Bilmeyen Kalmasın! Bitcoin Hakkında Aklınıza Takılan Tüm Soruları Teker Teker Yanıtlıyoruz

Bitcoin nedir?

Bitcoin dijital bir para birimidir. Aynı altın gibi değeri artan fakat tamamen dijital olan bir finansman kaynağıdır. Bankalardan bağımsızdır. Bitcoin bir blok zinciri üzerine inşa edilmiştir. Bir blockchain ve IOU içeren bir Google elektronik tablosuna benzer. Kağıdın elden aktarılması yerine işlemi kağıda kaydeder ve herkes tarafından her zaman erişilebilir.

Bitcoini kim icat etti?

Bitcoin, Satoshi Nakomoto takma adı altında anonim bir yazılım mühendis ya da bir grup mühendis tarafından oluşturulmuştur. Bitcoin kavramı ilk olarak 31 Ekim 2008'de 'Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi' başlıklı bir teknik makalede tanıtılmıştır. İlk Bitcoin, 9 Ocak 2009 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Peki bu sistem nasıl nasıl oluştu ve şu an nasıl devam ediyor?

Bitcoinler her gün 'madencilik' adı verilen bir süreçten geçer. Madenciler, karmaşık matematik problemlerini çözerek Bitcoin işlemlerini doğrulamak için bilgi işlem gücü verirler ve ödeme olarak yeni bitcoinler alırlar. Bu işlem, bir maliyeti olan enerji gerektirir. Zamanla aynı miktarda enerji daha az Bitcoin üretir ve akabinde Bitcoin'in fiyatını artırır.

Bitcoin Türkiye hükumeti tarafından destekleniyor ve tanınıyor mu?

Hayır. Yaygın olarak kullanılan diğer para türlerinin aksine bitcoin herhangi bir hükumet tarafından desteklenmez. Tıpkı altın ve gümüş gibi bitcoin de bağımsız bir emtia olarak görülmelidir.

Bitcoin anonim midir?

Hem evet hem de hayır. Her bitcoin cüzdanının birden fazla adresi vardır. Bir bitcoin adresi bu cüzdana özgü 26-35 alfasayısal karaktere sahiptir. M-cüzdan herhangi bir isim, telefon numarası veya diğer tanımlayıcı bilgilere iliştirilmemiştir. Blok zincirindeki tüm işlemler halka açık olduğundan dolayı bir cüzdandan diğerine para akışını izlemek mümkündür ancak bu işlemi özellikle sizinki olarak tanımlamak, adresinizi herkese açık bir şekilde belirtmediğiniz sürece neredeyse imkansızdır.

Bitcoinin değeri nasıl oluşur?

Bitcoin kısıtlı bir varlık olarak kabul edilmektedir. Bugün yaklaşık 18 milyon bitcoin vardır. Mümkün olan maksimum bitcoin miktarı 21 milyondur ve nihai bitcoinin 2140 yılına kadar çıkarılması beklenmektedir. Her bir bitcoini yapmak için gereken enerji genellikle zamanla artarken çıkarılan yeni bitcoin oranı yaklaşık dört yılda bir yarı yarıya azalmaktadır. Ayrıca hisse senetleri, altın ve elmas dahil herhangi bir varlıkta olduğu gibi bir varlığın değerine ne kadar çok insan inanırsa aslında o kadar değerli hale gelir.

Peki bitcoin neden bu kadar değişken?

Bitcoin'in piyasa değeri yaklaşık 200 milyar dolarıdır. Bunu karşılaştırabilmek için, Apple'ın halka açık % -3,2 oranında işlem gören AAPL hissesinin piyasa değeri neredeyse 2 trilyon dolar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu hisseler tüm bitcoinlerin on katı büyüklüğündedir. Bu durum tabii spekülatörler fiyatı belirlediği için piyasadaki değişkenliğe de daha duyarlı olduğu anlamına gelir. Ayrıca borsadan farklı olarak bitcoin küresel olarak 7/24 işlem yapar.

Nasıl bitcoin alabilirim?

Aslında bu sorunun birçok farklı yanıtı vardır fakat Türkiye'de bitcoini eşler arası işlem yoluyla satın alabilirsiniz. Bazı borsalar kredi kartlarını kabul etse de kripto para satın almak için borca ​​girmeniz pek önerilen bir yöntem değildir.

Bitcoini tamamen satın almak zorunda mıyım yoksa yarısını ya da daha azını satın alabilir miyim?

Hayır. Zaten bir bitcoin'n fiyatı 10.800 dolardır. Bir bitcoinde 100 milyon Satoshi vardır. Bunu bir çeşit dijital kuruş gibi düşünebilirsiniz.

Bitcoini nasıl muhafaza ederim?

Bitcoininizi saklamanın en kolay yolu Coinbase, Gemini veya Binance gibi üçüncü taraf saygın bir borsalardan yardım almaktır. Bununla birlikte, Bitcoin'e sahip olmanın avantajlarından biri de kendi 'İsviçre bankanız' olmasıdır. Üçüncü şahıslara gerek yoktur.

Bitcoin diğer kripto para birimlerinden daha mı iyi?

Bitcoin, yaygın olarak benimsenen ilk ve anonim bir kurucuya sahip olan tek kripto para birimidir. Bu da onu bir insan tarafından icat edilmiş bir yazılımdan çok bir meta gibi görünmesini sağlar. Bitcoin, ağ etkisi nedeniyle hız ve işlem maliyetinde olmasa bile üstün kalır. Bugün kaç Bitcoin kullanıcısı olduğunu tam olarak tespit etmek imkansız olsa da 2020 itibariyle yaklaşık 42 milyon bitcoin cüzdanı olduğu düşünülmektedir.

Sizin bu konu hakkında deneyimleriniz var mı? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İşinizi Şansa Bırakmayın! Başarılı Bir Girişim Kurma Olasılığınızı Katbekat Artıracak Yöntemleri Açıklıyoruz

👇

Bülent Fidan Yazio: Beyaz Yakalıların Pandemi Sonrası İçin Soruları

👇

'Başarı' Kelimesini Göbek Adınız Yapmak İçin Mutlaka Takip Etmeniz Gereken 12 Adım

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!