Öte yandan, muhafazakâr aydınlar anlamalıdır ki, sermaye artık 19. yy sermayesi değil. Milli sermaye diye bir şey kalmadı. Tüm dünya sermayesi entegre oldu. Ülker bile Belçikalıların en ünlü çikolatası Godiva’yı aldı. Belçikalıların o müthiş çikolatası Türklerin şu anda. Carefour, Fransız firması Sabancılarla evlendi, büyük bir ortaklığa girişti, Türkiye’de iş yapıyor. Ikea, İsviçre firması. Türk soluna gelince, Türk solunda da aynı terane var. Biz emperyalizme karşıyız diyorlar. İyi de artık böyle bir emperyalizm yok ki, sermaye her yerde bütünleşti. Dolayısı ile bu eski Türk solunun emperyalizm teorileri de artık tarih oldu.
Evet, Türkiye anti- emperyalist bir ülkedir. Doğrudur. Ama kapitalizmin birinci halkası olan ülkelerle aşık atmaktadır. Bu birinci halka AB, Amerika, Japonya, Rusya ekseninde düşünebileceğimiz odaklar ve bu odaklar dünya ekseninde refahı kendi ülkelerine çekiyorlar. İkinci halkada ise, çevre ülkeleri denilen Kore, Brezilya, Türkiye vs var. Bu ikinci halkadaki ülkelerde büyük ekonomik potansiyel taşıyor ve güçlü ülkeler.
*güzel bir makale çıkartılmış fakat, eril dil ön planda. bir kadının etekli giyinip oturması gibi söylemler, özünde bir erkek zihniyetini barındırmaktadır *Osmanlı çöküşüyle ilgili'de, osmanlı mantığı ile batı farklaşması yaptırılmasından öte bence bizzat, batı-kapitalist sistemin durumu ön plana alınılmalı. osmanlı anlayışındaki mevcut eksik yanları de görmekteyiz.