BioNTech Aşısı 2. Doz Yan Etkileri Neler? BioNTech Aşısı Delta Varyantına Karşı Etkili Mi?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan mRNA tabanlı koronavirüs aşısı BioNTech’in yan etkileri araştırılıyor. Son yapılan araştırmalar, 2 doz olarak uygulanan BioNTech aşısının yüzde 90’a yakın koruma sağladığını ortaya çıkardı. Ayrıca dünyada hakim varyant olan Delta varyantına karşı da BioNTech aşısının koruması devam ediyor. BioNTech aşısı, birinci doza nazaran ikinci dozdu daha fazla yan etki gösterebiliyor. Peki, BioNTech aşısı yan etkileri neler? İşte uzman görüşleriyle BioNTech aşısı yan etkileri ve yapılması gerekenler…

BioNTech Aşısı Yan Etkileri Neler?

Euronews’de yer alan bilgilere göre; Pfizer-BioNTech aşısını yaptıran kişiler özellikle ikinci dozdan sonra yüksek ateş, halsizlik, baş ve kas ağrısı, mide bulantısı ve titreme gibi şikayetlerde bulunuyor.

ABD'de Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yaptığı bir araştırmaya göre Moderna da dahil olmak üzere mRNA teknolojisi kullanan aşıların ikinci dozunu alanların en az 3'te 2'si yorgunluk, halsizlik ve kas ağrısı gibi konulardan şikayet ediyor.

Uzmanlar, söz konusu yan etkilerin 1-2 gün içinde ortaya çıkabileceğini ve tüm bunların vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğinin bir kanıtı olduğunu ifade ediyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık'a göre de BioNTech aşısında yan etkiler kendini daha fazla gösteriyor.

Prof. Dr. Balık, 'Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler BioNTech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor, kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az gözüküyor.' diyor.

Popüler İçerikler

Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Evren Sesini Duymuş: Kızılcık Şerbeti'nin Çimen'i Selin Türkmen, Diziye Manifest Yaparak Girmiş!
Gerek Var mıydı? Uraz Kaygılaroğlu'nun Sevgilisinin İlk Sergisi İçin Verdiği Pozlar Büyük Tepki Çekti!