BİLSEM Sınavı Nedir? Sınava Kimler Katılabilir, Nasıl Başvurulur? BİLSEM Hakkında Merak Edilenler

Özel yetenekli öğrencilerin gelişimlerine destekler, son zamanlarda daha da artmaya başladı. Bu desteklerden biri olan BİLSEM Sınavı da birçok velinin gündemindeki konular arasında yer alıyor. Özel yetenekli öğrencilere profesyonel destek sağlayan BİLSEM'ler hakkında merak edilenler internette araştırılmaya başlandı. Peki BİLSEM Sınavı nedir? Sınava kimler katılabilir, nasıl başvurulur? Ayrıntılar haberimizde.

BİLSEM, özel yetenekli çocukların okul sonrasında eğitim alabileceği, kendi geliştirebileceği kurumlardır.

BİLSEM Sınavı nedir?

BİLSEM Sınavı, özel yetenekli çocukların gelişim potansiyellerini fark etmek amacıyla EB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan özel bir sınavdır. BİLSEM, Bilim ve Sanat Merkezi'nin kısaltmasıdır. Sınav adını buradan almaktadır. BİLSEM Sınavı, resim, müzik ve genel beceri olmak üzere üç farklı grupta gerçekleştirilir. BİLSEM Sınavları için öğrenciler, sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmektedir. Sınav ise Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Sınavda başarılı öğrenciler BİLSEM'de eğitim almaya hak kazanırlar.

BİLSEM'ler okul derslerini doğrudan etkileyen bir eğitim modeline sahip değildir. BİLSEM eğitimlerinde amaç, çocukların özel yeteneklerini geliştirmeye yöneliktir.

BİLSEM Sınav başvurusu nereden, nasıl yapılır?

Özel yetenekli, gelişime açık öğrencilerin tespit edilebilmesi için yapılan BİLSEM Sınavı'na başvurular, e-Okul üzerinden yapılmaktadır. Başvuruyu, ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğreniclerinin sınıf öğretmenleri yapar. İlk aşama, sınıf öğretmenlerinin sorumluluğundadır. Sınıf öğretmenleri, sınava yönlendireceği öğrencileri seçmeden önce, resim, müzik ve genel zihinsel beceriler gruplarında değerlendirme üzerine bir eğitim alırlar ve kararlarını bu doğrultuda verirler. Sınıf öğretmenlerinin yanı sırada okullarda bulunan psikolojik danışman ve rehber öğretmenler de bu süreçte öğrenciye destek olabilirler.

BİLSEM sınav türleri

Özel yetenekli öğrencilerin gelişimine profesyonel destek sağlayan BİLSEM'de sınavlar, bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi ve grup tarama uygulaması olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. BİLSEM'de sınavlar, beceri odaklıdır ve tamamen ezberden uzak bir biçimde yapılır.

BİLSEM kayıt için gerekli evraklar

Sınavda başarılı olan öğrencilerin BİLSEM'e kayıt olabilmesi için gerekli olan evraklar;

  • Kayıt formu

  • Veli muvafakat belgesi

  • Öğrenci nüfus cüzdanı fotokopisi

  • 2 adet fotoğraf

  • Öğrenci belgesi

Öğrenciler BİLSEM'de hangi eğitimleri alır?

BİLEM Sınavı'nda başarılı olan öğrenciler, eğitim almaya hak kazanır ve yeteneklerini doğru ve etkin kullanmaya yönelik pratik beceriler elde edinir. Yenilikçi ve disiplinler arası düşüncenin temelleri öğrenir. BİLSEM'de eğitime başlayan öğrenci, uyum, destek eğitimi, bireysel ve özel yeteneklerinin keşfetme, proje geliştirme ve yönetmeye yönelik eğitimler alır.

Popüler İçerikler

Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
YORUMLAR
07.03.2023

sadece özel yetenekli öğrenciler değil. öyle olursa müzik resim gibi anlaşılabilir. üstün zekalı diye de geçiyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ