Bir Amerikan Rüyası: Amerika'da Burslu Okuduktan Sonra Apple'da Mühendis Olan Fulya Kaplan

+90 ekibinin yaptığı Yurt Dışında Okumak Serisi'nin son bölümünde yer alan Fulya Kaplan, Boston Üniversitesi'nde nasıl okumaya başladığını ve aslında yurt dışında okumanın ve yaşamanın nasıl olduğunu anlatıyor ve ekliyor:

''Biz hep Silikon Vadisi'ni, Apple'ı, Intel'i düşünürdük, bir kapalı kutu orası ve biz ona ulaşamayız gibi geliyordu; şu an o Apple mühendislerinden biri benim.''

Fulya, 2011 ODTÜ Elektrik Elektronik Bölümü mezunu ve 2011 yılından beri Amerika'da yaşıyor.

Daha ODTÜ'den mezun olmadan yüksek lisans yapmayı düşünmeye başladığını söyleyen Fulya çeşitli üniversitelere başvuru yaptıktan sonra Boston Üniversitesi'nde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği doktora programına burslu kabul almış.

Ailesinden ayrılarak Boston'a gelen Fulya yetişkinlik hayatını da ilk kez Amerika'da yaşadı.

Sadece okumak olarak değil, yaşam anlamında da büyük bir değişim yaşadığını söyleyen Fulya daha öncesinde hep ailesi ile yaşamış. Amerika'ya gelmeyi hem okumak hem de bütün her şeyi kendi kendine öğrenmek olarak tanımlıyor.

Boston Üniversitesi'nde birleşik doktora yaparken bir yandan da asistan olarak çalışmaya başlamış.

Yüksek lisans ve doktora programını içine alan birleşik doktora programı 6 yıl sürmüş, bu süreçte de okul bursuna karşılık ilk yıl asistanı olduğu hocanın notlandırmasına yardım ederek ve laboratuvarda çalışarak öğrenci asistanlığı yapmış.

Üniversitedeki ikinci yılında araştırma görevlisi olarak kadroya dahil olmuş ve tüm doktora programı ve yaşam masraflarını karşılamış.

Amerika'da yaşamak ve okumak için herhangi bir para vermediğini de ekliyor.

''Amerika'da bir işi halletmeniz gerektiğinde onunla ilgili adım adım ne yapmanız gerektiğini söyleyen platformlar oluyor.''

Her şeyi tek başına yapması gerektiği için ilk başlarda zorlansa da Amerika'da sürücü belgesinden ev taşımaya kadar bilgi alınabilecek platformlar olduğunu ve işleri daha kolay hallettiğini söylüyor. Türkiye'deki gibi bir bilene soralım değil de daha sistemli şekilde ilerlediği için kolayca alışmış.

Amerika'da farklı bakış açılarına değer verildiğini deneyimleyen Fulya Amerika ile Türkiye arasında farklılıklara dikkat çekiyor.

Bir şeyi onların yaptığı gibi yaptığında onlar için Fulya yanlış değil, sadece farklı yapıyormuş. Bu farklı bakış açılarına verilen değer Fulya'yı da ilk zamanlarda etkilemiş. Onun haricinde karşılaştığı pek çok farklılık da bulunuyor.

''Amerika'daki aktivitelerin hep bir şey yapma etrafında olduğunu fark ettim.''

Amerika'da arkadaşları ile buluşmalarının bir şey yapma üzerine kurulduğunu söyleyen Fulya, ya akşam yemeğine gitmek için ya da bir spor aktivitesi yapmak için arkadaşları ile buluştuğunu söylüyor. Türkiye'de sadece oturup sohbet edip hiçbir şey yapmadan vakit geçirmeyi özlese de bu aktif buluşmaları da seviyor.

Türkler ile karşılaşmış Amerikalıların bakış açısının da oldukça olumlu olduğunu söylüyor.

Genellikle çevresindeki kişilerin Türkler için akademiden veya işten tanıdıkları Türkler sayesinde olumlu düşüncelere sahip olduklarını, Türkiye ile Türkler hakkında çok fazla da bilgileri olmadığını ekliyor.

Mezun olduktan sonra 2 yıl Amerika'da çalışma hakkı olduğu için bu imkanı değerlendirmek istemiş ve Amerika'daki şirketlere başvurmuş.

Doktoranın bitmesine yakın dönemde içinde Apple'ın da olduğu çeşitli şirketlere başvurmaya başlamış ve birkaç ay sonra Apple tarafından mülakata çağrılmış ve bu şekilde çalışmaya başlamış. 2017 yılından beri de Apple'da mühendis olarak çalışmaya devam ediyor.

''Türkiye'de devam etseydim önümde çizilmiş belli bir yol vardı.''

Türkiye'de kalsaydı ASELSAN, HAVELSAN gibi şirketlerde stajyer olarak başlayıp eş zamanlı doktora yapabileceğini söyleyen Fulya, şimdiki durumuna baktığında bunu istemediğini ama başka opsiyonu olmasaydı bunu yapabileceğini ekliyor. Amerika'daki üniversitelerin ve şirketlerin Türkiye'ye göre daha fazla kapı açabileceğini düşündüğünü belirtiyor.

Amerika'da yaşadığı için kendi potansiyelimi daha iyi değerlendirebileceğini düşünen Fulya denemekten korkmamaya başlamış.

Amerika'da yaygın olarak kullanılan ''You can be anything you want to be'' lafından yola çıkarak Amerika'da yapabileceklerini daha iyi fark ettiğini ve adım atabildiğini söylüyor.

Apple'daki kariyerine fitness eğitmenliğini de eklemiş.

Ne yapmayı sevdiğini keşfetmesi yolunda fitness ile tanışarak 29 yaşında fitness eğitmeni olan ve Türkiye'de olsa bunun ''Mühendissin sen fitness eğitmenliği ne'' gibi yorumlarla karşılaşacağını düşünen Fulya, şu an ikinci iş olarak eğitmen olmaktan ve bu şekilde yaşamaktan da oldukça memnun.

Fulya'nın Amerika'da başlayan okul hayatı Apple'da mühendis olmaya kadar gitmiş ve gelecek planlarını da yine Amerika'da yaşama üzerine kuruyor. Boston'da üniversite okumayı ve iş bulma süreçlerini anlattığı video:

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
27.07.2020

Allah bazı kullarına yürü ya kulum diyor bazılarına da istediğin kadar cabala senden bir halt olmaz sürün diyor ...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ