Binlerce Hekim İstifa Etti: TTB’den 'Sağlıkta Kaos' Uyarısı

Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre, 18 ayda yaklaşık 8 bin doktorun kamu hastanelerinden istifa etmesi, dikkatleri bir kez daha sağlık sektörüne çevirdi. TTB, bu durumun devam etmesi halinde sağlıkta kaos yaşanacağı uyarısında bulundu.

Doktorların salgın süresince istifalarını yasaklayan Sağlık Bakanlığı genelgesinin süresinin 1 Temmuz’da sona ermesinin ardından istifalar da peş peşe gelmeye başladı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ’nin derlediği verilere göre, 18 ayda istifa eden doktor sayısı 8 bini buldu. Üstelik 18 aylık sürenin büyük bölümünde istifa yasağı vardı.

VOA Türkçe'den Mahmut Bozarslan'ın haberine göre, TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, rakamın büyük olduğuna dikkat çekti. İstifa edenlerin çoğunun özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya başladığını vurgulayan Yerlikaya, istifa gerekçeleri arasında ağır iş yükü, şiddet ve ücretlendirmedeki sorunlar olduğunun altını çizdi.

Sadece 2020 yılında 12 bine yakın şiddet ihbarı yapıldığını ifade eden Yerlikaya, şunları anlattı:

 “Bu resmi rakam değil, elimizdeki bizim kendi verilerimiz. Son 18 ay içindeki pandemi sürecinin önemli kısmında istifa ve emeklilik yasağı vardı, 8 bin hekim kamudan istifa etmiştir. Bunların önemli bir kısmı özel sektöre geçtiler. Gerçekten korkunç bir rakam, çok büyük bir rakam. Bunun temel gerekçesi şu; Sağlık Bakanlığı, bu süreçte bütün yükü sağlıkçıların omuzlarına yüklemiş durumda. Meselenin sadece tıbbi mesele olarak görülmesi, pandeminin hastanede karşılanması stratejisizliği bilimsel bir pandemi yönetimi yapılamaması nedeniyle yük, sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklenmiş durumda. Çalışma koşullarındaki zorluk, ücretlendirmeyle ilgili sorunların çözümü için bütün çağrımıza verilen yanıtsızlık, tükenmişlik, hekime yönelik şiddet, sadece 2020 yılında 12 bine yakın beyaz kod verilmiş yani sağlıkta şiddet olmuş, yani kaotik bir alana dönmüş durumda. Pandemi de bunun tuzu biberi oldu. Bu nedenle çok sayıda hekim artık mesleğini yerine getiremeyeceğini, kriterlere uygun çalışamayacağını düşündüğü için istifa etti.'

“5 bin kişi yurtdışında çalışma belgesi için başvurdu”

İstifa eden doktorların sadece özel hastanelere geçmediğini ifade eden Yerlikaya, son aylarda 5 bine yakın hekimin yurtdışında çalışma belgesi için TTB’ye başvurduğunu belirtti. Önlem alınmaması halinde sağlık sisteminin kaosa sürükleneceğini savunan Yerlikaya, ”Hekimler ülkeyi terk ediyor. Şiddetten, bulaştan koruyacak düzenlemelerin olmaması, sağlıkçıların emeğinin karşılığının verilememesi, güvenli bir gelecek görülmemesi nedeniyle gidiyorlar. Şu anda da bir kaos var. Her şey pandemiye yoğunlaştı. Bu istifaların yurttaşlara çok ciddi bir yansıması olacak, artarak devam edecek, sağlıkla ilgili ciddi sorunlar olacak. İnsanlar sağlığa erişemeyeceği için etkilenecek. Özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler yapılamazsa, ekonomik krizin etkilerini giderecek bir düzenleme yapılamazsa kamudaki erime daha da fazla olacak. Yurttaşlar özel hastanelere mecbur kalacak” dedi.

“Klinikler kapanabilir”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak da bazı hastanelerdeki kliniklerin kapanabileceği uyarısı yaptı. Dicle Üniversitesi’nde görev yapan Ok Orak, istifalarla birlikte kliniklerde sorunların başladığını söyledi. İstifaların artması halinde bazı kliniklerin kapanabileceğini belirten Orak, “Selahattin Eyyübi Hastanesi'nde uzun süredir hiçbir çalışana döner sermaye verilmiyor. Yaklaşık 7-8 yıldır gelir gideri karşılamıyor bahanesiyle döner sermaye verilmiyor. İstifa yasağı kalkınca istifalar başladı. Bölümlerle ilgili problemler var. Bir Psikiyatri Kliniği’nin kapatılmış olması, sağlık sistemi ve vatandaşın sağlığını çok olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Acilde çalışan uzman yok, birçok bölüm yok. Bunların hepsi yavaş yavaş kapatılacak. Bu da vatandaşın sağlığına, sağlık sistemine olumsuz etki yapacak. Şu anda pandemi hala devam ediyor hasta sayısı bazen artıyor, bazen düşüyor. Eğitim ve Araştırma Hastanesi, pandemi hastanesi. Burası birçok hastaya bakmıyor. Oranın yükünü Selahattin Eyyubi Hastanesi çekiyordu. Şimdi bunlar olunca bu yükü kaldırabilecek hekim sayısı azalıyor. Her şey ücretliye dönüyor. Bu da vatandaşın sağlığını olumsuz etkiliyor ve bu bir kaosa neden olur” diye konuştu.

Van İl Sağlık Müdürlüğü de Ağustos ayında 43 hekimin istifa dilekçesi verdiğini açıklamıştı.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.10.2021

millet kendinize gelin dövecek doktor bulamayacaksınız diye lanse ederseniz bu halk olayın ciddiyetine varır.

12.10.2021

Nokta atışı olmuş ama daha kötüsü doktorlara kıymet verilmemesi.O kadar yıl oku çalış staj yap sonra versinler sana 6 7 bin hani sıkıntı para da değil sıkıntı köle gibi çalışman.

12.10.2021

İstemiyorsa çalışmayacak ne var bunda yani. Her yıl binlerce yenileri ekleniyor her meslek öyle.

12.10.2021

Tecrübe farkı diye bir şey var hele sen bunu bilir misen birader?

13.10.2021

Daha geçen gün acil serviste tam 4,5 saat bekledim be

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ