Bir An Önce Başlamanıza Neden Olacak Yüzmenin İnsan Vücudundaki 11 Faydalı Etkisi

Tüm spor branşları insan vücudu için çok değerli ve önemli. Fakat yüzmenin insan vücudundaki etkiler ise saymakla bitmiyor. Tüm vücudunuzu çalıştırırken bir yandan da eğlemenizi sağlayan yüzmenin faydalarına göz atmak için buyurun içeriğimize! 👇

Bu içeriğin paylaşım sayısı arkadaşlarınızı yüzmeye teşvik etmenize yardımcı olabilir!

1. Kaslarınızı güçlendirir!

Çoğu spor branşı vücudun belirli bölgelerini çalıştırır ve kas yoğunluğunun fazlalaşmasına neden olur. Yüzme ise hem tüm vücudunuzu çalıştırır hem de kaslarınızı eşit oranda güçlendirir. Yani yüzme ile eğlenirken bir yandan da vücudunuzu eşit oranda çalıştırabilirsiniz. Düzenli yüzme ile elde edeceğiniz dayanıklılık seviyesi ise yüzmeye neden başlamanız gerektiğini açıklar nitelikte!

2. Ödem atmanıza yardımcı olur.

akademiyuzmeokulu.com

Eğlenirken aynı zamanda sağlığınızı korumanın en iyi yolu yüzmekten geçiyor!

Birçok faydası bulunan yüzmenin, aynı zamanda ödem atmanıza da yardımcı olduğunu da biliyor muydunuz? Kalp kaslarınızı güçlendiren yüzme, tüm yararlarının yanı sıra damar tıkanıklığına da iyi geliyor. Yapılan araştırmalara göre, yüzmek kalp sağlığını iyileştirdiği kadar vücuttaki tüm ödem ve iltihabı atmanıza da yardımcı oluyor.

3. Kilo vermenizi sağlar.

Çoğu kişi tarafından yüzmenin kilo verdirdiği biliniyor. Fakat yüzmek sandığınızın aksine çok daha fazla kalori yakmanıza neden oluyor. Özellikle koşu ya da fitness ile kıyaslandığında hafife alınan yüzme, tüm spor branşlarına oranla daha hızlı zayıflamanıza yardımcı oluyor. Yani 1 saat boyunca koştuğunuzda kan ter içinde kalırsınız fakat 1 saat boyunca yüzdüğünüzde hiç terlemeden koşudan daha fazla kalori yakabilirsiniz.

4. Esneklik kazanmanıza yardımcı olur.

Yüzmenin harika bir antrenman olmasını dışında oldukça da iyi bir esneme sporu olduğunu biliyor muydunuz? Yüzerken yaptığınız çoğu hareket esnekliğinizi arttırıyor. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak yüzen kişilerin esneklik seviyesindeki artışın her geçen gün yükseldiği gözlemlemiştir. Bu nedenle yüzerken hem eğlenebilir hem de vücudunuza esneklik kazandırabilirsiniz.

5. Kemik kütlenizi arttırır.

Ağırlık kaldırmanın kemik kütlesini arttırdığını biliyorsunuzdur. Yüzme de aynı şekilde ağırlık kaldırmaksızın ve vücudunuza baskı yapmaksızın kemik kütlenizi arttırıyor. Geçtiğimiz yıllarda kemik kütlesinin artışını hesaplamak için fareler üzerinde bir test yapıldı. Koşan fareler, yüzen fareler ve hiçbir aktivitede bulunmayan fareler olmak üzere üç gruba ayrıldı. Buna göre, yüzen farelerin kemik kütlelerindeki artışın dikkat çekici derece güçlü olduğu gözlemlendi.

6. Kronik rahatsızlıklarınıza iyi gelir.

Nemli hava solumanıza neden olan yüzme, kronik rahatsızlarınıza iyi gelmektedir. Aynı zamanda astım hastalığına da iyi gelen yüzme sporunun, alerjik semptomları iyileştirdiği de gözlemlenmiştir. Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalara göre, yüzen çocukların horlama durumunun, alerjik tepkimelerinin ve ağızdan nefes alma durumunun azaldığı tespit edilmiştir. Aynı şekilde düzenli olarak yüzen kişilerin akciğerlerinde iyileşme tespit edildiğini de söylemeden geçmeyelim.

7. Bağışıklık sisteminizi düzenler.

Düzenli olarak yüzmenin bağışıklık sisteminizi düzenlediğin biliyor musunuz? Yüzme tam bir bağışıklık sistemi dostudur. Bu nedenle düzenli olarak yüzdüğünüzde vücudunuzdaki antikor sayısı artar. Artan antikor sayısıyla beraber daha dinç ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olursunuz. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve benzeri rahatsızlıklara karşı direnciniz de oldukça artar.

8. Denizde yüzmek cildinizi güzelleştirir.

Havuzda yüzmek tabii ki cildinizi güzelleştirmez fakat tuzlu suda yüzmek cildinize oldukça iyi gelir.  Denizde yüzmek cildinize adeta bir peeling etkisi yaratır. Daha önce bu bilgiyi duymadıysanız tuzlu sudan kaçmamanız gerektiğini anlamış olduğunuzu varsayıyoruz. Deniz suyu cildinize temas ettiğinde cildinizi nemlendiriyor ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı oluyor. Düzenli olarak tuzlu suda yüzdüğünüzde cildinizdeki değişimi fark etmeniz çok olası!

9. Uyku kalitenizi arttırır.

Tüm yararlarının yanı sıra yüzmek, uyku kalitenizi de arttırır. Bu nedenle tüm vücudunuzu çalıştırmakla kalmayıp, baştan aşağı sizi güçlendiren yüzme sporuyla, uyku probleminizi çözebilirsiniz. Yaşlı bireylerin yüzmeyi tercih etmesindeki en önemli sebeplerden biri uyku problemidir. Yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak yüzen yaşlı bireylerin uyku problemlerinin giderildiği gözlemlenmiştir.

10. Yaşam kalitenizi arttırır.

Tüm sporlar gibi yüzme de sağlığınıza hizmet eder ve daha kaliteli yaşamanıza yardımcı olur. Sağlıklı kalmak, eğlenmek ve rahatlamak adına yüzmeyi tercih edebilir, hayatınıza keyifli bir branşı ekleyebilirsiniz. Özellikle yüzerek sigara içmeye de son verebileceğinizi unutmayın. Yaşam kalitenizi arttırmak adına tercih edebileceğiniz spor dalları arasındaki yüzme, size oldukça iyi gelecektir.

11. Yüzmek enerjinizi yükseltir ve stres seviyenizi azaltır.

Fiziksel çoğu aktivitenin, çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin ruh halini değiştirdiği kanıtlanmıştır. Özellikle eğlenerek yapılan sporlar arasında yer alan yüzme, enerji seviyenizi arttırır ve stres seviyenizi azaltır. Bu nedenle yüzerken hem rahatlar hem de mutluluk hormonu salgılarsınız. 

Siz yüzme hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Spor Yapmayı Sevmeyenler İçin Birbirinden Keyifli Alternatif Öneriler
Okuduğunuz Anda 'Yok Artık!' Diyeceğiniz Birbirinden İlginç 17 Fobi
Evde Kendi Kendinize Uygulayabileceğiniz Birbirinden Önemli 13 Güzellik Tüyosu
Denizin İçinden Babası Çıksa Yiyecek Olanlar Buraya! Hepsi Birbirinden İlginç 13 Deniz Canlısı

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'