Biontech Aşısı Yan Etkileri Neler? Biontech Aşısı Kaç Gün Arayla Yapılır? Biontech Aşısı 2. Doz Yan Etkilerİ..

Biontech aşısı yan etkileri son dönemde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Henüz aşı olmamış vatandaşlarda endişe yaratan Biontech aşısı yan etkileri arasında baş ağrısı ve mide bulantısı bulunuyor. Bilim insanlarının açıkladığı raporlara göre Biontech aşısının yan etkileri 48 saat içerisinde sona eriyor. İşte detaylar...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'aşı sıkıntısı çözüldü' açıklamasının ardından Biontech aşısı yan etkileri yeniden araştırılmaya başladı. Koronavirüs salgını karşısında aşı olacak ya da aşı randevusu alacak olan vatandaşlar 'Biontech yan etkileri ne kadar sürer, nasıl geçer?' Sorusuna yanıt arıyor. Covid-19 aşılarından Pfizer Biontech aşısının koruma oranı ve yan etkileri hakkında merak edilenleri derledik...

Biontech Aşısı Yan Etkileri Neler?

Birçok ilaç yan etkilere neden olabilir. Bir yan etki, bir ilaca normal dozlarda alındığında istenmeyen bir tepkidir. Hafif veya şiddetli, geçici veya kalıcı olabilir.

Aşağıda listelenen yan etkiler, bu ilacı alan herkes tarafından görülmez. Yan etkilerden endişe ediyorsanız, bu ilacın risklerini ve faydalarını doktorunuzla görüşün.

Bu ilacı alan kişilerin en az %1’i aşağıdaki yan etkileri bildirmiştir. Bu yan etkilerin çoğu yönetilebilir ve birkaçı zamanla kendi kendine geçebilir.

Bu Yan Etkileri Yaşarsanız ve Bunlar Ciddi veya Rahatsız Edici ise Doktorunuza Danışın

  • ishal

  • eklem ağrısı

  • kas ağrısı

  • lenf düğümlerinin şişmesi

  • yorgunluk

  • ateş

  • titreme

  • baş ağrıları

  • mide bulantısı

  • enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme, hassasiyet veya ağrı

  • kusma

İki Doz Arasında Uzun Beklemek Antikor Seviyesini Arttırıyor

Bilim insanları, “İki doz arasında daha uzun beklemek, ortalama antikor seviyesini daha yukarı taşıyor. Tek dozun Delta varyantına karşı etkisinin zayıf olduğunun belirtildiği araştırmada iki dozun koruyuculuk sağladığı belirtildi. Araştırma sonucunda, “İki doz arasında daha uzun süre beklemek antikor seviyesini iki kat artırıyor” açıklaması yapıldı. Bilim insanları antikor seviyesinin yanı sıra T-hücrelerinin de büyük bir önemi olduğunu hatırlattı.

İdeali Sekiz Hafta”

Araştırmada iki doz arasında 3-4 hafta bekleyenlerde T hücresi seviyelerinin de daha uzun süre bekleyenlere göre 1.6 kat daha düşük olduğu belirtildi. Uzmanlar, “İlk dozun Delta varyantına karşı etkisi düşük. Dolayısıyla iki doz arasındaki süreyi uzatmak risk almak demek. Fakat uzun vadede iki doz arasındaki süreyi uzatmak daha çok fayda sağlayacaktır” dedi.

Araştırmayı yürüten ekibi yöneten profesör Susanna Dunachie, “En ideali sekiz hafta” açıklamasını yaptı.

Birleşik Krallık'ta iki doz arasında 8 haftalık bir süre belirlenirken, Türkiye'de ise bir süre önce Pfizer/BioNTech aşısındaki iki doz arasındaki süreyi dört haftadan üç haftaya çekti.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"