Bir Bursa Efsanesi Olan Deli Ayten Lakaplı Ayten Şenaşık Hakkında Bilmeniz Gereken 13 Bilgi

Çocukların ondan korkmasıyla, esnaflarla olan ilişkisiyle, sinirlendirildiğinde gözünün hiçbir şeyi tanımamasıyla, neşesiyle Bursa'lıların gönlüne taht kurmuş Deli Ayten.. Eğer tanımaya yaşınız yetmediyse, esnaflardan, annenizden, babanızdan mutlaka dinlemişsinizdir Ayten'i. Ya da mutlaka annenizle Pınarbaşı'ndaki mezarlığına gitmişsinizdir. Anılarıyla, hikayeleriyle gönlümüze taht kurmuştur hepimizin Ayten..

1. 1935 yılında Bursa'nın Roman mahallesi olan Kızyakup mahallesinde dünyaya gelmişti Deli Ayten.

2. 3 yaşında menenjit geçirmiş. Hastalık tedavisizlikten dolayı gittikçe artan bir biçimde beyninde hasarlar yaratmaya başlamıştı.

3. Omzuna bir davul takar, eline bir cümbüş alır, koluna rengarenk çantalar takar, sabahtan akşama kadar o çarşı senin, bu pazar benim dolaşıp dururdu.

4. Bursa kapalı çarşı esnafıyla çok iyi anlaşır, onlardan bahşiş toplayarak geçinirdi.

5. Sokaklarda yürüdüğü zaman insanlar onu karşılamak için evlerinden çıkar, mahalleden ayrıldığında alkışlayarak uğurlarlardı. Arkasında daima çocuklardan oluşan uzun bir kuyrukla dolaşırdı.

6. Bursa’nın delileri, her yıl Hıdrellez haftasının pazar günü Deli Ayten için bir çeşit takdis töreni düzenlerdi. En güzel kıyafetlerini o gün giyerdi.

7. Kızdırıldığında çok sinirlenir, çantasında sakladığı taşları fırlatırmış. Onu kızdıranların başını yarması ile ünlüymüş.

8. Ayten çok ufak yaşta Cümbüş Hasan’a aşık olur. Hasan istese de annesi Ayten’in Cümbüş Hasan ile evlenmesine izin vermez. Altı yıl aşık kalırlar birbirlerine. Altı yıl sonra Ayten’in annesi inadından vazgeçer. Ayten ile Hasan bir buçuk yıl evli kalırlar. Hasan iş bulamaz, yine meyhaneye gitmeye başlar. Bir gün Hasan meyhanede ölüverince Ayten delirir.

9. 12 mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi'ndeki garip kulübesinde ölü bulunur. Ahmet Dai Camisi'nde kılınan cenaze namazından sonra Pınarbaşı Mezarlığı'na defnedildi.

10. Eğitimine Bursa'da Başlayanlar İngilizce Sayıları ''Eight, Nine, Ten, Deli Ayten'' Kalıbıyla Öğrenmiştir.

11. Doğduğu büyüdüğü yer olan roman mahallesine heykeli dikildi.

12. Bursa kent kültüründe yer edinen Deli Ayten, Bursa Kent Müzesi'nde de yer bulmuştur.

13. Bursa Kültür ve Sanat Derneği Deli Ayten'in anısını ve Cümbüş Hasan ile aşkını ölümsüzleştirmek için ''Bir Deli Aşk Hikayesi'' adlı oyunu yazmış, oynamıştır. Bu oyunda çalan müzikler albümleştirilerek, Deli Ayten CD'si olarak satılmıştır.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan'dan İş İnsanlarına Çağrı: Ali Erbaş İçin Araba İstedi
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!