BioNTech Aşısının Alman Ekonomisini Nasıl Şahlandırdığını Duyunca Yerli Aşı İçin Duaya Başlayacaksınız

BioNTech bizleri iyi ederken şirketi ve Alman ekonomisini de zengin mi ediyor?

Koronavirüs aşılarıyla ilgili geçen yıldan bu yana değişmeyen bir merakımız var.

Aşıların maliyeti, devletlerin bu konuda şirketlere harcadığı paralar ne durumda? Aşıları özel şirketler yerine patentleri ücretsiz dağıtıldığı durumda devletler üretseydi durum nasıl olurdu?

Alman BioNTech'in kurucusu ve yöneticisi Dr. Uğur Şahin, 2021'in başlarında maliyete dair bir güncelleme geçmişti.

Şahin'in açıklamalarına göre salgının ilk döneminde kitlesel üretime geçilemediği için 2 bin doz için 1,5 milyon euroluk bir fiyat belirlenmişti. Son durumda ise aşıların sipariş miktarına göre fiyatlar 15 euro ile 30 euro arasında değişiyor. Örneğin ABD ile yapılan anlaşmaya göre aşı başına 19,50 dolarlık bir fiyat belirlenmişti.

Tek dozdan bahsetmiyoruz, ikişer dozdan hesapladığımız vakit sadece bir firma için milyarlarca aşı söz konusu.

Ve kazanılan gelir de hiç az değil. 

Şöyle açıklayalım, Alman kökenli BioNTech, salgın boyunca sattığı aşılarla öyle büyük bir ekonomik kalkınma yarattı ki sadece şirketin çalışanları değil, Alman ekonomisi bile bundan 'büyük' fayda görüyor.

Gelin, sayılarla konuşalım.

Hesaplamalara göre şirketin son kazançları da dahil edildiğinde bu yıl neredeyse 16 milyar euro kazancı oldu. Dolar bazında, 18.7 milyar dolar. Türkiye'nin gayrisafi milli hasılasının 720 milyar dolar olduğunu düşününce ne kadar büyük bir paradan bahsettiğimiz daha net anlaşılır.

Almanya'nın gayrisafi milli hasılası 3.3 trilyon euro: Avrupa'nın en büyük ekonomisi.

Şirketin 2020 kazancı Alman gayrisafi milli hasılasına %0.5 katkıda bulunacak. Ekonomistlere göre bu ekonomi için doğrudan büyüme anlamına geliyor ve Alman ekonomi tarihinde de çok sık rastlanan bir durum değil.

Alman malı otomobillerle Almanya'da üretilen aşı arasında ne fark var?

Alman otomobillerinin fabrikalarının büyük bölümü yurt dışında konumlandırılmış. BioNTech'in tesisleri ise Almanya'nın batısında, Marburg'da. Üretim de ülke içerisinde yapıldığı için kaynaklar ülke sınırlarından ayrılmıyor.

Hal böyleyken BioNTech aşısının ekonomik açıdan faydası hiç de az değil, ne dersiniz?

Kaynak

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
27.08.2021

yani sen ulkendeki tek asi uretim tesisi hifzisihhayi kapatmissin, asi ve benzeri uzerine ne arastirma ne uretim tesisi var, sonra senelerce bu alana yatirim yapip kaynak ayiranlarin kazandiklari paralari konusuyorsun komik. talih yuzumuze guldude asiyi gelistirenler turk, turkiyeye maliyetine asi tedarik ediyorlar, amerikan sirketlerine kalmis olsak daha yeni milyarlarca dolar ilac borcu takmisken asi hayatta gelmezdi, cin asisi icin cinle ugrasir dururduk.

27.08.2021

dua ya başlarız tabii, ülkede bilim irfanla alakalı tüm kurumlar yobazlarla doldu. Elimizde tek kalan şey dua etmek kalkıp evimde nano tech. bio lab. kurucak halim yok

27.08.2021

Ama yine de Almanlar bizi kıskanıyor diye düşünen binlerce öküzün olduğu coğrafyada bulunmak çok acı .

TÜM YORUMLARI OKU (11)