Bir Ay Sonra Geçireceğiniz Kalp Krizinin Önüne Geçmenizi Sağlayacak 8 Bulgu

Kalp krizi genel olarak ilerleyen yaşların hastalığı olarak bilinse de çok genç yaşlarda da karşımıza çıkabiliyor. İşte kalp krizini 1 ay öncesinden anlamanızı sağlayacak birkaç yöntem.

Kalp krizi geçiren insanların çoğu genel olarak vücutlarındaki stres ve baskıyı fark etmezler. Aterosklerotik plağın arterlerde toplanması ile kalp krizi başlar. Arterlerin tıkanmasından dolayı kalp yeterli miktarda kan alamaz ve kalp krizi meydana gelir.

Kan akışı olmadığında kalp dokularının bir kısmı ölür bu nedenle büyük bir ağrı ve basınç hissedersiniz.

Kalp sağlığı vücut fonksiyonlarının kusursuz işlemesindeki en büyük etken, bu nedenle kalp sağlığınızı korumak ve önceden teşhis koymak adına aşağıdaki adımlardan yararlanabilirsiniz.

1. Baş dönmesi, aşırı terleme ve üşüme

Düzgün kan sirkülasyonu olmadığında beyin fonksiyonları zarar görür, bu nedenle aynı anda aşırı terleyip üşümeye başlayabilirsiniz. Ardından gelen baş dönmesi de beyin fonksiyonlarının yetersiz çalışmasından dolayı gerçekleşiyor olabilir.

Bu semptomlar sık sık tekrarlanıyorsa doktorunuza görünmelisiniz.

2. Göğüs bölgesinde baskı hissetme

Göğüste hissedilen basınç en büyük semptomlardan biridir. Bu semptomu kesinlikle göz ardı etmeden doktorunuza görünmelisiniz.

3. Halsizlik

Halsizlik ve güçsüzlük de olası kalp krizinin habercisi. Güçsüz hissetmenizin bir başka nedeni de damarlarınızın aterosklerotik plaktan dolayı daralması. Daralma düzgün kan akışını engeller ve bu nedenle güçsüzlük ve halsizlik hissedersiniz.

4. Soğuk algınlığı ya da grip semptomları hissetme

Kalp krizi gerçekleşmeden önce grip ya da soğuk algınlığı semptomlarını hissedebilirsiniz.

Eğer yukarıdaki semptomlarla birlikte bu hissi yaşıyorsanız hemen doktora gözükmenizde fayda var.

5. Yorgunluk

Önceden de söylediğim gibi arterlerde oluşan daralma sonucu kan dolaşımı yavaşlar ve  yorgunluk, uykusuzluk ve halsizliğe neden olabilir.

6. Nefes daralması

Kan akışının yavaşlaması akciğerleri kötü olarak etkiler. Yeteri kadar kan alamayan akciğerler, yeteri kadar oksijen almanızı engeller ve bu da nefes darlığına sebep olur.

Nefes darlığı kalp krizini gösteren en önemli semptomlardan biridir bu nedenle nefes darlığı çekmeye başladığınızda bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

7. Mide bulantısı

Vücuttaki değişimlerden etkilenen bir diğer organda hiç şüphesiz midemiz. Kan basıncının değişmesi sonucu mide bulantısı hissedebilirsiniz.

* Aynı zamanda kriz anında midenizde güçlü bir ağrı da hissetmeniz olası.

8. Kaygı

Hiçbir neden olmaksızın kaygı hissedebilirsiniz. Bunun temel sebeplerinden biri de yine daralan damarlar ve nefes darlığına bağlanmakta. Bu iki semptom ile birlikte kaygı hissedebilirsiniz.

Bütün bu semptomları hissetmeseniz bile kalp krizi riskine karşın 3-6 ayda bir doktorunuza görünmenizi tavsiye ederim.

Aynı zamanda risk oluşturabilecek durumlardan, yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”