Bilmeyen Kalmasın! Son Zamanların En Çok Para Kazandıran Yöntemi Olan ’Dropshipping’i Anlatıyoruz

E-ticaret yapmak istiyorsanız satacağınız ürünleri seçmeniz ve müşterilerinize nasıl ulaşacağınızı düşünmeniz gerekmektedir.

Mükemmel pazarlama teknikleri sizi bir yere kadar götürecektir. Sipariş işlemleri, ürün kontrolü gibi işlemler sizi çok yorar. Bunlar ile karşılaşmak istemiyorsanız 'dropshipping' yöntemini kullanmalısınız. Haydi gelin bu yöntemin nasıl işlediğine ve dikkat edilmesi gerekilen yönlerine birlikte bakalım...

'Dropshipping' nedir?

'Dropshipping' mağaza sahiplerinin siparişleri doğrudan bir toptancı veya üretici tarafından iletmelerini sağlar. Bu envanter sayımı ve kargo gibi işler ile uğraşmak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir. Sadece siparişleri envanter ve lojistik ile uğraşacak olan iş ortağınıza iletmeniz gerekir. Stoksuz bir şekilde satış yapabilirsiniz.

'Dropshipping'den önce iki e-ticaret yöntemi bulunmaktaydı.

İlk seçenek kendi ürettiğiniz ürünleri satmaktı. Fakat bu yöntemde satacağınız ürün için talep yaratabilmeniz ve işinizin büyüklüğünü doğru ayarlamanız gereklidir. Tabii yeni ürünler üretmek yerine var olan ürünleri alıp satma yoluna da gidebilirsiniz. Bu ikinci yöntemde ise elinizde kalacak ve kullanılamayacak ürünler alma riskiniz vardır.

1. 'Dropshipping' yaparken ilgilenmeniz gereken tek iş ürünleri pazarlayıp satmaktır.

Ürün, envanter, paketleme ve nakliyat işleri ile tedarikçiniz ilgilenir. Böylece bunlar ile zaman kaybetmez ve işinizi büyütmeye ayıracak vaktiniz olur.

2. Bu yöntem sayesinde işe başlarken tüm paranızı yatırıma harcamanıza gerekmez.

Eğer işe yeni başlıyorsanız 'dropshipping' sayesinde fazla para harcamadan işinizi kurabilirsiniz. Normalde perakendecilerin ürünleri satın alması ve depolaması gerekmektedir. Fakat 'dropshipping' yöntemini kullanıyorsanız çok az masrafla birçok ürünü müşterilerinize sunabilirsiniz.

3. 'Dropshipping' yöntemi ile daha az sorunla karşılaşırsınız.

Belirttiğimiz gibi envanter ile bire bir uğraşmanız gerekmeyecektir. Bu da paketleme ve nakliye işlemlerinden de kurtulmanız anlamına gelmektedir. Böylece işinizi nasıl geliştireceğinizi ve uygulayabileceğiniz pazarlama taktiklerini düşünmek için çok daha fazla zamanınız olacaktır.

4. Sunduğunuz ürünlerin çeşitliliğini kolayca arttırabilirsiniz.

Eğer ürün çeşitliliğini arttırmak istiyorsanız 'dropshipping' sizin için çok uygun bir yöntemdir. Yeni ürünleri satmaya başladığınızda müşterilerinizin yorumlarını göz önünde bulundurarak bu ürünlerin ne kadar ilgi gördüğünü test edebilirsiniz. Bu sayede ürünleri stoklamak ve çok para harcamak zorunda kalmadan yeni ürünlerin piyasada ne kadar satacağını görmüş olursunuz.

5. Lojistik yönetimine dikkat etmelisiniz.

İşiniz büyüdükçe stoksuz satış yaparken lojistiği yönetmeniz zorlaşabilir. Tedarikçiniz birden çok depo ile çalışıyorsa işler daha da karmaşık bir hale gelebilir. Yetersiz lojistik yönetimi, yanlış adrese gönderim ve kargonun gecikmesi gibi hatalara neden olur. Bu durum da müşterilerinizin memnuniyetsizliğine yol açar.

6. Rakipleriniz olduğunu unutmamalısınız.

'Dropshipping' yöntemi kolay ve kârlı olduğu için birçok insan bu işe girmektedir ve birçoğu da sizinle benzer ürünler satacaklardır. Bu nedenle diğerlerinin arasından sıyrılıp kendinizi göstermeniz gerekmektedir. Tedarikçilerin sizden başka 'dropshipping' yapan kişilere de ürün sağladığını unutmamalı ve ürünlerinizi nasıl rakiplerinizden iyi pazarlayabileceğinizi düşünmelisiniz.

7. Ürün paketlemeleri konusunda kontrol sizde olmayacaktır.

Fiziksel bir mağazanız olsa müşterilerinizle iyi iletişim kurmak adına teşekkür notları ve ikramlar yapabilirsiniz ama 'dropshipping' yöntemini kullandığınızda paketleme ile siz ilgilenmeyeceğiniz için bu konularda kontrolünüz olmayacaktır. Tam olarak bu yüzden 'dropshipping' yöntemini kullanan bazı satıcılar faturaları özelleştirir ya da ortakları ile paketlemede kullanılacak özel notlar için anlaşırlar.

8. Kâr oranınız başta düşük olabilir.

Küçük işletmeler için yüksek fiyatlarda ürün satmak zor olabilir. 'Dropshipping' yöntemini kullanırken sattığınız ürünler de diğer insanların ürünlerine benzer olacağından ister istemez çok benzersiz ürünler satamazsınız. İşletmenizi ve ürünlerinizi diğerlerinden ayırabilecek teknikler için yatırım yapmalısınız. Böylece ürünlerinizi daha yüksek fiyatlar ile satışa sunabilirsiniz.

9. Anında para kazanmaya başlayacağınızı düşünmemelisiniz.

Söylediğimiz gibi 'dropshipping' yapan birçok kişi ile rekabet etmeniz gerekmektedir. Diğerleri sizin ile aynı ürünleri satacağından 'dropshipping' yöntemini kullandığınızda anında para kazanacağınızı düşünmemelisiniz. Ürünlerinizi öne çıkaracak yöntemler bulmalısınız.

Zamanınızı pazarlama ve SEO üzerinde çalışmaya harcamalısınız.

Pazarlama ve SEO yöntemleri ürünlerinize olan talebin artmasını ve çevrimiçi mağazanıza daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlayacaktır. Paketleme üzerinde kontrolünüz olmayacağından müşteri hizmetlerine önem vermeli ve müşterilerinizin memnuniyetini sağlamalısınız.

10. Birden çok tedarikçi ile çalışmalısınız.

Eğer sadece bir tedarikçi ile çalışırsanız birçok lojistik sorun ile karşılaşma olasılığınız artar. Bir anda tedarikçinin ürün fiyatlarını arttırması, işi bırakması veya sizinle çalışmak istememesi gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz. En basit sorununuz ise tedarikçinin stoklarının bitmesi olabilir. Bu yüzden birden çok tedarikçi ile çalışarak işinizi sağlama almanız gerekmektedir.

Yeni bir tedarikçi ile çalışmaya başladığınızda işi nasıl yaptığını her zaman kontrol etmelisiniz.

Kendiniz tedarikçiden bir sipariş talep ederek paketleme ve ürünün geliş hızı gibi faktörlerin ne kadar kaliteli olduğunu kontrol etmelisiniz. Bu testi düzenli aralıklar ile yaparak kalitenin aynı şekilde devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde de karşılaşabileceğiniz sorunları en aza indirgemiş olursunuz.

11. Nakliye ücretleri konusunda endişelenmemelisiniz.

Nakliye ücretleri ile ilgilenmek tek bir noktadan ürün gönderiyor olsanız bile oldukça zorlayıcı olabilir. Birden fazla tedarikçiden ve depodan ürünleriniz dağıtılıyorsa durum daha da korkutucu bir hale gelebilir.

12. Hedefinizin düşük nakliye ücretleri değil daha fazla satış yapmak ve müşterilerinizi memnun etmek olduğunu unutmamalısınız.

Her siparişte nakliye ücretini düşünürseniz işinizi geliştirmeye harcayacak enerjiniz kalmaz. Endişelenmek yerine geçmiş siparişlere bakarak sabit bir gönderim ücreti belirleyebilir ya da alışveriş tutarına göre gönderim ücretini belirleyebilirsiniz.

Bu bir süreliğine kâr oranınızı düşürebilir fakat uzun vadede gönderim ücretinin masrafını satışlar ile dengeleyebilirsiniz.

Müşterilerin alışveriş sepetindekileri almamalarının en büyük nedeni gönderim ücretinin yüksek olmasından kaynaklanır. Sabit bir gönderim ücreti sağlarsanız satın alma sırasında müşteriler ekstra ücretler ile karşılaşmazlar.

'Dropshipping' hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.👇

Öğrenmeyen Kalmasın! Yakın Gelecekte Bilmeyenin Bin Pişman Olacağı Blok Zincirinin Detaylarını Anlatıyoruz
Bilmeyen Kalmasın! Bitcoin Hakkında Aklınıza Takılan Tüm Soruları Teker Teker Yanıtlıyoruz
Girişimcilerin Başarılı Olmak Adına Aslında Neleri Feda Etmeleri Gerektiğini Adım Adım Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı