Bir Asır Yaşarsanız İçmek Serbest: Hawaii, Sigara Kullanım Yaşını 100'e Çıkarmaya Hazırlanıyor

ABD'nin Hawaii eyaletinde sağlık dostu bir yasanın yürürlüğe girmesi için çalışma başlatıldı. Tasarının kabul edilmesi durumunda, pek çok hastalığın tetikleyicisi olan sigaranın, kullanılabilme yaşı kademeli olarak 100'e çıkacak. Yani 100 yaşın altındaki kişilere sigara satılmayacak. 

ABD'de en sıkı sigara kanunlarını uygulayan eyalet olan Hawaii yasalarla belirlenen minimum sigara içme yaşını kademeli olarak yükseltmeyi planlıyor.

Sputnik'te yer alan habere göre, bu değişiklik kapsamında, sigara içme yaşı kademeli olarak 100'e kadar yükseltilecek.

Tasarı metninde, sigaranın 'insanlık tarihinde yapılan en ölümcül eser olarak kabul edildiği' belirtildi.

Demokrat Parti temsilcisi Richard Creagan, bu değişikliğin Hawaii'de sigara satışını yasaklamanın oldukça etkili bir yolu olduğunu belirtti.

Eğer amaçlarına ulaşabilirlerse, Hawaii sigaranın yasaklandığı ilk eyalet olacak.

Hawaii'de asgari sigara almak yaşı günümüzde 21. Ancak değişiklik kapsamında bu sınırın 2020'de 30'a, 2021'de 40'a, 2022'de 50'ye, 2023'te 60'a ve nihayet 2024 yılında 100'e çıkarılması planlanıyor.

Söz konusu yaş kısıtlaması puro, çiğneme tütününe ve elektronik sigaralara uygulanmayacak.

Bir doktor olan Creagan, vergilendirme ve sağlık uyarılarının sigara kullanımının önüne geçmek konusuna yetersiz kaldığını açıkladı.

Hawaii Tribune-Herald gazetesine yaptığı açıklamada Creagan, 'Bu gibi geçici tedbirler sorunun yayılmasını önlese de kökünü kurutamıyor. Bana kalırsa, ciddi anlamda bağımlı haline gelmiş vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızı esir alan bu berbat endüstri, kullanıcılar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bile bile sigaraları daha da bağımlılık yaratacak maddelerle üretiyor. Ancak kamu sağlığını korumak devletin görevidir. Vatandaşlarımızın ne morfin ne de türevi uyuşturucuları kullanmalarına izin verebiliriz' dedi.

Elde edilen gelir yıllık 100 milyon doları buluyor.

Hawaii adasında sigara satışının vergilenmesinden elde edilen gelir yılda 100 milyon doları (yaklaşık 520 milyon Türk lirası) buluyor. Yetkililer, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bu geliri nasıl ikame edeceklerini düşünüyorlar.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
YORUMLAR
05.02.2019

Bizde 165 yaşında seçmenler var onlar ne ki

05.02.2019

niye bu kadar sigara yasağı kasılıyor ki bu işi kökten çözümü var ekosistemde öyle aman aman bir yeri yoksa eğer tütün bitkisinin nesli tüketilmeli

05.02.2019

Sigaradan nefret ederim ve hiç kullanmadım. Fakat bu yasa aşırı saçma. İnsanları bu kadar kısıtlamak yasayı ihlal eden insanların çoğalmasından başka bir şey yapmaz.

06.02.2019

Uyusturucu ile sigara arasindaki fark ne? Ikisi de insan sagligina ve topluma zarar veriyor. Birisi mesruyken digeri neden kisitli bi sekilde kullanilabiliyor? Zaten sigara cevresine de onemli derecede zarar veren bir bagimlilik turu. Pasif icicilikten dolayi insanlar hasta oluyor ve maalesef ölüyorlar. Sigaranin yasaklanmasi kisitlamak degildir; ancak insanlarin ozgurlugunu saglamaktir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ