Bir Çocuğa Kuduz Teşhisi Konmuştu! Yüzde Yüz Öldürücü Olduğu Söylenen Kuduzla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sahipsiz köpekler tarafından ısırılan iki çocuk, kuduz şüphesiyle Ankara'ya sevk edilmişti. Çocuklardan birine kuduz teşhisi konulurken, diğeri de müşahede altına alındı.

Peki yüzde yüz öldürücü olduğu söylenen 'Kuduz nedir?' ve 'Korunmak için neler yapmalıyız?' 👇

Bitlis'te yaklaşık 5 hafta önce sahipsiz köpekler tarafından ısırılan iki çocuk, kuduz şüphesiyle Ankara Hacettepe Hastanesi'ne sevk edilmiş, çocuklardan birine kuduz teşhisi konmuştu.

Kuduz teşhisi konulan çocuk yoğun bakımda tedavi altına alınırken, diğer çocuğun ise müşahede altında tutulduğu söyleniyor.

Bitlis'te, iki çocuğun saldırıya uğradığı köyde ekipler kuduz aşısı yapmaya başlarken; tedavisi olmayan kuduz hastalığına karşı alınması gereken önlemler yeniden gündeme geldi.

Peki kuduz hastalığı nedir ve nasıl korunabiliriz?

Bilinen en eski enfeksiyon hastalıklarından biri olan kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan ölümcül bir virüs

Özellikle sahipsiz, saldırgan ve vahşi doğada yaşayan, kuduz açısından risk taşıyan hayvanlarla yakın temasta bulunmamaya özen göstererek kuduzdan korunmak mümkün.

"Kuduz hangi hayvanlardan bulaşıyor?" diye soracak olursanız...

Kurt, çakal, tilki gibi birçok vahşi hayvanlardan bulaşabildiği gibi; kedi, köpek veya eşek gibi günlük hayatta daha çok iç içe olduğumuz hayvanlardan da bulaşabilir. Bu nedenle bu hayvanlarla şüpheli temas sonrası en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Kuduz nasıl bulaşır?

Kuduz, kuduz virüsünü taşıyan bir hayvan tarafından ısırılma ya da tırmalanma, hayvanın salyasının kişinin çatlak ya da bütünlüğü bozulmuş derisine, göz, ağız ya da burnuna temas etmesi yoluyla bulaşabilir.

Peki kuduzun tedavisi var mı?

Kuduz hastalığına yakalandıktan ve özellikle tanı konulduktan sonra maalesef tedavisi yok. Bu yüzden kuduzdan korunmak için alınacak önlemler ve yaşanan şüpheli bir temastan sonra en kısa süre içinde bir sağlık kuruluşuna başvurmak hayati önem taşır. Dünya Sağlık Örgütü'nün olası temaslara yönelik geliştirdiği aşılama yöntemi sayesinde şüpheli ısırık ya da temastan sonra da aşıyla kuduz önlenebilmektedir.

Diyelim sahipsiz bir köpek, kedi, tilki ya da kurt tarafından ısırıldık ya da tırmalandık. Neler yapmalıyız?

Öncelikle söz konusu salyayı vücuttan uzaklaştırabilmek için o bölgeyi bol su ve sabunla yıkamamız gerekiyor. En az üç-beş ama mümkünse 15 dakika boyunca köpüklü bir şekilde bu bölgeyi yıkadıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli aşılama prosedürlerinin başlatılması gerekmektedir.

Peki şüpheli temas sonrası hemen aşı mı yapılıyor?

Şüpheli temas sonrası hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Doktorlar özellikle kedi ya da köpek tarafından yüzeysel bir şekilde tırmalandıysanız (kanama gerçekleşmediyse) ve eğer söz konusu hayvanı gözlemleyebiliyorsanız, 10 gün boyunca söz konusu hayvanın gözlemlenmesini öneriyor. 10 gün içinde hayvanda şüpheli bir ölüm gerçekleşirse, vakit kaybetmeden aşılama takvimine başlanıyor. Eğer hayvan 10 günün sonunda sağlıklıysa, aşılama önerilmiyor. 

Hayvanı takip etme şansınız yok ise hemen aşılama takvimine başlanıyor.

Sadece şüpheli temasta değil, temas öncesinde de koruyucu aşı yaptırmak mümkün...

Kuduz açısından riskli işlerde çalışan veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, kuduz araştırma laboratuvarında çalışan kişiler; kuduz açısından riskli bölgelere seyahat edecek kişiler; şüpheli temas olmaksızın koruyucu aşılar yapılabilmektedir.

Peki hangi durumlarda aşı gerekli değildir?

Doğada bulunan yılan veya kertenkele gibi soğukkanlı hayvanlar virüsü taşımaz. Sıçan, kuş ya da fare gibi türler tarafından ısırıldığınızda da kuduz aşısı uygulamasına gerek yoktur. Bu ısırıklarda normal bir ısırığa yapılan müdahale prosedürleri işlense de kuduz aşısı yapılmamaktadır.

Peki kuduza karşı ne tür önlemler alabiliriz?

Özellikle evcil hayvanlarımızı ya da bahçede beslediğimiz kedi ya da köpeğimizi veteriner hekime götürerek düzenli olarak aşılamalarını yaptırmalıyız. Özellikle vahşi doğada yaşayan, sahipsiz hayvanlara karşı temkinli olmalı ve yakın temas içinde bulunmamalıyız. Etrafımızda hasta görünen, saldırgan davranışlar sergileyen ya da şüpheli bir şekilde ölmüş bir hayvan gördüğümüzde müdahale etmemeli ve Belediyeler, Muhtarlıklar, İl, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri gibi ilgili yerleri bilgilendirmeliyiz.

Hangi hastaneler kuduz aşısı yapıyor?

Her hastane kuduz aşısı ya da antiserumu yapmıyor, bu yetkinin verildiği belli başlı hastaneler var. 

Ankara'da öncelikli olarak başvurulacak olanlar; Etimesgut Sait Ertürk Devlet Hastanesi, 29 Mayıs Devlet Hastanesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi, Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, GATA Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi, Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

İstanbul'da başvurulacak olanlar;

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi (Büyük Ada Ek Binası dahil), İstanbul Beykoz Devlet Hastanesi, İstanbul Şile Devlet Hastanesi, İstanbul Sarıyer İstinye Devlet Hastanesi, İstanbul Silivri Devlet Hastanesi, İstanbul Çatalca İlyas Çokay Devlet Hastanesi, İstanbul Sultanbeyli Devlet Hastanesi, İstanbul Beylikdüzü Devlet Hastanesi, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi, İstanbul Tuzla Devlet Hastanesi, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi, İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesi, İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

👇

Tarihte Bilinen En Ciddi Salgınlara Sebep Olmuş 8 Ölümcül Virüs

👇

Yazımızı Kışa Çevirdiler! Milyonlarca Yıldır Bizimle Evrilen Virüsler Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 17 Gerçek

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
03.11.2022

"...kedi, köpek veya eşek gibi günlük hayatta daha çok iç içe olduğumuz hayvanlarda..." olay ya yozgat'ta ya da aksaray'da geçiyor...

İrfan Atasoy'un "İblis" diye bir filmi var, orada adamın oğlunu kuduz köpeğe ısırtıyorlar, izlemenizi öneririm.

04.11.2022

Başıma geldi, 14 gün göbekten iğne (enjeksiyon) oldum risk etmeye gerek yok sonuçta ölüm var...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ