Türkiye'de binlerce kişi iş bulma konusunda ümitsiz... İş gücüne dahil olmayan 28,5 milyon kişi arasından 11 milyona aşkın birey ise, ev işleriyle meşgul.
Türkiye'de binlerce kişi iş bulma konusunda ümitsiz... İş gücüne dahil olmayan 28,5 milyon kişi arasından 11 milyona aşkın birey ise, ev işleriyle meşgul.
Türkiye'de işgücüne dahil olmayan 28,5 milyon kişi arasından 11 milyonu aşkın birey, ev işleriyle meşgul olurken, 635 bin kişinin iş bulma ümidinin olmadığı belirlendi.
Anadolu Ajansı'nın Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı bu sene martta 3 milyon 23 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 40 bin kişi artarak, 26 milyon 993 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 46,1 oldu.
Türkiye'de 15 yaş üstünde olup işgücüne dahil bulunmayan nüfus 28 milyon 478 bin kişi olarak hesaplanırken, bunun üçte birinden fazlasını (11 milyon 84 bin kişi) ev işleriyle meşgul olanlar oluşturdu. Bu yaştaki insanların işgücüne dahil olmama nedenlerine bakıldığında 4,9 milyon bireyin eğitim-öğretim gördüğü, 4 milyon kişinin çalışamaz halde ve 4 milyon kişinin de emekli olduğu tespit edildi.
Türkiye'de mevsimlik çalışanlar 89 bin kişi olarak hesaplanırken, iş aramayıp çalışmaya hazır bulunanların sayısının 2,4 milyon olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmalarda bu kategorideki 635 bin birey iş bulma ümidinin olmadığını belirtirken, 1 milyon 798 bin kişi de mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, gibi nedenlerle iş aramadığını, ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu kaydetti.
Türkiye'de işsiz kalanların yüzde 49,7'sinin daha önce hizmet sektöründe çalıştığı görüldü. Bir başka ifadeyle işsiz kalan 1 milyon 503 bin kişinin daha önce hizmet sektöründe çalıştığı belirlendi. Hizmet sektörünü 596 bin kişi (yüzde 19,7) ile sanayi takip etti.
İnşaat sektöründe çalışırken işsiz kalanların sayısı 421 bin, tarım sektöründe çalışırken işini kaybedenlerin sayısı ise 188 bin kişi oldu.
Türkiye genelinde işsizlerin 172 binini (yüzde 5,7) ilk kez iş arayanlar oluştururken, çalıştıkları yerden 8 yıldan önce işten ayrılanların sayısı da 142 bin (yüzde 4,7) olarak hesaplandı.
Hizmet kolunda faaliyet gösteren bir iş yerinde çalışırken işsiz kalan erkeklerin oranı yüzde 45,4 olurken, kadınlarda bu oran yüzde 57,2'ye çıktı. Bir işten 8 yıldan önce ayrılanlara bakıldığında erkeklerin oranı yüzde 2,5, kadınların oranı yüzde 8,7 olarak hesaplandı.
Öte yandan, Türkiye'de 15 yaş ve üstü nüfus içinde bulunup işgücüne dahil olmayanların yüzde 71'ini de kadınlar oluşturdu.
Türkiye genelinde en yüksek işsizlik oranı yüzde 12,8 ile lise mezunlarında görülürken, bunu yüzde 10,2 ile mesleki veya teknik lise mezunları, yüzde 9,9 ile lise altı eğitimliler, yüzde 9,7 ile yükseköğretim mezunları, yüzde 6,2 ile okuryazar olmayanlar takip etti.
Erkekler arasında işsizlik oranı en çok yüzde 14,2 ile okuryazar olmayanlarda görülürken, kadınlar arasında en çok yüzde 19,5 ile lise mezunlarında olduğu belirlendi.
AA
işsiz imam yok memlekette imam olsunlar
Biz 2 senedir çalışıyoruzda ne oluyor 40 yaşında egosunu tatmin edememiş zengin piçlerin ve metreslerinin ego tatmin aracı oluyoruz. Para veriyoruz diye bi s.kmedikleri kaldı lafa gelince kurumsal şirketiz işimiz rahat masabaşı iş maaşı iyi vs vs ama bunların karşılığındada 3 kuruşluk adamların ego tatmin oyuncağı oluyoruz. Çalışmayın la valla çalışmayın gidin işportacılık yapın benim liseden sonraki aklım olsa bu kadar borca harca girmeyin onları ödicem diyede beş para etmez insanlara avuç açmazdım. Boşuna dememişler tecrübe hayatta yenilen kazıkların bileşkesidir diye. Tecrübe güzel seyde geri dönüp bu tecrübelerimizi kullanabilsekya. Eğer bi yaradan varsa bile şuan yarattığı için gerçekten şükrediyorum sağolsun varolsun (.)
Gelen binlerce hatta milyonlarca suriyeli ,ekonomide istikrarsızlik ve sürekli gündemi değiştirip ne yapacağı belli olmayan bir hükümet bunlar iyi zamanlarımız bence...