Bir Amacı Olduğunu Öğrenince Ufkunuzun Kilometrelerce Genişleyeceği 24 Gündelik Nesne

1. Tükenmez kalem kapağındaki deliğin, mürekkebin kurumasını önlemek için üretildiğini düşünenlerden misiniz?

Birçok kişi tükenmez kalem kapağındaki minik deliğin, mürekkebin kurumasını önlemek için üretildiğini düşünüyor. Bazılarımız da bu deliğin amacının mürekkep sızmasını önleyecek bir hidrolik basınç dengesi kurmak olduğunu iddia ediyor. Tasarımın gerçek amacı aslında bu sebeplerden çok daha basit!

Bu minik delik boğulma riskini azaltmak için üretilmiş. Bu tasarım sayesinde küçük bir çocuk olur da kalemin kapağını çiğneyip yutarsa, nefes yolunun

tamamen tıkanmasının önüne geçilmiş olunuyor.

2. Hiç uçak camlarındaki o küçük delikler dikkatinizi çekti mi?

Camlardaki o küçük deliklerin üretilmelerinde aslında iki amaç var:

İlk amaç hava basıncını dengelemek. Uçak normal seyir irtifasına ulaştığında uçağın içi ve dışı arasında çok büyük bir basınç farkı oluşuyor. İşte bu küçük nokta da basınç farkı arasında bir miktar düzenlemeler yapmakta görev alıyor ki böylece bütün iş camın en dış katmanına bırakılmamış olunuyor.

Bir diğer amaç ise camın buğulanmasını önlemek.

3. Yeni bir kıyafet aldığında beraberinde verilen o fazladan kumaş parçasını biliyorsunuz değil mi?

Muhtemelen bu kumaş parçalarının, sökülen ya da yırtılan kıyafete yama yapma olanağı olsun diye verildiğini düşünmüşsünüzdür, doğru mu? Yanılıyorsunuz! Üreticilerin bu kumaş parçalarını yeni alınan kıyafetle birlikte vermelerinin asıl amacı kullanacağımız çamaşır deterjanlarının yeni kıyafetimizin kumaşını nasıl etkileyeceğini test edebilmemizi sağlamakmış.

4. Peki ya kot pantalonunuzdaki bu ufak cepler?

Kabul ediyoruz, bunu anlamak bizim neslimiz için pek de kolay değil. 'Vahşi Batı kovboyu' ya da 19. yüzyıl altın madencilerinden birisi olsaydınız cevap çok basit olabilirdi: cep saatinizi koyabilmek için!

5. Şu tanımlayamadığımız kabartmalı süslemelere ne dersiniz?

Levi Strauss ilk kot pantolonu ürettiği zaman, -o dönemlerde kot pantolonunu ağırlıklı olarak madenci ve işçi kesimleri tercih ediyordu- pantolonun yapılan hareketler sonucu üstüne binen baskıdan dolayı yırtılması sık görülen bir olaydı.

Perçinler de pantolonun en belirgin yerlerine destek sağlamak için konulmuş.

6. Hepimizin bir dönem ayağında eskittiği ayakkabılara dair şu delik detayını bilen var mıdır?

Deliklerin amacı belki de hepimizin aklına ilk gelen en basit şey: havalandırma.

Bununla beraber bazı insanlar Converse All Stars'ın asıl olarak basketbol ayakkabısı olarak planlandığını, bu sebeple deliklerin, uzun olan ayakkabı bağcığını bağlamak için ekstra olarak üretildiğini düşünüyor. Bu biraz daha ilginçmiş, değil mi?

7. Şerit metre bantlarınını en sonunda yer alan delikleri fark ettiniz mi? Peki ya hiç sebebini düşündünüz mü?

Bu delikleri kullanarak zemine sabitlediğiniz çiviler ya da vidalar sayesinde şerit metrenin bandı kaymıyor, böylelikle en doğru ölçümü yapabiliyorsunuz.

8. Şerit metreler sınavından AA alıp geçmek isteyenler için: Deliği anladık, peki ya bu çentikli kenar?

Ölçüm yaptığınız yeri işaretlemeniz gerektiğini düşünün, ama herhangi bir şeyden destek alarak işaretleme yapamıyorsunuz çünkü her iki eliniz de dolu. Böyle bir durumda çentikli bir kenar, eşyada ya da duvarda küçük zararsız bir işaret bırakarak işimizi kolaylaştırabilirdi, öyle değil mi?

9. Tencerenizin sapındaki o deliğin birden fazla işlevi var.

Bariz olan işlevi, tencerenizi asabilmenizi sağlamak. Bir diğeri sayesinde bu içeriği okuduktan sonra kirli yemek kaşığı için yer arama derdine son!

10. Bizde pek yaygın değil ama... Spagetti kaşığındaki deliğin sırrı çözüldü!

Bu deliğin temel amacı spagettiyi gerip suyun uzaklaşmasını sağlamak, fakat çoğu kaşıkta tek kişilik porsiyon ayarlayabilmek için kullanılıyormuş.

11. Benzin göstergenizin yanındaki ok işareti ne işe yarar dersiniz?

Belki de bahsettiğimiz ok işaretini daha önce hiç fark etmediniz, ama inanın bu küçük ok işareti biz farkında olmadan, arabamıza en kullanışlı özelliği sunuyor. Ok işaretinin amacı, benzin deposunun kapağının hangi tarafta olduğunu göstermek. İnanın, araba kiraladığınızda çok işinize yarayacak.

12. Tel tokalarınızın bir kenarı neden zikzaklı?

Bildiklerinizi unutun! Tel tokaların çentikli kısmı aslında alt tarafa gelmeliymiş. Yani hepimizin kullandığının tersi olarak kullanılması gerekiyormuş. Çentikler de tel tokanın saçı daha iyi tutup sabitlemesini sağlıyormuş.

13. Asma kilitlerin altındaki delik ne olabilir?

Asma kilidinizin en altında duran o küçük deliğin aslında birden fazla işlevi var. İlk işlevi, eğer dış mekanda kullanıyorsanız yağmur sonucu oluşan suyun akıp gitmesini sağlamak. Böylelikle yağmurda paslanmıyor, kışın da suyun donup kilidin çatlamasını önlüyor. Delik, aynı zamanda kilidin daha iyi çalışabilmesi için yağlanabilmesini de kolaylaştırıyor.

14. Çoğu kabloda gördüğümüz şu kalın şeyler peki?

Küçük silindir şeklindeki parçaların aslında bilimsel açıklamalarla tanımlanabilecek amaçları var. Bu silindirlerin içinde yüksek frekanslı elektromanyetik etkileşmeyi önleyebilecek manyetik demir oksit bulunuyormuş.

Daha önce telefonunuzun bilgisayar hoparlörüne çok yaklaştığı zaman çıkan sesleri duymuşsunuzdur. İşte demir oksitli bu silindirler bunun monitörünüze, güç kaynağınıza ve diğer olası araçlara olmasını engelliyor.

15. Maket bıçağındaki detayı kimse biliyor olamaz!

Maket bıçağının keskin tarafına dikkatlice bir bakın. Çizgilerle ayrılmış hatları fark ettiniz mi? Daha keskin bir bıçak elde etmek için istediğiniz zaman maket bıçağınızın eski, aşınmış yüzeyini değiştirebilirsiniz desek ilginç gelecek, peki ya nasıl?

Bunu yapabilmek için, arkadaki kapağı indirin. Bıçağı en sonuna kadar kaydırın (olabilecek en uzun hale gelsin). Bütün kısımları eski haline oturtmadan önce en arkadaki kapağı eski bıçağı koparmak için kullanın.

16. Ve bazı kapaklarda neden iğneye benzeyen sivri şeyler var?

Kutu ya da şişenin kapağını gevşetip çıkartın, ters çevirip takın. Gördüğünüz küçük sivri şey, kullanacağınız kutu ya da şişenin koruyucu tabakasını delip sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

17. Klavyedeki F ve J harflerinin altındaki çıkıntılardan haberdar mıydınız?

Yazı yazmakla haşır neşir olanlar bu çıkıntıların neden orada olduğunu bilebilir. 10 parmak yazı yazarken ''F'' ve ''J'' harfleri ana harflerdir, işaret parmaklarınız burada durur. Çıkıntılar da yazı yazmak için ekrana bakmadan başlangıç pozisyonunuza dönebilmenizi sağlar.

18. Cetvellerdeki delikler?

Cevap basit: Cetvelleri asabilmemiz için.

19. Apple şarj kablolarında neden kanatlar var?

Kanatlar kabloyu sarabilmenizi sağlayacak yer oluşturuyor. Kablonun en kalın yerini güç kısmının etrafında dolandırarak sarın, kablonun ince kısmını ise kanatlara dolayın. Son olarak her kablonun sonunda olan kıskaçla hepsini sabitleyin. Mükemmel kablo sarım kılavuzu!

20. Hazır konumuz buyken, iPhone kamerasının yanında yer alan nokta ne işe yarıyor?

Arka kamerayı kullanırken işlev gören bir mikrofonmuş bu minik nokta da.

21. Onlarda Tic Tac varsa bizde de Pop Tip var!

Belki önceden kapaktaki küçük oyuntuyu fark etmiştiniz. Bu oyuntunun asıl amacı şekerleri tek tek almanızı sağlayacak bir dağıtıcı görevi görmesi.

22. Plastik şişe kapağındaki şeffaf yassı parçalar?

Hiç diskleri söküp şişeyi kapatmayı denediniz mi? Denediyseniz şişenin sorunsuzca kapandığını görmüşsünüzdür. Peki o zaman bunlar ne işe yarıyor?

Disklerin işlevi suyun içtiğimiz halde kalmasını sağlayabilecek hem sıvı hem karbonatlaşma olarak her şeyi içinde tutabilmesi. Bu sayede suyun tadının yavanlaşması önlenmiş olunuyor.

23. Az mı sildik zamanında dedirten silgilerin mavi kısmıyla ilgili duymanız gerekenler var!

Mavi kısmının mürekkebi silebildiğiyle ilgili şeyler duymuşssunuzdur. İşin doğrusu evet, silebiliyor. Ama gerçekten dayanıklı ve kalın kağıtlarda iş görebiliyor. 

Mavi kısım, yumuşak pembe kısma göre çok daha aşındırıcı olduğu için kullanırken daha çok kağıda ihtiyacınız olur, her kullandığınızda temiz bir kağıtla başlamanız bir nevi silme işlevini yerine getirmiş olur.

24. Şarap ve şampanya şişelerinin tabanı neden oyuk?

''Şarabı servis eden kişiye daha iyi bir kavrama sağlayabiliyor.'' Büyük olasılıkla sizin de duymuş olduğunuz bu söylenti yanlış.

Tirbuşonla açma işlemi sırasında oluşacak basıncı dengelemek için bulunuyor bu oyuklar. Kenarlar ve tabanlar şişenin en dayanıksız yerleri. Oyuklar da basıncın şişenin içine de dağılmasını sağlayıp, basıncı eşit olarak yayıyor. İşte tam olarak şampanya şişelerinde oyukların çok daha dipte yer almasının sebebi bu: şampanya şişelerinin karbonatlaşma yüzünden çok daha fazla basınçla yüz yüze kalması.

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
15.11.2020

Onedio lütfen hep bu tarz paylaşımlar yapin

15.11.2020

maket bıçağındaki detayı bilmemek için hiç maket bıçağı görmemiş olmak lazım be editörcüm

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ