Bir Adnan Menderes Garabeti Olarak Kırşehir'in İlçe Yapıldığını Biliyor muydunuz?

Sandık demek demokrasi demek mi acaba?

Kırşehir'in nesi meşhur diye sorsak aklımıza ya Neşet Ertaş ya da Cacabey Medresesi gelir. Ancak Kırşehir'in en meşhur şeyi, ilken ilçe olup sonra tekrar ile döndürülmesidir.

Kırşehir dünya siyasi tarihinin en enteresan olaylarından birini yaşar ve bir başbakan, Adnan Menderes, seçim sonuçlarına kızarak ili ilçe yapar. Genel söylentiye göre ise bu fikir ilk olarak Celal Bayar'ın aklına gelir. 1954 yılına bir gidelim bakalım ne olmuş?

9 milyon seçmenin oy kullandığı 2 Mayıs 1954 seçimlerinin sonuçlarına göre Demokrat Parti 503, CHP 31, Cumhuriyetçi Millet Partisi ise 5 milletvekili çıkarır.

O tarihte 'liste usulü çoğunluk sistemi' uygulandığı için bir şehirde en çok oyu olan, o ilin tüm milletvekillerine sahip olur. Kırşehir'de de yaşanan budur aslında ve DP 24,354 oy alırken CMP 34,374 oy alır. Böylece ildeki 5 milletvekili de CMP'li olur.

Vaziyet şöyledir yani:

Şüphesiz ki böyle bir sonucun mimarı: Osman Bölükbaşı'dır. Siyasi hayatı bir filme konu olabilecek Osman Bölükbaşı özbeöz Kırşehir, Mucurludur. Yani bir bakıma Kırşehir evladını bağrına basar.

Sonraları da DP iktidarında iki kez tutuklanacak olan Bölükbaşı anlaşılan o ki Menderes'i sinirlendiren bir isimdir. Tabii Menderes'in sadece Bölükbaşı'na mı yoksa Kırşehir halkına da mı kızdığı bilinmez ancak şu sözleri bize biraz fikir verebilir:

"Türkiye'nin hiçbir vilayetinde %3'ten fazla oy almayan bir partiye mensup milletvekilini iki seçimde de (50 seçimleri) seçen Kırşehir'in bir toplumsal ve siyasi bünye itibariyle"

'Anormallik göstermekte olduğunu inkar etmek mümkün değildir; evet, biz açık konuşuruz.'  Bölükbaşı da cevaben: 'Vilayeti kaldırdınız, bizi de kaldırın da zulmünüz tamam olsun.' der. Ve 30 Haziran'da Kırşehir ilçe yapılır.

İlçe olan Kırşehir de Nevşehir'e bağlanır; aynı Avanos, Kozaklı, Mucur ve Hacıbektaş'ın bağlandığı gibi. Bunun yanında Kaman, Ankara'ya; Çiçekdağı ilçesi de Yozgat'a bağlanır.

Bunlardan sadece Kaman, Mucur ve Çiçekdağı Kırşehir'e geri döner. Bu arada mevzubahis durum 1954 seçimlerinin tek garip sonucu değildir. Bunun yanında CHP'nin birinci olduğu Malatya da ikiye bölünerek Adıyaman ili oluşturulur.

Aradan geçen 3 yılda gerek İnönü'nün gerekse CHP grubunun baskısıyla ve yeni seçimlere girmenin verdiği etki ile Kırşehir 1 Temmuz 1957'de yeniden il yapılır.

Hatta tekrar il olmayı kutlayan Kırşehir'de çıkan olaylarda Bölükbaşı tutuklanır ve 1957 seçimlerine hapiste girer. Ve bu seçimlerde Kırşehir'de CMP yine birinci parti olur. Bölükbaşı da milletvekili olarak ilk konuşmasını mahkumlar önünde yapar.

Bu arada unutmamak lazım gelir ki Menderes hükumetinin bu tutumu 60 devrimi sonrasında kurulan Yüksek Adalet Divanı'nda anayasayı ihlal suçlamalarında 7 suçtan biri olarak yer alır.

Eh hikayenin ve Menderes'in sonunu biliyorsunuz zaten ki Osman Bölükbaşı 54'teki meclis tartışmalarında malumun ilamını Ziya Paşa'nın ağzıyla şöyle söyler Menderes'e: 'Zalimlere bir gün dedirir kudreti Mevlâ, Tallahü lekad âserekellahü aleyna.'

2014 seçimlerinden önce BBC Türkçe şöyle bir haber yapar: Kırşehir ilçelerini Nevşehir'den geri istiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Darbe mi, Devrim mi? Ünlü Yazarlar Yazıyor: 27 Mayıs 1960'ta Ne Oldu?
Ebedi Dostlar Atatürk ve İnönü'nün Aralarının Açılmasına Neden Olan Büyük Kavgayı Biliyor muydunuz?
Necip Fazıl Kısakürek, Atatürk ve Onun Devrimlerine Neden Düşman Oldu?
II. Dünya Savaşı'nın Sıcak Yıllarında Hitler'in Tehdidine İsmet Paşa Ne Cevap Vermişti?
İçkinin Tam 101 Yıl Önce 'Men-i Müskirat Kanunu' ile TBMM'de Yasaklandığını Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Duygu Nebioğlu Nüfusta Baba Adlarının "Erol" Olduğunu Söyleyerek Yine Kafaları Allak Bullak Etti
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Konuşanlar'ın Hasan Can'ı Evinde Kaza Geçirdi: Acil Ameliyata Alındı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
27.09.2021

Şe herifin asılmasına 1 gr üzülmüyorum. Bunlar ne ki bana asıl koyan köy enstitüleri meselesi. Satılmış şişko

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ