Bir An Evvel Ülkemizde de Uygulansın! Başka Ülkelerde Var Olan 16 Hayvan Koruma Yasası

Dünyadaki tüm canlılara sahip çıkmalıyız ve elimizden geleni yapmalıyız!

1. İsviçre'de 2005 yılında omurgalı hayvanlar için taşıyabileceklerinden fazla yük taşımaları yasaklanmıştır.

İsviçre 1992 yılında hayvanları anayasal olarak tanıyan ilk ülkedir. Diğer ülkelere göre hayvanlara saygı duyan bir ülke.

2. Avusturya en sıkı hayvan hakları kanunlarından birine sahip. 2004 yılında kabul edilen kanuna göre hayvanlara ağır korku dahil herhangi bir acı hissettirmek yasak.

2004 yılında kabul edilen kanuna göre, hayvanlar insanların bakma sorumluluğunda olduğu insana eş varlıklar olarak kabul ediyor. Hayvanların sosyal bağ kurma ihtiyacını dahi içeren kanunun ihlali durumlarında, ihlalin büyüklüğüne bağlı olarak para cezası veya 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

3. İngiltere'de hayvanların herhangi bir uzvuna süs bağlamak bile yasak.

İngiltere bu konuda çok katı yasalara sahip ve 20.000 pounda kadar para cezası ve 51 haftalık hapis cezası da bu konuda ne kadar ciddi olduklarını gösteriyor.

4. Almanya'da, doğal koruma altında olan arıları öldürenler 65.000 euroya kadar ceza alabiliyor.

Almanya Ceza Kanunu'nda hayvan haklarına ilişkin bir hüküm bulunmamakla birlikte Anayasa’nın 20. maddesi “Devlet gelecek nesiller yararına doğal hayatı ve hayvanları korumak sorumluluğundadır” hükmüne amirdir. Bu maddeyle Almanya hayvan haklarının korunmasına anayasal bir temel kazandırmıştır. Almanya Hayvan Koruma Endeksi’nden B notu aldı.

5. İsviçre’de balık dahil, doğal olarak sosyal olan hayvanların tek başına beslenmesi yasak.

İsviçre, hayvan hakları konusunda çok ilerlemiş ülkelerden biri olarak göze çarpıyor. İngiltere gibi İsviçre’de de hayvanlar hissedebilen varlıklar olarak kabul ediliyor. Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvanlara kötü davranan, çok çalıştıran ve göz ardı eden sahipleri hakkında suçun büyüklüğüne göre para cezası veya 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

6. Yine İsviçre'de hayvan hakları kanununda evcil hayvanlar özel önem taşıyor. Örneğin daha önce köpek sahibi olmamış kişiler köpek sahiplenmeden önce ona bakabileceklerini gösteren bir sertifika sahibi olmak zorunda.

7. 1966 yılında Amerika’da Hayvan Refahı Kanunu kabul edilmiş olup, hayvanların kobay kullanımına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

8. Hollanda 2010 yılında bestialiteyi (hayvanlarla cinsel ilişki), kanun kapsamına alarak yasakladı.

Finlandiya'da hayvanlarla cinsel ilişkiye girmek hâlâ yasal. Avrupa'da daha düne kadar, yasal olmamasına rağmen bazı ülkelerde de halen hayvan 'genelev'leri olduğunu biliyoruz.

9. Malta Meclisi, hayvanlara karşı kötü muamelede bulunanların yasal olarak cezalandırılmasına yönelik cezaları artırdı.

Bugüne kadar azami 1 yıl olan hapis cezası 3 yıla çıkarıldı. Daha önce ilk suçlar için 30.000 euro olan ceza revize edilerek 55.000 euro’ya, daha sonraki suçlar için de 80.000 euro’ya çıkarıldı.

10. Bulgaristan’da sirklerde gösteri amaçlı yabani hayvanların kullanılması yasak.

Aslan ve kaplan gibi yabani hayvanların eğitiminin doğalarına uygun olmadığı düşünüldüğü için başlatılan bu yasak, diğer –evcilleşmiş- sirk hayvanlarını kapsamıyor. Meksika ve Hollanda da sirklerde yabani hayvan kullanım yasağını açıkladılar.

11. Fransa, hem sahipli hem sahipsiz hayvanların hayatına yönelik saldırı bilinçli bir şekilde yapılmış ise 1500 euro para cezası uyguluyor.

Fransa; Hayvan Hakları Ceza Kanunu'nda düzenlenmiş ve hayvan haklarına aykırı davranışlarda bulunanların 450 avro para cezasına çarptırılmasını öngörmektedir. Eğer hayvanların hayatına yönelik saldırı bilinçli bir şekilde yapılmış ise 1500 avro para cezası uygulanmakta, hayvanlara kasteden kişinin daha önce de böyle bir suçu var ise ceza 3.000 avroya çıkmaktadır. Hayvanlara yapılan işkenceler, hayvanların kötüye kullanılması ve zalimlik suçlarına iki yıl hapis ve 30.000 avro para cezası uygulanabilmektedir.

12. İtalya'da hayvan sahiplerinin hayvanlarını terk etmesi durumunda bir yıla kadar hapis ve 10.000 euro para cezasına kadar yaptırım uygulanmaktadır.

İtalya'da; 2004 yılında yürürlüğe konulan 281 sayılı kanun ile hayvanlara karşı işlenen suçlara ağır yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştır.

13. Yine İtalya'da hayvanları gereksiz yere öldürmenin ya da kötü muameleye tabi tutmanın ise 18 ay hapis ve 15.000 avro para cezası bulunmaktadır.

14. İsveç'te dikkatsizlik ya da kasıtla bir hayvana acı çektirecek kötü muamele, fazla çalıştırma suçları 2 yıla kadar hapis ve para cezası ile cezalandırılmaktadır.

15. Macaristan'da ise her türlü hayvan dövüşü yine kanunlarca yasaklanmıştır.

Macaristan; Ceza Kanunu'nun 226/B maddesine göre; hayvan sağlığına aykırı haksız ve kötü muamelede bulunan veya hayvanlarda kalıcı hasarlara yol açan kişiler, Avrupa Birliği'nde Hayvanların Korunması ve Hayvan Refahı AB Bakanlığı/Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı iki yıla kadar hapis cezası, toplum hizmeti veya para cezası uygulanmaktadır.

16. Yeni Zellanda, Güney Kore ve Hindistan'da kozmetik ürünler için hayvanlar üzerinde test yasağı çalışmalarını yasakladı.

Yeni Zelanda milletvekilleri ülkede kozmetik ürünler için hayvanlar üzerinde test yasağı çalışmalarına oy birliğiyle karar verdi. Hükümet, hayvan hakları grupları ve muhalefetten gelen baskılara yenik düştü. Hayvan hakları grupları, hayvan testi yapılmış ithal ürünlere de kampanya başlattı.

Sadece bir gün değil, her gün bu güzel varlıkları koruyalım ve onların da yaşam haklarına sahip çıkalım!

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
05.10.2018

Güzel ülkemin zavallı 4 ayaklı canlıları için yukarıdaki başlıkları birer hayal olarak görüyorum zira her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

05.10.2018

Türkiye ile ilgili herhangi bir kanun yok maalesef. Biz de insan canı bile önemsiz sonuçta.

05.10.2018

kanun olsa bile değişen bir şey olmayacak bizde.

05.10.2018

yunuslu görsele iyi bakın. bayıla bayıla gidilen yunus parkları için seçilen yunuslar böyle kanlar içinden geliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (12)