Bir 'Çılgın Proje' de MHP'li Kütahya Belediyesi'nden: Kanal İçin 90 Milyon TL Harcanacak

Vazo şeklinde kule inşa etmek için 45 milyon TL'yi gözden çıkaran MHP'li Kütahya Belediyesi yeni bir 'çılgın proje' ile gündemde. Denizi olmayan kente kanal yapılacağını duyuran belediye, proje için 90 milyon TL harcayacak.

Proje için ÇED onayı bekleniyor.

Yurttaşlar yoksullukla boğuşup ekonomik krizin pençesinde ezilirken denizi olmayan Kütahya’ya milyonlarca lira harcanarak “Kanal Kütahya” projesi yapılacak.

MHP’li Kütahya Belediyesi, Kanal Kütahya adı altında bir proje hazırladı. Belediye, “çılgın projenin” tanıtım dosyasını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 17 Haziran tarihinde teslim etti ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başladığı açıklandı. Dosyada, Merkez ilçesi Sinar Mahallesi’nde yapılacak olan Kanal Kütahya projesi için belediye kasasından 90 milyon TL harcanacağı belirtildi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Bu devasa harcama ise yaklaşık 21 bin 100 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor. Ayrıca 90 milyon TL’lik bu harcamanın 15 milyon TL’si etüd ve proje, 75 milyon TL’si ise inşaat maliyeti için yapılacak.

Gondol da olacakmış

Kanal Kütahya projesinin 115 bin metrekarelik bir alan üzerine yapılacağı, alana iki adet gondol gezi istasyonu, kafe, yönetim binası, kano bakım onarım binası da inşa edileceği belirtildi. Kanal ise 48 bin metrekarelik bir alanı kaplayacak. Ayrıca projede 12 adet bungalov ev, restoran ve 233 araç kapasiteli otopark bulanacak. Proje tamamlandığında 50 kişinin çalışacağı ve bin kişiye hizmet verileceği de belirtildi.

Hazırlanan dosyada “Faaliyetin gerçekleştirileceği alanda herhangi bir orman, tarım arazisi bulunmamaktadır” denilse de uydu görüntülerinde projenin yapılacağı alanın büyük bir kısmının tarım arazisi olduğu görülüyor. Ayrıca Kanal Kütahya projesinin yapılacağı alanda bir de sulama kanalı bulunuyor.

MHP’li Kütahya Belediyesi’nin internet sitesinde ise projeye dair şu bilgilere yer veriliyor: “DSİ tarafından Kütahya Belediyesi’ne devredilen sulama kanalının regülatörden itibaren yaklaşık 18 kilometrelik bölümü, Kanal Kütahya projesi ile yeniden düzenlenecektir” denildi. Ayrıca kanalın uzunluğunun 3,5 kilometre olacağı da açıklandı.

'Hayal ettiğimiz proje'

Kütahya Belediye Başkanı MHP’li Alim Işık ise daha önce Kanal Kütahya projesinde dair yaptığı açıklamada, il sınırları içinde doğan Porsuk Çayı'nın suyunu kullanmak için kanal projesini hayata geçireceklerini açıklamıştı. MHP’li Işık, 'Kanal Kütahya Projesi, 2004 yılından beri hayal ettiğimiz bir projedir. Bugüne kadar Kütahya'dan çıkan Porsuk Çayı'ndan şehrimiz yeterince yararlanamadı” demişti. Ayrıca Işık, proje için arazilerinin kamulaştırıldığı ve projenin tüm etaplarının 2023 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini de söylemişti.

Vazo Kule projesi için 45 milyon TL

Kütahya Belediyesi’nin bir başka çılgın projesi de kentin merkezindeki Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Çiniciler Çarşısı’nın yanına inşa edeceği ve 45 milyon TL’ye mâl olacak Vazo Kule projesi. Kule 13 bin 136 metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilecek. Ayrıca kulede bir de dönen restoran yer alacak.

Raporda milyonlarca liraya inşa edilecek Vazo Kule’nin yapım amacı ise şöyle açıklanmıştı:

“Projenin bir bütün halinde geniş fonksiyonlu cazibe merkezi oluşturulması hedeflenmiştir. Çiniciler Çarşısı, proje sayesinde Vazo Kule ile bir bütün halinde, diğer illerden Kütahya’ya gezmeye, alışveriş edilmesi için gelinmesine davetkâr olacaktır. Proje; her yaştan şehir sakinlerinin özellikle gençlerin farklı nedenlerle orada olmayı arzu edecekleri ve binada yer alan işlevleri bizzat etkin biçimde kullanacakları, sosyal iletişimi güçlendirici bir merkez olarak yorumlanmalıdır.”

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
30.06.2022

Bahsedilen vazo görseldekiyse gayet estetik bi tasarım olmuş. Kentin estetiğine katkı sağlar. Kanal projesi de kentlilerin yaşam kalitesini artıracak bir proje gibi görünüyor. İnsanların kaliteli vakit geçirebileceği bir ortam yaratılıyor. Aynı projeler yurt dışında veya muhalif belediyelerde olsa adamlar sanata değer veriyor, iş üretiyor denilecekken belediye mhpli olunca eleştirilmesi çok siyasi bir yaklaşım olmuş.

30.06.2022

Bu tip sosyal yaşam kalitesine etki edecek projeler düşünülmesi elbette güzel , fakat ekonomik bir belirsizliğin içerisinde bulunduğumuz şu dönemde gereksiz bir yatırım ve israf olacaktır. Bize şu anda bir kanal ya da vazo değil , üreterek ihraç edebileceğimiz fabrikalar , tesisler ve tarım ürünleri lazım. Bu üretim tesisleri bize hem istihdam hem de döviz girdisi sağlayacak ve bu girdiler bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak. Tüm bunlara doğru orantılı olarak yaşam standartlarımız artacak ve doğal olarak sosyal kalite ihtiyacı doğacak. İşte o zaman bu tür projelere ihtiyacımız olacak güzel kardeşim.

30.06.2022

ülkenin şu an parkamı yoksa fabrikaya mı ihtiyacı var? çırağın sarayı kafası şaşırtmıyor batmaya devam

30.06.2022

Fabrika yapmak belediyelerin görevi değildir. Belediye halka hizmet götürür. Şehir içi yollar, parklar, ulaşım, temizlik vs. ile halkın ihtiyaçlarını giderir. Bu belediye de doğrudan kentlilerin tamamına yönelik bir kentsel projeyle bunu gerçekleştirerek görevini yapmış. Şehir seramik ve çini işiyle ekonomik getiriye sahip olduğundan, şehrin tanıtımına yönelik estetik bir heykel projesi de üretmişler. Hiç bir iş yapmayan ancak halka dokunmayan işlerle uğraşan belediyeler örnek almalı.

CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, heykel açılış töreninde konuştu: Bu heykeli yapmak için 2 yıldır uğraşıyoruz. Uzun bir çalışmanın eseridir bu. Para bir amaç değildir araçtır. Paralar bunlar için harcanacak. Bu çılgın proje içinde bir gönderi açarsanız seviniriz...

TÜM YORUMLARI OKU (18)