Gelin, anlatayım. Bu gerçek kilogramın %90’ı platinyum, %10’u iridyumdan oluşuyor. Ayrıca ortak ölçü olması için onunla beraber 40 ayrı kopyası üretiliyor ve ülkelere dağıtılıyor. Her ülke kendi ölçüm mevzuatını bu  kopyaya göre belirliyordu, belirledi.

Fanuslar içerisinde saklanan bu gerçek kilogram, 40 yılda bir kopyalarıyla karşılaştırıldı.

Bunun sonucunda hesaba katılmayan bir şey gerçekleşti, elementlerin ömürleri gereği hayli ufak da olsa hem gerçek kilogramda hem de kopyalarında değişmeler ölçüldü.

Bu değişim aslında kilogramında binde biri olan 1 gram bile değil. Fakat çok şeyi değiştiriyor.

Bilimsel ve teknik çalışmalarda gramın binde biri bile büyük önem arz ediyor, bu kilogramın değişimi için ortaya çıkan ilk sebep.

Kullandığımız ağırlık birimi dünyanın her yerinde, yerçekiminin etkisiyle farklı sonuçlar verebiliyor ve daha da ilginci artık gözümüzü evrenin diğer noktalarına çevirdiğimizde kilogramla yapılacak ölçüler gezegenimiz dışında pek işleve sahip olmayabilir. Bu yüzden değişmesi ve daha tutarlı bir sabite bağlanmasına karar verildi.

Yarın Fransa'da gerçekleşecek konferans sonucunda kilogramı artık Planck sabitiyle tanımlayacağız.

Çok fazla teknik veriye girmeden şöyle anlatalım, Planck sabiti dediğimiz ışık içerisindeki en küçük enerji topluluğu olan fotonların enerji ile frekansları arasındaki sabit oran.

Pound gibi metrik olmayan birimleri de doğrudan etkileyecek bu değişiklik sonrası neler olacak, hep birlikte göreceğiz.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
15.11.2018

Editörün anlatmaya çalıştığı ama kendisi de muhtemelen anlamadığı için pek başarılı olamadığı konuyu şöyle açıklamak gerekirse; Yıllardır Kg için kullanılan ve özel kasalarda, fanuslarda saklanan metal parçasının zaman içinde değişiminden dolayı (ne kadar dikkat etseler de malzeme yok oluyor/değişiyor vs) bu ağırlığı atom altı sabit bir değer ile değiştirmeye karar verdiler. Aynı şey metre ve saniye için de yapılmıştı, artık gram da bu sabite bağlandı. Bize giren çıkan yok, hala domatesin kilosu 7,99TL.. :D

15.11.2018

Helal kardeş :D

Pasif Kullanıcı
15.11.2018

türkiye daha lirasından altı sıfır atıldığını kabullenemedi bunu nasıl kabullenecek

15.11.2018

İLK ÖNCE MEVZUYU KENDİN ANLAYACAN,SONRA İÇERİK HAZIRLAYACAN

TÜM YORUMLARI OKU (49)