Bilkent'te Burs Kazansa da Eğitimine Devam Edemeyen Genç Kadın Ekonomide Geldiğimiz Noktayı Gözler Önüne Serdi

Günümüz şartlarında eğitim ve öğrenim için harcanan paranın haddi hesabı yok. Peş peşe gelen zamlar günlük hayatımızı zorlaştırırken bir gencin iyi bir eğitim alması neredeyse imkansız hale geldi. Öyle ki geldiğimiz noktada üniversiteyi burslu kazanmak bile yetmiyor. Twitter'da üniversite eğitiminin ardından akademik kariyer hayalleri kuran genç kadının paylaşımı hepimizi düşüncelere daldırdı. Gelin, Türkiye'nin dünya sıralamasına giren en iyi üniversitelerinden birinde burs kazanan gencin söylediklerine bir kulak verelim...

Ülkemizde ekonomik şartlar nedeniyle birçok genç eğitim ve öğretim hayatına devam edemiyor ya da etmekte güçlük çekiyor.

Her gencin bir üniversiteden mezun olmak ve eğer varsa akademik kariyer hayallerini gerçekleştirmek hakkı gibi görünse de ne yazık ki bu süreçte umutsuzluk yaşayan çok insan var.

Bunlardan biri de, ülkemizde dünyadaki en iyi üniversiteleri arasında listeye girmiş, Bilkent Üniversitesi'nde Sosyoloji bölümünde okumak için burs kazanan Tuğçe oldu.

Twitter'da yaptığı paylaşımda kazandığı bursun okuması için maddi anlamda yetersiz kaldığını söyleyen genç kadın, hayallerini gerçekleştirmek için koyulduğu yolda başına gelenleri bir bir anlattı.

O anlatırken biz de uzaklara daldık...

Annesi esnaf, babası ise memur olan genç kadının bir de kardeşi var. Elbette, kardeşinin de eğitimi için şimdiye dek ailecek fedakarlık yapmak durumunda kalmışlar.

'Ne var bunda, hepimiz böyle büyüdük' demeyin. Geldiğimiz noktada Tuğçe ekonomik şartlar nedeniyle hayallerinden vazgeçmek zorunda olduğunu anlatıyor.

Eğitimi için annesinin maddi anlamda desteklediği genç kadın, dershanelerden İngilizce kurslarına kadar gittiğini söylüyor. Sonunda üniversiteyi de tamamladıktan sonra akademik kariyerine devam etmek isteyince bazı engellerle karşılaştığını belirtiyor.

Yurt dışında veya ülkemizde yüksek lisans ve doktora yapacak öğrenciler için dil sınavlarına girmek ve iyi bir puan almak önemli. Ancak genç kadının önündeki engel başarısı değil, sınav ücretleri...

TOEFL sınav ücreti 2023 güncel verilerine göre 185 dolar, IELTS sınav ücreti 2023 Ocak ayı güncellemelerine göre 2 bin 700 TL olarak belirlendi.

Almanya'da devlet okulundan kabul alan ve yaşam bursu bulamayınca gidemeyen genç kadın, bu kez de sınav ücretlerini verdikten sonra annesinin hastalığı nedeniyle emekli olmasının üzerine mecburen hayallerinden vazgeçti.

Çünkü her ne kadar Bilkent'i kazansa da verilen burs miktarı hayatını idame ettirmesi için yeterli olmadı.

Genç kadın üniversiteden gelen maili paylaşarak "Annesi yıllarca dershane o bu derken ekstra mesai yapıp hastalanınca emekli olmak zorunda kalan, 4 sene daha Tıp okuyacak olan kardeşinin ev kirası için babası hala emekli olamayan ben yerine yedeklerden zengin birini alın ben ve ailem bittik" yazdı.

twitter.com

"Bilkent’ten aldığım burs asgarinin yarısı. Üstüne kyk kredisi almaya devam ettim neredeyse 100 bin falan kyk borcum var, neyse son 6-7 aydir bir alman derneğinden 1800 lira alıyorum. Ev kiramı hala ailem ödüyor" diyen genç kadın bu şartlarda bölümden aldığı teklifi üzülerek kabul edemeyeceğini açıklayınca farklı tepkiler aldı.

twitter.com

Genç kadın sözlerini bitirirken, "Demek istediğim, sizin aranızda olmak için biz orta sınıfların zorlayarak elde ettiği ayrıcalıklı hali bile yetmiyor artık. Bunu da çözün, eğitimde fırsat eşitliği falan filan..." dedi.

twitter.com

İşte o tweet:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bir kullanıcı genç kadına, "Günaydın, zengin değilsen sosyoloji gibi bölümler okumaman gerektiğini 15 yaşında falan anlamış olman gerekiyordu" yazdı.

twitter.com

"Türkiye'de akademi gittikçe emekçi aile çocuklarının daha çok mahrum edildiği bir jungle'a dönüşüyor."

twitter.com

"Sanayiye işe girmek daha mantıklı..."

twitter.com

"Akademi sülalesi rahatların var olabilmesi için tasarlanmış geri kalanlara soyluluk hayali satılan bir yer. "

twitter.com

"Akademinin, halk çocuklarına kapalı bir alana dönüşmesini izlemek çok üzücü."

twitter.com

"İlk başta üzüldüm. Sonra bir baktım ki, gender, urban, göç möç üst sınıf eğlencesi şeyler okumak için ana baba ve kardeşi büyük fedakarlıklar yapmış. Üzüntüm, sinire dönüştü."

twitter.com

"Bu alanda büyük para da var halbuki, tanınmış "göç uzmanı profesör"ün çocuğunun yıllık okul ücreti ile Ankara'da ev alınır."

twitter.com

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

twitter.com

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Üniversite Harç Ücretlerine Yüzde 63 Zam!
Türkiye'deki Üniversitelerden Ret Aldıktan Sonra Pes Etmeyen Genç Dünyanın En İyilerinden Kabul Aldı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in 'Kız Okulları' Açıklamasına Sosyal Medyada Tepki Yağdı
Üniversite Yıllarını Aile Evinde Geçiren Uzaktan Eğitim Öğrencileri İçin Öneriler

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
18.07.2023

Cidden imkansız bu devirde çocuk okutmak/okumak macaristana okumaya gittik amk 1.4 falandı dolar tam hatırlamıyorum 1.8 olunca pederin tansiyonu çıkıyodu 3-4 leri görünce hayal derdik şimdi kendi ülkemiz aynı durumda sanki yurtdışında okuyo çocuklar ve okulu bitirince bi bok olmayacak kurtulmayacak nerden baksan tutarsızlık nerden baksan ahmakça…..

18.07.2023

Kendisi adına çok üzüldüm, bu kadar yıl çabalayıp ta son anlarda hem kendisinin hem de ailesinin emeklerinin - fedakarlıklarının - umutlarının boşa gitmesine :( Bana yardımcı olan hiçbir akrabam (hem annem tarafında hem babam tarafında maddi durumu gayet iyi olan çok çok yakın akrabalar var olmasına rağmen) olmadı, bu yüzden mezun olup sonrasında işe başladığımda 'başarılı olup üniversiteye giren ve maddi durumu iyi olmayan iki yakın akraba çocuğuna' öğrenim yılları boyunca, her ay düzenli olarak maddi yardımda bulundum (yazın okullarının tatil olduğu dönemlerde bile, yeter ki arkadaşlarından eksik kalmasınlar diye). Çok şükür ikisi de üniversite öğrenimlerinden sonra işe girdiler ve şimdi kendi yaşamlarını idame ettiriyorlar, maddi durumum şu an iyi olsa yine yardım ederim birilerine çünkü bunun acısını kendim yaşadığım için duyarlıyımdır bu konuda fakat borç çok ...

18.07.2023

Bu yorumlar şaka mı A@k,bu ne"Günaydın, zengin değilsen sosyoloji gibi bölümler okumaman gerektiğini 15 yaşında falan anlamış olman gerekiyordu" Bunun sebebini herkes biliyor zaten, iktidarın bir halta yaramaması, eğitime hiç önem ve desteğin verilmesinden kaynaklanıyor,bu sadece Erdoğan zamanı değil,ondan öncekilerin bir kaç'ı da öyleydi. O zaman bu yorumdan çıkartılacak saçma olay"paran yoksa,okuma"

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ